Podgoria Aradului, ruta culturală turistică presărată cu frumuseți naturale și locuri pline...

Podgoria Aradului, ruta culturală turistică presărată cu frumuseți naturale și locuri pline de istorie FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-198442672">

E vremea culesului strugurilor, când se face mustul dulce și vinurile din atât de apreciatele soiuri din podgoria Aradului, una din cele mai vestite și vechi de pe actualul teritoriu românesc, unde o plimbare într-o frumoasă zi de toamnă poate fi o adevărată încântare.

Podgoria Aradului, în circuitul „Turism de o zi”

Un traseu propus de Centrul de Turism Arad este cel pe ruta Arad – Păuliș – Lipova – Miniș – Ghioroc – Covăsânț – Șiria – Mâsca – Pâncota – Măderat – Târnova – Ineu, cu o lungime de 160 de kilometri, care a devenit în această primăvară rută culturală turistică oficială, recunoscută de Ministerul Turismului, și este inclusă în circuitul „Turism de o zi”.

Cele mai multe localități sunt cunoscute pentru tradiția lor viticolă, dar pe lângă întinsele și bogatele podgorii cu renumitele soiuri Cabernet Sauvignon, Merlot, Cadarca, dar și Muscat Ottonel, Feteasca Regală sau Mustoasa de Măderat și cramele istorice, în satele și comunele din podgorie există mai multe obiective cu diverse obiecte tradiționale, specifice acestei zone. Muzeul școlii din Sâmbăteni, care poate fi vizitat cu o programare la Cornelia Foster – nr. telefon 0742 240 095, deține astfel de obiecte, iar la Muzeul Tramvaiului Electric din Ghioroc se află vagoanele trenului electric Săgeata Verde, primul de acest fel din această parte a Europei. Programările se fac la Gheorghe Rusu, nr. telefon 0728 246 297.

Tot la Ghioroc a fost amenajat Muzeul viei și Vinului, cu vechi obiecte folosite în viticultură și vinificație și o istorie a acestora, a cărui vizitare se poate face după un telefon prealabil la Teodor Podrumar, la numărul 0744 824 429. La Covăsânț, casa memorială Ioan T. Florea de care răspunde Alexandru Chiș, nr. telefon 0727 448 332, adăpostește în jur de 800 de piese etnografice, cu multe costume populare caracteristice zonei, obiecte casnice și fotografii de epocă, menite să refacă atmosfera de altădată a localității.

Schitul Feredeu, ridicat în secolul al XVIII-lea și aflat în apropierea unui izvor despre care localnicii cred că are puteri tămăduitoare și mănăstirea din vale sunt alte obiective propuse de cei care au întocmit traseul, iar la capătul acestuia, la Șiria, se poate vedea vechea cetate ridicată în secolul al XIII-lea și casa memorială Ioan Slavici și Emil Monția, odinioară castelul Bohuș, construit în 1838, astăzi monument istoric. Programările se fac la Laura Moț, nr. telefon 0746 650 740.

Monumente istorice, băi, artă în aer liber

Tot pe această rută mai pot fi vizitate ruinele cetății Șoimoș, atestată documentar în 1278, după marea invazie tătară, care a devenit cetate regală și a fost donată mai multor familii nobiliare, printre care și Iancu de Hunedoara, care a refăcut-o, fiind ulterior ocupată de turci, până la sfârșitul secolului al XVII-lea. Părăsită după ce n-a mai avut un rol militar, a fost protejată, încă din secolul al XIX-lea, de legea monumentelor. Basilica Maria Radna sau biserica ortodoxă din Lipova, unde se mai pot vedea urme ale vechii biserici construite în 1367, sunt monumente istorice care nu pot fi ocolite, iar stațiunea Băile Lipova și-a câștigat renumele pentru proprietățile apei minerale, care au făcut-o extrem de căutată.

La Păuliș a fost ridicat Monumentul Eroilor, în memoria ostașilor căzuți în luptele din septembrie 1944, când au reușit să oprească ofensiva horthystă spre Transilvania, iar în satul Dud, care aparține de comuna Târnova, există un muzeu etnografic al localității, în care se păstrează obiecte vechi din gospodăriile țăranilor, obiecte bisericești dar și documente importante. Nu departe de localitățile din podgorie se află și Căsoaia, unde există un vestit parc de sculpturi monumentale, realizate de cunoscuți artiști români și străini.

Surse foto: specialarad.ro, aradon.ro, wikiwand.com, revino.ro, cniptarad.ro, economica.net, ladacuzestrearad.ro, wikipedia.org, arq.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.