Rețele de apă și canalizare ale Aquatim de pe 94 de străzi...

Rețele de apă și canalizare ale Aquatim de pe 94 de străzi din Timișoara vor fi modernizate. Lucrările vor dura doi ani

0
DISTRIBUIȚI

Directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu, și antreprenorii, au semnat, joi, 7 octombrie, contractul de lucrări „Execuție rețele de apă si canalizare Timișoara Nord”.

Acesta face parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020” (cod SMIS 2014+ 125651), parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Contractul presupune lucrări pe 44 de străzi din zona de nord a orașului, și este împărțit în trei loturi, după cum urmează:

Lotul 1, semnat cu Asocierea CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A. – CONS ELECTRIFICAREA INSTAL S.R.L., în valoare de 26.036.325,27 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste nouă kilometri de rețele de apă și canalizare, pe opt străzi;

Lotul 2, semnat de asemenea cu Asocierea CONSTRUCȚII ERBAȘU S.A. – CONS ELECTRIFICAREA INSTAL S.R.L., în valoare de 15.029.721,70 lei, pentru reabilitarea și extinderea a circa zece kilometri de rețele de apă și canalizare, pe 11 străzi;

Lotul 3, semnat cu Asocierea TUBULAR TEHNO SISTEM S.R.L. – TERMOPRO EDIL S.R.L., în valoare de 22.304.410,39 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste 16 kilometri de rețele de apă și canalizare, pe 25 de străzi.

Durata contractului, pentru toate cele trei loturi, este de 24 luni perioada de execuție, urmate de 60 de luni perioada de garanție.

De asemenea, tot joi, s-a semnat contractul de lucrări „Execuție rețele de apă si canalizare Timișoara Sud”. Acesta face parte din „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020” (cod SMIS 2014+ 125651), parte a Programului Operațional Infrastructură Mare (POIM).

Contractul presupune lucrări pe 48 de străzi din zona de sud a orașului, și este împărțit în trei loturi, pentru două dintre ele fiind semnate actele astăzi:

Lotul 2, semnat cu Asocierea ROMTIM INSTAL S.R.L. – EUSKADI S.R.L., în valoare de 24.589.369,27 lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste nouă kilometri de rețele de apă și canalizare, pe 19 străzi;

Lotul 3, semnat cu Asocierea TUBULAR TEHNO SISTEM S.R.L.


– TERMOPRO EDIL S.R.L., în valoare de 28.091.481,54 lei lei, pentru reabilitarea și extinderea a peste opt kilometri de rețele de apă și canalizare, pe zece străzi.

Durata contractului, pentru toate cele trei loturi, este de 24 luni perioada de execuție, urmate de 60 de luni perioada de garanție.

„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Timiș, în perioada 2014-2020” are o valoare totală de 180 milioane de euro, din care 135,6 milioane de euro fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană, 30,4 milioane euro de la bugetul de stat, 3,2 milioane de la bugetul local și 10,8 milioane euro co-finanțare Aquatim.

Obiectivul este dezvoltarea unor sisteme durabile de alimentare cu apă și apă uzată în Timișoara și în 81 localități din județul Timiș.

Directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu, a declarat, joi, că societatea are lucrări în valoare de 63 de milioane de euro, cea mai important fiind valorificarea nămolului de la stația de epurare. Lucrarea este în curs de licitare.

„O altă lucrare mare este legată de retehnologizarea Uzinei de Apă de la Stația Bega pentru că necesitățile de mediu sunt tot mai complexe”, a spus Vlaicu.

Potrivit acestuia, prin contractele semnate azi se vor înlocui rețelele de apă-canal pe 92 de străzi din Timișoara.

„E dificil să lucrăm pe atâtea străzi, deci va urma probabil și un disconfort pe străzile respective, dar beneficiile sunt foarte mari pentru că după aceste investiții, sperăm ca sistemul de alimentare cu apă să funcționeze mai bine, sistemul de canalizare să funcționeze mai bine. Dumneavoastră știți că dacă aceste investiții nu le faci la vreme, atunci când ele au un anume grad de uzură, problemele care apar sunt mari. Lucrurile trebuie îmbunătățite pentru a nu ajunge la anumite sincope. Suntem corelați cu lucrările pe care Primăria Timișoara le face pentru termoficarea orașului, sunt unele străzi cu lucrări comune. Suntem pregătiți să gestionăm lucrările”, a declarat directorul general al Aquatim, Ilie Vlaicu.

„Vreau să încep cu niște felicitări pentru acest proiect mare, care are importanță pentru toată regiunea. Este unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură în județ pe fonduri europene și vreau să vă felicit personal, domnule director, pentru că societatea Aquatim este, de departe, cea mai performantă, a Primăriei Timișoara. Este foarte important că aceste investiții se fac din timp. Avem o anumită cutumă de pompieristică să intervenim atunci când pușcă ceva. Aquatim a înțeles că trebuie să intervină înainte să puște ceva tocmai ca să nu ajungem în situații dificile. Pentru timișoreni e important să facem aceste investiții pentru că rețeaua este învechită chiar dacă încă nu se simte peste tot. Pentru următorii 20, 30, 50 de ani vom putea sta liniștiți, vom reduce și costurile de distribuție și aceste beneficii vor ajunge la timișoreni. Firmele mi-au promis că vor lucra după grafic și în toamna 2023 le vor finaliza”, a afirmat primarul Timișoarei, Dominic Fritz.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.