Războiul declarațiilor în Consiliul Local Timișoara: „Colterm funcționează, doar că nu are...

Războiul declarațiilor în Consiliul Local Timișoara: „Colterm funcționează, doar că nu are cu ce”. Cine s-a declarat „deosebit de umilită” de discursurile opoziției

4
DISTRIBUIȚI

Ce facem când avem de-a face cu o problemă majoră? Comitete și comiții. Viceprimarul liberal Cosmin Tabără a propus, marți, în ședința Consiliului Local Timișoara înființarea unei comisii în care să fie dezbătută problema Colterm, care, rămânând fără gaz, nu le mai poate furniza abonaților apă caldă și căldură.

„Aș propune să formăm un comitet, să fim mai mulți, să vorbim cu furnizorii, aș propune AGA la Colterm. Pe lângă spitale, trebuie să găsim o soluție să readucem căldura în casele timișorenilor”, a spus Cosmin Tabără.

Primarul Dominic Fritz a fost de acord cu propunerea. „Inclusiv politizarea și scandalizarea temei contribuie la reticența unor furnizori. Să propună liderii de grup cine să facă parte din acest comitet”, a spus Fritz.

Apoi, discuțiile pe tema Colterm au durat zeci de minute, iar aleșii și-au spus părerea și și-au dat replici care au făcut deliciul audienței.

Consilierul liberal Ștefan Sandu a spus că „ni s-au vândut gogoși” în ultimul an și a acuzat administrația USR că s-a ajuns în această situație deși au existat promisiuni că problema Coltern va fi soluționată.

„Colterm funcționează, doar că nu are cu ce”, a spus consilierul Răzvan Negrișanu de la USR PLUS, președintele de ședință.

Simion Moșiu de la PNL a răbufnit: „i-ați dat afară pe toți cei care se pricepeau. Există niște orgolii nejustificate, chiar așa nimeni nu se pricepe la nimic, numai trupa dumneavoastră? Ați adus incompetenți la incompetenți. Aici nu discutăm de politică, ci de viețile și de sănătatea oamenilor”.

Moșiu a spus că nu a trăit aceste momente din perioada comunistă și le-a cerut scuze pentru situația în care s-a ajuns.

„Mortul nu-l mai putem întoarce de la groapă. De azi (n.r. – marți, 26 octombrie) de la ora 10 Colterm este pe pilot automat, nu-și mai aparține lui însuși, are administrator judiciar”, a fost de părere consilierul Radu Țoancă de la PSD.

Medicul Marius Craina, consilier din partea Pro România și șeful Clinicii Bega, a spus că nu este de acord cu întreruperea căldurii, mai ales că timișorenii și-au plătit toate taxele la Colterm și se văd puși în situația de a rămâne fără căldură.

„Sub nicio formă spitalele nu pot suporta să rămână fără căldură câteva zile. Situația bolnavului este cu totul alta decât a persoanelor sănătoase. La Maternitatea Bega avem nou-născuți de câteva ore, de câteva zile, care de multe ori stau în salon cu mamele. Nu putem să ne asumăm că îi ținem în aceste condiții”, a spus Craina.

„În această zi dificilă mă așteptam de la colegii noștri ca această discuție să fie axată pe soluții, pe propuneri. În schimb, noi facem aici pe judecătorii, cerem rezolvarea unei probleme create în opt sau mai mulți ani într-un an de zile și în timpul ăsta uităm că Colterm era într-un dezastru uriaș de mai mult timp. Aș vrea să discutăm contructiv, rolul nostru nu este să dăm vina pe X sau pe Y. Haideți să găsim soluții, nu acuze”, a declarat consilierul local Paula Romocean de la USR PLUS.

Colega sa de partid, Rodica Militaru, a spus că situația dezastruoasă a Colterm nu datează de la începutul lui 2021. „Haideți, dragi colegi, să găsim o soluție și să cumpărăm gaz metan. Puteți să faceți intervenții la guvernul penelist să ne aprobe banii din fondul de urgență pe care până acum ni i-a refuzat? Haideți să facem asta cu toții!”, a afirmat Rodica Militaru.

