Povestiri din Banat: concert de debut pentru Orchestra de Cameră Timișoara

Povestiri din Banat: concert de debut pentru Orchestra de Cameră Timișoara

0
DISTRIBUIȚI

Orchestra de Cameră Timișoara va susține primul concert la sfârșitul lunii octombrie, misiunea acesteia fiind promovarea muzicii din regiunea Banatului istoric și contemporan, printr-o viziune originală și modernă asupra repertoriului clasic și avangardist, precum și familiarizarea publicului cu compozitori și limbaje muzicale mai puțin cunoscute. OCT s-a născut la inițiativa unor muzicieni timișoreni reprezentativi și are în componență artiști instrumentiști din Filarmonica „Banatul”, dar și din Arad, Cluj-Napoca și Tîrgu Mureș.

Concertul de debut al OCT care va avea loc în data de 31 octombrie în Sala Mihai Perin a Liceului de Artă Ion Vidu, de la ora 20, va fi transmis în direct pe Orchestra de Cameră Timișoara | Facebook, YouTube și Radio Timișoara.

Ilustrând dialogul interdisciplinar propus, cu reverberații istorice și geografice, primul concert al OCT se va desfășura sub conducerea muzicală a dirijorului italian Luigi Gaggero și va prezenta muzică de Bartók, Ligeti și prime audiții absolute de Gabriel Almasi, cu participarea artistului vizual Gabriel Bodnariu.

Orchestra de cameră Timișoara are bucuria de a-l avea la pupitrul dirijoral al concertului pe Luigi Gaggero (Italia/Franța), dirijor principal al Orchestrei Simfonice de la Kiev, director artistic și muzical al Ansamblului Ukho (Kiev) și profesor titular la Conservatorul și Academia de Muzică din Strasbourg (unde a fondat și dirijat Ansamblul de Muzică Contemporană). Luigi Gaggero este și percuționist (țambalul fiind instrumentul care îl reprezintă), ipostază în care a colaborat cu cele mai bune orchestre și ansambluri europene (Berliner Philharmoniker, Münchner Philharmoniker, Filarmonica della Scala, Radio Filharmonisch Orkest Holland, Philharmonia Orchestra London, Camerata Salzburg, Finnish Radio Orchestra, Orchestre du Théâtre de La Monnaie, Orchestre de Radio France; Ensembles InterContemporain, Modern, Scharoun, Musikfrabrik, Contrechamps, …) și cu renumiți dirijori precum Abbado, Barenboim, Boulez, Harnoncourt, Holliger, Muti, Nagano, Ono, Pappano, Poppen, Rattle.


A evoluat în importante săli de concerte și festivaluri din Europa, Statele Unite și China (Carnegie Hall, Salzburger Festspiele, BBC Proms, Biennale di Venezia, Klangspuren etc.) și a colaborat cu artiști precum Juliane Banse, Muriel Cantoreggi, Mario Caroli, Marino Formenti, David Grimal, Niek de Groot, Barbara Hannigan, Maria Husmann, András Keller și Geneviève Strosser.

Soliștii acestui prim concert al OCT sunt țambalista Aleksandra Dzenisenia (Belarus) și violonistul Mircea Dumitrescu (România).

„Tema concertului gravitează în jurul muzicii compozitorului Gabriel Almasi, un exponent de marcă al avangardei muzicale din Timișoara, prezent în programul concertului cu două compoziții. Alți doi compozitori care reprezintă Banatul – istoric de data aceasta – care formează programul concertului nostru sunt Béla Bartók și György Ligeti, cu două capodopere inspirate din folclorul românesc, respectiv Bartók – Rapsodia nr. 1 pentru Vioară și Orchestră și Ligeti – Concert românesc. Ansamblul nostru mizează pe familiaritatea și afinitatea muzicienilor care trăiesc pe aceste meleaguri și au auzit muzica acestor locuri, peste care vom suprapune know-how-ul lui Luigi Gaggero, un artist care se simte la el acasă în lumea sonoră a compozitorilor ce fac parte din programul nostru. Compozitorul invitat care ne va însoți în această nouă călătorie muzicală este Almasi Gabriel, care a scris pentru acest concert ‘patru miniaturi’ pe care le vom cânta în primă audiție absolută. Aceste miniaturi formează o punte între lirismul lui Bartók și spațiul sonor al lui Ligeti. Ca o sursă suplimentară de inspirație, vom prezenta publicului și un nou ciclu de picturi de Gabriel Bodnariu, cu povești care sunt, în spiritul lor, un comentariu vizual interesant și complementar muzicii lui Almasi sau vice versa“, spun inițiatorii acestui concert.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.