Mai mulți parlamentari USR și PNL, scrisoare adresată guvernului pentru sprijinirea orașelor...

Mai mulți parlamentari USR și PNL, scrisoare adresată guvernului pentru sprijinirea orașelor cu sisteme de încălzire centralizată

0
DISTRIBUIȚI

Mai mulți parlamentari ai României trag un semnal de alarmă cu privire la situația furnizării energiei termice în 27 de municipii din România care folosesc sisteme de încălzire centralizată.

Într-o scrisoare adresată guvernului și premierului, aceștia solicită luarea de măsuri urgente necesare pentru asigurarea serviciului public de termoficare pe durata iernii.

Companiile de termoficare din România sunt la această oră într-o situație de colaps financiar, determinat în mare parte de majorarea accelerată a prețului la gaze naturale din ultimele luni, riscul pentru populație (locuințe, creșe, grădinițe, școli, spitale, instituții publice) fiind major în lipsa unor măsuri de ajutor din partea Guvernului.

Parlamentarii solicită acordarea de subvenții pentru operatorii de agent termic și acordarea unor cantități de combustibil primar (gaze naturale) și/sau alternativ (cărbune, păcură) din rezervele strategice ale Statului.

Scrisoarea este semnată de către: Raoul Trifan, senator USR de Timiș, Sebastian Cernic, senator USR de Bacău, Vasilică Potecă, senator PNL de Hunedoara, Vlad Sergiu Cosmin, senator USR de Arad, Remus Negoi, senator USR de Constanța, Iulian-Mihail Bîca, senator PNL de Vaslui, Mihai Polițeanu, deputat USR de Prahova, Claudiu Mureșan, senator USR de Sibiu, Iulius Marian Firczak, deputat al minorităților, Cristi Berea, senator USR de Iași, Nicu Fălcoi, deputat USR de Timiș, Andrei Postică, senator USR de Galați, Irineu Darău, senator USR de Brașov, Denisa Neagu, deputat USR de București, Silvia Dinică, senator USR de București, Teodor Lazăr, deputat USR de Bacău și Oana-Marciana Ozmen, deputat USR de București.

„În calitate de parlamentari, reprezentanți aleși ai poporului român, în baza mandatului acordat de cetățenii români vă solicităm respectuos să luați de urgență măsurile necesare în vederea asigurării serviciului public de termoficare în localitățile unde energia termică este furnizată în sistem centralizat”, au scris parlamentarii în scrisoarea trimisă executivului.

„Precizăm că, în conformitate cu prevederile art.


47 alin. (1) din Constituția României: „Statul este obligat să ia măsuri de dezvoltare economică și de protecție socială, de natură să asigure cetățenilor un nivel de trai decent.” Asigurarea unui nivel de trai decent cetățenilor înseamnă printre altele, dreptul de a beneficia de căldură și apă caldă în imobile, mai ales în timpul iernii. Conform legislaţiei europene, autorităţile locale nu au voie să mărească peste un anumit nivel subvenția acordată cetățenilor pentru plata facturilor la încălzire. În același timp, bugetele localităților nu sunt dimensionate pentru a putea acoperi costuri de încălzire de o astfel de magnitudine. Ţinând cont de aceste lucruri și de faptul că tariful nu poate creşte peste limita de suportabilitate a cetăţenilor, suntem în situaţia în care sarcina diferenţei de cost faţă de iarna trecută trebuie să o suporte operatorul de energie termică. Așadar, pentru a asigura continuitatea serviciului de termoficare centralizată în localitățile afectate, pentru a respecta dreptul constituțional al cetățenilor români la un nivel de trai decent, considerăm absolut necesară intervenția Guvernului în soluționarea crizei energetice apărută prin următoarele mijloace”, se mai arată în scrisoare.

Parlamentarii solicită acordarea unei subvenții pentru operatorii de agent termic din orașele care folosesc un sistem de încălzire centralizat, astfel încât acest serviciu să poată fi livrat în continuare cetățenilor, precum și acordarea unor cantități de combustibil primar (gaze naturale) și/sau alternativ (cărbune, păcură) din rezervele strategice ale statului care să ajute operatorii de termoficare să își continue activitatea pe perioada iernii.

De asemenea, Asociația Femeilor de Afaceri din România solicită rezolvarea crizei energetice din Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.