Consilierul liberal Dan Diaconu a fost de părere că „soluțiile o să înceapă când o să dispară marketingul politic”.

Consilierul Roxana Iliescu de la Pro România a spus că „mi se pare indecent și sfidător să ni se ceară soluții nouă, consilierilor locali astăzi, când E.ON a închis robinetul de gaz, Tribunalul Timiș a declanșat procedura insolvenței și primarul a anunțat eșecul lamentabil cu furnizorii de gaz. Este o discuție absolut sterilă și fără sens”.

Adrian Lulciuc, liderul de grup al consilierilor PNL, a reamintit că a întrebat în 28 august câte grame de cărbune sunt în curtea Colterm și l-a acuzat pe Răzvan Negrișanu, care era și atunci președinte de ședință, că l-a cenzurat.

Consilierul Ovidiu Merean de la USR PLUS a spus că datele sunt dramatice în toată Europa și că prețul la gaz a crescut de cinci ori.

„Nu văd ce se putea întâmpla decât să fi venit cineva cu 300 de milioane de euro și să fi plătit datoriile istorice și atunci poate ne aflam într-o situație mai bună azi”, a spus Merean. În opinia lui, soluția ar fi sponsorizarea, de către Guvern, a prețului la termoficare.

Aida Szilagy, consilier local din partea USR PLUS, a afirmat că se simte foarte umilită de aceste discursuri pe care le aude încontinuu în ședințe și de acuzele aduse.

„Pur și simplu, ca un om preocupat de probitatea mea morală și profesională mă simt deosebit de umilită de discursul dumneavoastră, domnilor consilieri din Opoziție sau, mă rog, din alianță, cum o fi ea.


Dumneavoastră invocați că vreți să găsiți soluții, dar practic nu faceți decât să ne criticați pentru conducerile pe care le-ați pus cu mâna dumneavoastră în ultimii opt ani, probleme pe care ei le-au creat. S-au făcut tranzacții dubioase, a fost o conducere dezinteresată de a rezolva problemele societății și au existat acte de corupție, care vor fi dovedite curând în instanță. Mi se pare siderant modul în care puneți problema și încercați să ne împroșcați cu noroi. Pur și simplu a crăpat buba, s-a spart puroiul, dar nu este un context pe care l-a creat administrația Fritz, ci unul internațional. Mă simt foarte prost pentru că tot timpul ne acuzați”, a spus consilierul Aida Szilagy.

Daniela Mariș, consilier local din partea PNL, a cerut să fie racordată la gaz cât de repede se poate centrala de la Maternitatea Odobescu și să fie cumpărate generatoare de curent pentru celelalte spitale. Aceasta a spus că se gândește la mame și la copiii lor.

„Este incredibil de câte ori am auzit în această ședință că trebuie să ne gândim la mame și la școli. Da, o facem. Ar fi trebuit să vă gândiți în ultimii 31 de ani la asta și atunci am fi avut școli noi, spitale noi. Oare de câte ori ați fost în școli? Haideți să terminăm cu treaba asta populistă. Insolvența nu este un bau-bau că mai știm și noi, venim din mediul privat. Pe ce ne atacați, pe ce nu ați făcut dumneavoastră înainte”, a spus consilierul local Răzvan Stana de la USR PLUS.

Viceprimarul liberal Cosmin Tabără a propus declararea stării de urgență. „Insolvența nu este un bau bau, dar nu acesta este subiectul acum. Ceea ce propusesem eu este să nu stăm cu mâinile în șold și să găsim toți, împreună, o soluție pentru spitale, în primul rând, pentru școli și apartamente. Într-o primă fază, eu aș propune să convocăm Comitetul Local pentru Situații de Urgență, să declarăm o stare de urgență locală, astfel încât procedurile de instalare a centralelor termice acolo unde se poate, să poate fi urgentate, cum este gazul Spitalului Județean și al Spitalului de Copii, unde este tras gaz în curte. Dacă nu avem gaz nu este o tragedie atât de mare, dar dacă nu avem câteva zile, o săptămână, două, gândiți-vă atunci ce urmează. Acasă, mai iei o haină pe tine. Dar oamenii din spitale ce fac? Trebuie să rezolvăm problema. Nu e momentul să discutăm acum de ce a fost în administrația Robu”, a declarat viceprimarul liberal Cosmin Tabără.

