Majorarea de impozite la Timișoara, votată de consilierii locali. Cetățenii vor „suplimenta”...

Majorarea de impozite la Timișoara, votată de consilierii locali. Cetățenii vor „suplimenta” bugetul orașului cu aproximativ 5 milioane de lei

1
DISTRIBUIȚI

E criză mare de bani la Primăria Timișoara, astfel că administrația condusă de Dominic Fritz va majora mai multe taxe și impozite de anul viitor.

Consiliul Local Timișoara, convocat marți într-o ședință care a durat nu mai puțin de șase ore, și-a dat acordul, însă nu fără dezbateri aprinse.

„Nu există om politic care să vrea să crească taxele și impozitele, dimpotrivă vrea să fie lăudat că le scade. O să încercăm să tăiem ce se poate din bugetul de funcționare, dar vrem să investim în drumuri, în reparații, nu putem să facem doar cu fonduri europene. Majorarea taxelor și impozitelor va aduce un plus în buget de cinci milioane de lei. Nu aș fi propus această măsură dacă aș ști că putem face față exigențelor timișorenilor altfel. Vom continua să acordăm bonificație de 10% persoanelor fizice”, le-a spus primarul Dominic Fritz aleșilor locali.

Acesta a mai precizat că își dorește ca nivelul de impozite pe imobile să ajungă la nivelul celor din orașe precum Brașov, Clujul și București.

„Pentru un apartament cred că sunt costuri de un leu sau doi lei pe lună și sunt chiar suportabile. Există de mulți ani o diferență între firme și persoane fizice pentru clădirile nerezidențiale, deși destinația clădirii este aceeași. Este vorba despre 3.500 de timișoreni care sunt proprietari de clădiri nerezidențiale. Propunerea este să echilibrăm sau să modificăm impozitul pentru toate clădirile nerezidențiale și să fie aceeași cotă de impozitare, indiferent cine este proprietarul”, le-a mai spus primarul Dominic Fritz consilierilor locali.

Deși în proiect se prevedea ca doar persoanele fizice să primească zece la sută reducere dacă achită integral impozitele până la 31 martie 2022, consilierul local Raul Ambruș de la PNL a propus ca bonificația să se aplice și persoanelor juridice.


Amendamentul său a fost aprobat.

De asemenea, la propunerea consilierului municipal Paula Romoceanu de la USR PLUS, s-a aprobat scutirea de la plata impozitelor pentru autovehiculele deținute de revoluționari. De asemenea, tot la propunerea sa, vor fi scutiți de la plata impozitelor pe clădiri cei care execută lucrări de intervenție pentru creșterea performanței energetice vreme de cinci ani.

În schimb, nu a fost votat amendamentul propus de către consilierul local Simion Moșiu de la PNL, care a dorit scutirea de la plata impozitelor a proprietarilor care au instalat centrale electrice fotovoltaice.

Proiectul care vizează stabilirea impozitelor și taxelor locale în Timișoara pentru anul 2022 a fost votat de două ori.

Prima dată votul a fost exprimat on-line prin intermediul platformei Zoom, unde a avut loc ședința aleșilor locali, însă nu toți au reușit să voteze din motive tehnice. Consilierul local Rodica Militaru de la USR PLUS l-a sunat pe președintele de ședință, colegul său Răzvan Negrișanu, să se plângă că i-a căzut conexiunea la internet.

A fost reluat votul, de data aceasta verbal. Consilierul Adrian Lulciuc de la PNL a cerut ca reluarea să fie consemnată în procesul verbal, în timp ce social-democratul Radu Țoancă a anunțat că va ataca votul în contencios administrativ.

„Vă bateți joc de acest consiliu local, noi o să contestăm acest vot la prefectură. Nu ne putem juca, a apărut pe tot internetul 12 la 10, a fost fotografia momentului. Puteați să aveți bunul simț și să lăsați la suplimentare acest proiect. Și eu pot să zic acum că nu am avut semnal, reluăm a treia oară?”, a întrebat retoric Radu Țoancă.

Printre modificările pe care le aduce noul proiect față de situația actuală sunt următoarele: la impozitul pe clădiri, în cazul persoanelor fizice, pentru clădirile rezidențiale și clădirile-anexă, aflate în proprietatea persoanelor fizice în 2021 cota avută în vedere la calculul impozitului este de 0,08% asupra valorii impozabile a clădirii, iar pentru anul 2022 se propune cota de 0,10% asupra valorii impozabile a clădirii. Astfel, majorarea va fi de 20%.

De asemenea, pentru clădirile nerezidențiale aflate în proprietatea persoanelor fizice în 2021 cota avută în vedere la calculul impozitului este de 0,6% asupra valorii clădirii. Pentru anul 2022 se propune cota de 1,3%.

Impozitele pentru autovehicule rămân momentan neschimbate.

Foto: arhivă

1 COMENTARIU

  1. De la 0,08% la 0,1% majorarea e de 25% și nu de 20%, cum scrie în articol. Adică 0,08 +25%din 0,08=0,08 +0,02=0,1.
    Acești incompetenți mincinoși așa salivează Timișoara, mărind impozitele cu 25% pe an și tăind căldura și subvențiile la căldură?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.