Primarul Fritz, mesaj sumbru despre încălzirea centralizată: „Această explozie de prețuri este...

Primarul Fritz, mesaj sumbru despre încălzirea centralizată: „Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față singur”

5
DISTRIBUIȚI

A doua zi după ce prima școală din Timișoara a suspendat cursurile pentru că era prea rece în sălile de clasă și după ce numeroși locatari s-au plâns în mediul on-line că dârdâie de frig în case, primarul a avut o reacție.

Astfel, Dominic Fritz a spus, miercuri, că știe că nimeni nu vrea să audă vești proaste legate de Colterm, dar e important să înțelegem în ce situație suntem.

„Am pornit încălzirea în Timișoara la un cost total al gazului de 833 lei MW/oră. Într-o singură săptămână, prețul total al gazului (moleculă, transport, distribuție și acciză) a crescut de la 550 la 833 lei MW/oră, după ce, de la începutul anului, crescuse deja de patru ori. Această explozie de prețuri este fără precedent și nimeni nu-i poate face față, singur. Consecințele pentru fiecare consumator sunt imediate, și din păcate Colterm nu face excepție. Astăzi costurile sunt în jur de două milioane de lei pe zi. Un milion de euro la două zile! În decembrie, ianuarie și februarie ne așteptăm la costuri de aproape peste 3,5 milioane de lei pe zi, în jur de 100 de milioane de lei pe lună. LUNAR! Și asta dacă prețurile rămân la nivelul de astăzi”, a precizat primarul Timișoarei.

Dominic Fritz a mai transmis că, de aproape doi ani, furnizorul de gaz E.ON încheie cu compania Colterm contracte pe o singură zi și cu plata în avans, din cauza celor 70 de milioane de lei acumulați ca datorie în ultimii ani.

„Am început sa plătim datoriile istorice și am ajuns să fim la zi și cu plata facturilor curente. În total, 132 de milioane de lei a plătit municipiul către Colterm de la începutul anului, cât plătim pentru curățenie, reparația străzilor și întreținerea spațiilor verzi la un loc. Municipiul și-a asumat plata a 50 de milioane de lei datorii ale Colterm către furnizorul de gaz și 35 de milioane de lei datorii bancare ale Colterm, obligații parafate, dar niciodată onorate până acum.


Dar acest lucru încă nu a restabilit încrederea furnizorului de gaz. Plata zilnică, în avans, înseamnă că societatea Colterm este direct branșată la bugetul local și Primăria este sub presiunea: dacă nu plătim, se oprește căldura în oraș, inclusiv în spitale și școli”, a afirmat edilul.

Potrivit lui Dominic Fritz, într-un scenariu normal, Colterm era, anul acesta, pe o direcție de redresare.

„În vara aceasta, am început intervenția pe 29 de kilometri din rețeaua de conducte. Am restructurat activitățile Colterm, numărul de directori și numărul angajaților, care nu au legătură cu producția de agent termic, cu 100. Am organizat un concurs pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație asistat de un expert independent. Am angajat o firmă de avocatură să protejeze patrimoniul orașului. Am încheiat un acord cu Banca Mondială de consultanță pentru un sistem local de termoficare viabil economic și ecologic. Problema este că prețul gazului a crescut atât de puternic încât se află la cote istorice, și nu există, nici măcar la primărie, banii necesari pentru aceste plăți. Și nu doar Primăria Timișoara este în această situație, ci multe dintre orașele care au un sistem public de termoficare. De aceea, pe lângă soluțiile locale, dintre care creșterea costului gigacaloriei în condițiile în care subvenția este la limita maximă permisă de lege și restructurarea profundă a companiei sunt inevitabile, este nevoie și de o soluție națională”, este de părere Dominic Fritz.

Primarul cere sprijin de la București pentru a ieși la liman.

„Știu că în Parlament se discută, la inițiativa PSD, despre o plafonare a prețului, iar ieri USR, prin premierul desemnat Dacian Cioloș, a lansat și alte soluții: reducerea TVA la energie de la 19% la 5%, subvenționarea CET-urilor, credite fiscale pentru IMM-uri, ori exceptarea de la plata certificatelor verzi. Toate aceste propuneri sunt binevenite, oricine le-ar promova, pentru că sunt salvatoare pentru orașe, altfel nu ar mai avea niciun leu pentru investiții și pentru cetățeni. Fac un apel la partidele parlamentare să găsească un consens în jurul acestor soluții și să le promoveze de urgență prin Parlament. Fără soluții naționale, Timișoara nu se va putea proteja împotriva acestei furtuni perfecte în economia globală”, a mai precizat Fritz.

5 COMENTARII

 1. Bilantul dupa primul an e…
  – curatenie in oras, ioc
  – scandaluri pe posturi caldute, din plin
  – carantinarea orasului la initiativa primarului
  – ambrozia, cat casa peste tot
  – caldura in case, ioc
  Mai putin si ninge…

 2. „În vara aceasta, am început intervenția pe 29 de kilometri din rețeaua de conducte” ai inceput vara pe dracu’, ba, boule. de cateva saptamani ai spart toate strazile si le-ai lasat asa. da, tu, boule, ca doar al tau e coltermul

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.