Sărbătoare de 1 octombrie. Ce nu ai voie să faci de Acoperământul...

Sărbătoare de 1 octombrie. Ce nu ai voie să faci de Acoperământul Maicii Domnului

0
DISTRIBUIȚI

Acoperământul Maicii Domnului este sărbătoare cu cruce roșie în calendarul ortodox și este prăznuită în data de 1 octombrie.

Creștinii ortodocși din lumea întreagă sărbătoresc în prima zi a lunii octombrie Acoperământul Maicii Domnului.

Acoperământul Maicii Domnului aduce aminte de arătarea Maicii Domnului în Biserica din Vlaherne, care a avut loc în anul 911. Maica Domnului a apărut la primele ore ale dimineții, la ora 4:00, înaintea poporului care se ruga pentru salvarea cetății asediate.

Maica Sfântă a ținut Sfântul Acoperământ peste capetele credincioșilor și s-a rugat împreună cu aceștia cu ochii în lacrimi. După aceea, Maica Domnului a fost înconjurată de apostoli, sfinți și mucenici. Acest eveniment ne amintește că Maica Domnului este alături de noi în momentele grele ale vieții dacă știm să ne rugăm.

Maica Domnului nu încetează să ne ofere ajutorul atunci când ne aflăm în nevoie.

Totodată, sărbătoarea Acoperământul Maicii Domnului este cunoscută în popor și sub denumirea de Pocroave.

În 1 octombrie, credincioșii încă păstrează cu sfințenie câteva obiceiuri și tradiții.


În această zi sfântă, nu se mănâncă de dulce.

Oamenii țin post pentru a se feri de boli, supărări sau înec.

Oaspeții care trec pragul casei trebuie cinstiți cum se cuvine, în special cu plăcinte cu dovleac sau mere. Se spune că e mare păcat să nu îți cinstești oaspeții astăzi.

Nu se face treabă în gospodărie.

Nu este bine să îți tai părul în această zi, să îl arzi sau să îl arunci pentru că ar putea fi luat de vrăjitoare pentru farmece.

În unele zone ale țării se spune că fetele care se împodobesc în această zi vor avea parte de o căsnicie frumoasă și lungă.

În alte zone se spune că nu este bine ca fetele să nu se îngrijească în această zi.

Nu este bine să coși în această zi sau să dai cu mătura. Și nu este bine să speli în această zi.

Rugăciunea pe care e bine să o rostești de Acoperământul Maicii Domnului: „Acoperă-ne pe noi cu Acoperământul tău, Preasfântă Fecioară, în ziua răutăţilor noastre. Acoperă-ne în toate zilele noastre și, mai ales în ziua cea rea, când sufletul de trup se va despărţi, de faţă să ne stai întru ajutor şi să ne acoperi pe noi de duhurile cele rele din văzduh, de sub cer şi din ziua înfricoşătoarei judecăţi. Să ne acoperi pe noi întru ascunsul Acoperământului tău”.

Sursa: Kanal D

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.