Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru postul de prim-ministru. USR PLUS nu ar...

Nicolae Ciucă, propunerea PNL pentru postul de prim-ministru. USR PLUS nu ar respinge varianta, UDMR ezită

1
DISTRIBUIȚI

Generalul Nicolae Ciucă, ministrul Apărării, este propunerea pentru funcția de premier cu care delegația PNL s-a prezentat la consultările de la Cotroceni.

„PNL astăzi a dat dovadă de responsabilitate și s-a prezentat la consultările cu președintele cu propunere de premier pentru a debloca criza politică, pentru a avea un Guvern. PNL l-a propus pe ministrul Apărării, Nicolae Ciucă, pentru funcția de premier într-un Guvern minoritar alături de partenerii de la UDMR”, a declarat joi Florin Cîțu.

Acesta susține că el l-a propus pe Nicolae Ciucă. „E o propunere pe care eu am făcut-o in BPN pentru a debloca această criză politică. E mai important să avem în acest moment un Guvern cu puteri depline. Eu am făcut propunerea care a fost aprobată de colegi cu unanimitate”, a adăugat Cîțu.

Întrebat de ce s-a produs o schimbare atât de bruscă, după ce PNL a anunțat în repetate rânduri că Florin Cîțu este propunerea partidului, președintele PNL a spus: „Nu este bruscă. Suntem într-o criză politică. Ne-am uitat la probabilitatea de a trece un guvern în acest moment”.

USR PLUS ar fi de acord

Președintele USR Dacian Cioloș spune că nu respinge propunerea PNL ca Nicolae Ciucă să fie desemnat premier pentru că România are nevoie de un Guvern cât mai repede.

„Noi am cerut să avem un premier din partea PNL altul decât Florin Cîțu.


Dacă va fi domnul Ciucă o să vedem ce are de gând să facă domnul Ciucă și abia apoi putem să comentăm pe marginea intențiiilor dânsului. Important pentru noi e ce va face, ce anume își va asuma și ce nu își va asuma, și din acest punct de vedere vom lua decizia”, a declarat Dacian Cioloș.

Întrebat dacă nu respinge categoric ideea, acesta a spus: „Nu respingem, pentru că România are nevoie de un Guvern cât mai repede, dar încă o dată, de un guvern susținut de o majoritate”.

Dacian Cioloș spune că un Guvern minoritar nu ar fi o soluție în acest moment. „Nu credem că un guvern minoritar, în condițiile în care poate fi construită o majoritate, e o soluție pentru ce are nevoie România în acest moment. Dacă poate fi constituită o majoritate nu văd care e sensul să vorbim de un guven minoritar și o majoritae poate fi construită din perspectiva noastră”, a adăugat Cioloș.

UDMR are o problemă „pe palierul politic”

Pot accepta în acest moment o astfel de soluție, că este o situație excepțională, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor, despre desemnarea lui Nicolae Ciucă pentru a forma noul guvern, însă afirmă că „pe palierul politic e o problemă”.

„Nicolae Ciucă este un militar excepțional, care a muncit și a fost în teatrele de război. Pe palierul politic e o problemă. Nu este foarte uzual, în ultima perioadă… În țările democratice niciun militar nu a condus guverne. (…) Avem o oarecare reținere, dar înțelegem propunerea PNL și dorința de a căuta o soluție rapidă, poate nu pe termen foarte lung, dar suntem deschiși la dialog”, spune liderul UDMR.

Kelemen Hunor afirmă că că va avea o discuție cu Nicolae Ciucă, dacă acesta va fi desemnat să formeze guvernul.

„Repet, nu avem o problemă cu persoana lui Nicolae Ciucă. Aici e un principiu că în vremuri normale nu prea sunt guvernele conduse de militari, fie și în retragere. Da, pot accepta în acest moment o astfel de soluție, că este o situație excepțională”, adaugă Kelemen.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.