Operațiune de proporții a DIICOT, în această dimineață, pentru capturarea membrilor celei mai puternice grupări de trafic de migranți care acționa în vestul României. Polițiștii de la „Crimă Organizată” Timișoara împreună cu Poliția de Frontieră Timișoara și trupele speciale ale Poliției Timiș și Jandarmeriei au descins la 19 locații din Timișoara și Ciacova pentru a ridica 27 de suspecți. Cei mai mulți sunt afgani și un iranian, câțiva fiind șoferi români, folosiți de grupare pentru transportul migranților.
Investigațiile au scos la iveală faptul că fiecare membru al grupării se ocupa de o parcare de pe autostrada A1 sau de pe drumurile naționale din Timiș, Arad și Hunedoara. Migranții care erau aduși de alt segment al grupării în România din Serbia, erau adăpostiți în diverse locații din Timișoara până li se găsea transport spre vestul Europei. Traficanții îi duceau cu mașinile până în apropierea parcarilor în momentul în care se parcau TIR-uri acolo și îi urcau, fără știrea șoferilor, în camioane. Majoritatea migranților doreau să ajungă în Germania. Prețul plătit pentru tranzitarea României era între 1.000 și 2.000 euro.
Într-un apartament de pe strada Răsăritului din Timișoara, polițiștii de la Serviciul de Acțiuni Speciale al Poliției Timiș au fost nevoiți să pătrundă în forță într-un apartament de la etajul patru pentru că ocupanții au refuzat să deschisă. Au fost găsiți nu mai puțin de 18 migranți din diverse state asiatice care așteptau să plece spre vestul Europei. De asemenea, în alte locații au fost găsiți zeci de migranți.
Anchetatorii români au colaborat cu cei din Germania pentru identificare liderilor grupării, la operațiunea din această dimineață participând și polițiști nemți. Perchezițiile sunt în plină desfășurare, suspecții urmând să fie duși pentru audieri la sediul DIICOT Timișoara.
Vom reveni cu amănunte.
UPDATE Pe lângă județul Timiș, percheziții au avut loc și la București.
„Începând cu luna iulie a.c. și până la data de 30 septembrie a.c., au fost identificați 27 de membri ai grupării infracționale, dintre care doi cetățeni iranieni, patru cetățeni români și 21 de cetățeni afgani, care ar fi avut drept scop înlesnirea trecerii ilegale a unor migranți de origine afgană. Grupurile de migranți, formate în general din 4-16 persoane, ar fi fost preluate din zona frontierei României cu Serbia, urcate în taximetre și conduse în municipiului Timișoara, unde ar fi fost cazate în apartamente închiriate, ori debarcate în apropierea unor centre comerciale, pentru a se adăposti. În fapt, migranții care ar fi reușit să achite prețul solicitat de persoanele bănuite, respectiv sume cuprinse între 500 și 1.500 de euro de persoană, pentru operațiunile desfășurate strict pe teritoriul județelor Timiș, Arad și Hunedoara, ar fi fost transportați de către cetățenii români, în maxim 3 zile de la cazarea lor, într-una din parcările amplasate pe autostrada A1, în apropierea localităților Ilia, Chizătău, Șuștra, Giarmăta, Șagu, M11, Pecica și centura ocolitoare Lugoj, unde aceștia s-ar fi ocupat de identificarea unor autotrenuri nesigilate, pe care le-ar fi deschis, pentru a verifica tipul de marfă și destinația, stabilind astfel dacă respectivul autotren poate sau nu să fie încărcat cu migranți”, spune comunicatul DIICOT.
18 persoane, cu vârste cuprinse între 20 și 50 de ani, au fost aduse la audieri, în baza mandatelor de aducere.
Prejudiciul cauzat este de aproximativ 500.000 de euro.
În urma perchezițiilor, polițiștii au ridicat, în vederea confiscării, 83 de telefoane mobile, cinci laptop-uri, două tablete, 1.950 de euro, 6.550 de lei și documente.
Activităţile se desfășoară cu sprijinul partenerilor externi, respectiv Departamentul de Procuratură Publică TRAUNSTEIN – Germania, EUROJUST și EUROPOL.
Acțiunile beneficiază de suportul de specialitate al Direcției de Combatere a Criminalității Organizate și al Direcției Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.
La activități participă polițiști ai inspectoratelor teritoriale ale poliției de frontieră Timișoara și Oradea, Inspectoratului de Poliție Județean Timiș și jandarmi ai Grupării de Jandarmi Mobile „Glad Voievod” Timișoara.
Noroc cu „Departamentul de Procuratură Publică TRAUNSTEIN – Germania, EUROJUST și EUROPOL”, ca daca era dupa romani, circulau migrantii astia ca pe autostrada intre Serbia si Ungaria.