Primarul Timișoarei despre bugetul alocat de guvernul liberal primăriilor: „Miroase a răzbunare...

Primarul Timișoarei despre bugetul alocat de guvernul liberal primăriilor: „Miroase a răzbunare politică”. Și PSD Timiș se plânge de împărțirea banilor

0
DISTRIBUIȚI

Din 1 miliard de lei alocați recent pentru municipiile, orașele și comunele României, Timișoara nu a primit niciun ban. Coincidență sau nu, la fel ca și celelalte localități din Timiș conduse de primari USR PLUS, Dumbrăvița, Cenad, Foeni, a transmis, joi, primarul Dominic Fritz.

„Aceste alocări de fonduri nu sunt «cadouri guvernamentale», ci reprezintă bani pentru nevoile urgente ale localităților noastre, pentru care contribuim în mod generos la bugetul de stat. Medgidia, oraș din județul Constanța pe care îl respect, are 10% din locuitorii Timișoarei și a primit o alocare de 20 milioane de lei. Timișoara – nimic. Miroase a răzbunare politică. Dar cu ce sunt de vină timișorenii pentru ce se întâmplă la București?  Banii din Fondul de rezervă nu sunt pentru primari, nu sunt pentru mine, sunt pentru comunitate, iar Timișoara merită susținută de către Guvern, oricine ar fi primarul Timișoarei”, a declarat Fritz.

Edilul a mai precizat că Timișoara contribuie substanțial la bugetul de stat al României, dar nu primește bani pe măsura contribuției.

„Nu doar acum, se întâmplă de 30 de ani. De 30 de ani Timișoara contribuie mai mult la bugetul țării decât primește. Adevărul este că Timișoara este ce este prin forțe proprii, datorită spiritului antreprenorial al timișorenilor și investitorilor care au văzut potențialul orașului. Nevoia urgentă a momentului, pentru Timișoarei este susținerea din bugetul de stat a costurilor pentru continuarea termoficării orașului. Cvadruplarea (!!!) prețului de gaz nu va putea fi suportată doar de bugetul local și nici de abonații Colterm. E matematic imposibil. Dacă vrem să avem căldură în spitalele, școlile și gospodăriile Timișoarei în această iarnă, Guvernul va trebui să își asume o parte a poverii”, a spus Dominic Fritz.

Și social-democrații timișoreni sunt nemulțumiți de alocarea fondurilor guvernamentale și reclamă „nemernicia și hoția Guvernului demis Cîțu, regizate în județul Timiș de către Alin Nica, președintele Consiliului Județean, și Ovidiu Drăgănescu, subprefectul cu atribuții de prefect”.

Potrivit PSD Timiș, din cei peste 29 milioane de lei alocați Timișului din fondul de urgență al guvernului, în ultimele ore de mandat guvernanții liberali au decis distribuția astfel: câteva firimituri localităților cu primari PSD și „cozonacul” pentru localitățile cu primari PNL și UDMR.


Altfel spus, primăriile cu edili social-democrați au primit fix 50 de mii lei, în timp ce primarii din „famiglia” liberală și primarii UDMR din „fantastica” coaliție au primit fiecare câteva sute de mii de lei.

„Atragem atenția asupra faptului că, în această împărțire făcută de fațadă, nu s-a ținut cont de numărul de locuitori dintr-o localitate sau alta, nici dacă e oraș sau comună, nici de mărimea sau de nevoile comunităților respective. În „mărinimia” lor, guvernanții liberali demiși și disperați, au ținut cont strict de culoarea politică, acționând pe principiul nedorit: cine împarte, parte își face”, a spus Călin Dobra, liderul consilierilor județeni ai PSD.

„Primarii PSD din județul Timiș vor face demersurile necesare pentru a nu accepta aceste sume modice, nejustificat distribuite. Asta pentru că nu acceptăm ca locuitorii județului Timiș și implicit ai comunităților pe care vremelnic le administrăm să fie nedreptățiți. Spre exemplu, localității periurbane Giroc cu primar PSD, la un număr de locuitori de peste 18 mii, i-a fost alocată suma de 50 mii lei, în timp ce comunei Tormac, cu primar PNL, i s-a alocat suma de 610 mii lei, la un număr de locuitori de sub 3 mii. În plus, nu s-au luat în calcul nici proiectele de dezvoltare ale fiecărei localități în parte sau necesitățile respectivelor comunități”, a declarat Marius Stoian, primarul comunei Birda și președintele Filialei Județene Timiș a ACoR.

„PSD Timiș va sesiza instituțiile abilitate ale statului și va înainta plângere penală împotriva celor care au instrumentat această nedreptate. După tentativa de cumpărare de voturi la moțiune în schimbul unor funcții în administrație, PNL Timiş continuă asaltul asupra celor mai elementare norme de reprezentativitate, comportându-se ca un veritabil grup mafiot”, a transmis Alfred Simonis, deputat şi președintele PSD Timiș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.