În replică, primarul Dominic Fritz i-a spus că în urmă cu trei ore a fost convocat Comitetul Local pentru Situații de Urgență și ar fi putut să spună atunci. Tabără a răspuns că s-a gândit la această soluție după acea ședință și că în starea de urgență pot fi urgentate anumite proceduri.

„E ciudat că ne cer colegele soluții acum și nu ne-au cerut în primăvară. Nu știu, doamnele astea au un an vechime în consiliul local și nu au priceput? Azi ne cer soluții, când s-a oprit căldura? Ce soluții visează? Cum se simt cetățenii Timișoarei dacă dumneavoastră vă simțiți jignită”, a spus Simion Moșiu de la PNL.

„(…)Domnul Stana să își permită să spună că de prea multe ori am adus în discuție faptul că mamele și copiii rămân fără căldură. Da, îmi cer iertare, domnule primar. Au fost mult prea multe atacuri, reproșuri, nu au fost soluții”, a spus consilierul municipal Marius Craina.

„Trebuie să recunoaștem faptul că această societate e la un pas de faliment și să nu mai încercăm să salvăm aparențele”, a spus Roxana Iliescu de la Pro România.

Consilierul local Ștefan Sandu de la PNL a reproșat administrației Fritz: „ați reușit performanța să creșteți datoriile istorice ale Colterm”.

În cele din urmă, aleșii locali au votat o rectificare bugetară în valoare de opt milioane de lei. Sunt venituri suplimentare la bugetul local care au ajuns la Colterm. Anul acesta, primăria a mai alocat 136 de milioane de lei la Colterm.

Dominic Fritz a mai spus că o variantă ar fi ca Guvernul să permită Primăriei Timișoara accesarea unui credit pentru compania de termoficare, la fel cum s-a întâmplat în anul 2018, când municipalitatea a accesat peste 100 de milioane de lei pentru a putea trece peste iarnă.

Potrivit primarului, cele opt milioane de lei vor ajunge pentru asigurarea gazului în câteva zile. „Nu mai avem niciun ban în bugetul local. Să mergeți prin bugetul de funcționare, de la investiții nu putem lua, să spuneți liniuță cu liniuță de unde putem lua 150 de milioane de lei”, le-a spus primarul Dominic Fritz aleșilor locali.

 

 

 

 

 

 

4 COMENTARII

  1. Tov. Tabără, ești un demn urmaș al ceaușismului, pune tu o haină pe tine și marș acasă, sau mai bine la pușcărie, să nu ai soarta împușcatului. Haimanalelor!

  2. Ceea ce mi se pare halucinant … si acest lucru ar fi trebuit sa faca obiectul unei stiri separate este faptul ca unul dintre consilierii USR care este acolo cica sa rezolve problema … crede despre COLTERM ca are datorii de 300 de milioane de EURO … el habar nu ca datoriile sunt de fapt de 320 de milioane de lei … adica 64 milioane de euro …

  3. Jegul ala de Craina sa taca naibii, ca ce e la Bega Pediatrie… te iei cu mainile de par. Nu face nimic de cand e director si se trezeste acum sa deschida gura. Rodica Militaru e atat de paralela cu subiectul, incat pare picata de pe planeta senilitatii in mijlocul discutiilor si e ridicola. Madam Szilagyi nu e capabila de altceva, asa ca zice si ea ca e ofensata, ca orice panseluta sensibila usr-ista. Si acum prostii planetei iau in calcul un credit, desi chiar acum cateva luni, Fritz blama creditul luat in trecut si flutura Curtea de Conturi in sus si-n jos sa ancheteze treaba. Prostia e la cote alarmante. Nici copiii de gradinita daca ajungeau acolo si nu iesea dezastrul asta.

    • Sa faci un medic,un profesor care a salvat oricum mai multe vieti decît ai facut o tu spune totul despre tine,cu ce esti mai bun?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.