Medicul Dorel Săndesc: „Înainte să moară, oamenii regretă că nu s-au vaccinat”

Medicul Dorel Săndesc: „Înainte să moară, oamenii regretă că nu s-au vaccinat”

1
DISTRIBUIȚI

Medicul timișorean Dorel Săndesc, vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă, descrie într-un singur cuvânt situația din secțiile ATI, sufocate de numărul de cazuri de COVID-19: „Iadul”.

Doctorul trage un dramatic și puternic semnal de alarmă cu privire la situația disperată în care valul pandemic pune România. El face apel ca oamenii să se vaccineze și vorbește despre pacienți care, înainte de a muri regretă că nu s-au vaccinat.

„Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive”, spune medicul.

„E iadul în ATI. Secțiile ATI sunt pline ochi, și secțiile UPU sunt pline cu pacienți în stare critică, unii intubați care așteaptă un loc. Suntem o Arcă a lui Noe arhiplină de care se agață cu disperare atâția oameni. Mă tem că acest val nu se va termina imediat, mă tem că vor veni perioade foarte critice. E foarte greu pentru noi să trăim sub acest stres că nu mai poți îngriji oamenii. Ne-am extins pe unde am putut, am încercat să găsim soluții, vedem că parcă au fost în van toate eforturile și că suntem mai rău decât oricând. Epidemiologii spun că e doar începutul, ei arată aceste previziuni sumbre, e foarte dureros”, a spus medicul la DIGI24.

Dorel Săndesc a făcut o comparație cu situația din spitalele din celelalte țări europene și a subliniat că acolo situația este diferită, deoarece oamenii au ales să se vaccineze, așa că nu fac forme grave ale bolii.

„Ne uităm la colegii noștri din țările vest europene, vorbim cu ei, vedem cât de relaxați sunt, cât de puține decese au sau cât de puține cazuri în ATI. Ei au transformat o molimă teribilă într-o banală viroză sezonieră.


Asta e diferența uriașă, că acolo a devenit o banală viroză sezonieră, deși e aceeași  tulpină. Totul pentru că s-a atins pragul de imunizare colectivă, oamenii se pozitivează și acolo în număr mare, dar nu mai fac forme grave, nu mai e nevoie să se interneze și se ajunge că la o gripă sezonieră, cu strănut și simptome minimale”, a afirmat medicul.

„Am văzut oameni în forme grave cerând cu disperare să fie vaccinați ca să fie salvați, dar nu se mai putea. Sunt prea multe cazuri din acestea cu care ne confruntăm zilnic, de disperări mult prea tardive, când oamenii regretă, mărturisind înainte de a-și da duhul că și-ar fi dorit să fie vaccinați. Așa e natura umană, auzim de tot felul de tragedii și vorbim despre ele, dar cu sentimentul că nouă nu ni se poate întâmpla. Oricui i se poate întâmpla, indiferent de vârstă, de stare de sănătate, de rang. Acum vedem oameni tineri care fac forme foarte grave și mor pentru că sunt nevaccinați, covârșitoarea majoritate a celor care blochează ATI și alte secții sunt nevaccinați. Studii din Marea Britanie arată că e de peste 40 de ori mai mare riscul să mori dacă nu ești vaccinat”, a precizat vicepreşedintele Societăţii Române de Terapie Intensivă.

El a subliniat importanța informării corecte a oamenilor și a exemplificat cu discuțiile pe care le are cu persoane care se opun vaccinării și care îi aduc ca argument situația din Israel, fără să știe care este adevărul.

„Mulți antivacciniști cu care vorbesc dau exemplul Israelului, dar ei au tras o concluzie greșită. Israel e caz-școală. A fost pe primul loc la startul vaccinării, acolo au estimat că într-o lună-jumate ajung la peste 80% nivel de vaccinare și au grăbit măsurile de relaxare. Dar s-a întâmplat ceva neanticipat – vaccinarea s-a plafonat și ei sunt acum pe locul 33. Israel nu mai e de mult pe primul loc, ei nu au reușit să depășească 60%, pentru că acolo sunt mulți fundamentaliști ai credinței care au refuzat să se vaccineze. Așa că Israel nu a atins pragul de eficiență, spre 90%, plus măsurile de relaxare. De aici rezultă situații cu foarte multe cazuri pozitive și mulți ajung la spital. Noi, în România îndeplinim ambele condiții – avem procentaj mult mai mic de vaccinare – 30% și o lungă perioadă de relaxări, iar nota de plata e foarte grea și foarte dureroasă”, a mai spus medicul Dorel Săndesc, la Digi24.

1 COMENTARIU

  1. dar aia 10% care s-au vaccinat, aia ce regreta? tot va laudati ca doar 10% sunt vaccinati in spitale, dar uitati ca romania are 25% sau cati or fi dublu-vaccinati. era si culmea sa fie mai multi vaccinati, nu? si tare mi-e teama ca spitalele si presa MINT in legatura cu numarul real de vaccinati din spitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.