Schela mai rămâne o perioadă pe fațada Operei. Consilierul local Simion Moșiu...

Schela mai rămâne o perioadă pe fațada Operei. Consilierul local Simion Moșiu „a auzit” că firma care face lucrările șantajează primăria

0
DISTRIBUIȚI

Viceprimarul Ruben Lațcău declara în urmă cu două săptămâni că lucrările de renovare la fațada Operei Române se apropie de final, însă a apărut o eroare.

„Ca la aproape toate lucrările pe care le-am cules în diverse stadii de blocaj, nici aceasta nu este din păcate «închisă la toți nasturii». Proiectul are o eroare care a scăpat într-un lung circuit de avizare și verificare, eroare care ne-a fost semnalată de Ministerul Culturii și care a fost solicitată spre remediere. Este vorba de detaliul de dispunere a plăcilor de travertin în partea superioară a fațadei. Inițial travertinul era montat în format de tablă de șah (cu venaturile plăcilor montate în sens diferit unele față de celelalte pentru a scoate în evidență textura naturală a pietrei), iar acum acest detaliu s-a pierdut. Proiectul nu conținea detalii tehnice de execuție pentru acest element esențial, iar montarea greșită a plăcilor nu a fost din păcate observată în timp util de nici unul din specialiștii implicați în realizarea sau verificarea proiectului”, spunea Laţcău în septembrie.

Edilul a fost interpelat pe această temă în ședința Consiliului Local Timișoara de săptămâna trecută.

Consilierul liberal Simion Moșiu a întrebat când se dă schela jos de pe fațada Operei integral, pentru că s-a dat în proporție de 40 la sută.

„Am auzit tot felul de variante, că ar fi un șantaj la adresa primăriei având în vedere că firma nu și-a primit toți bănuții.


Totuși, e o imagine foarte ciudată a Operei având în vedere că lucrările sunt terminate și nu mai lucrează chiar nimeni acolo. Întrebarea e concretă: când se dă schela jos și de ce nu se continuă operațiunea? Ce s-a întâmplat?”, a întrebat Moșiu.

Viceprimarul Ruben Lațcău a răspuns că încă mai sunt lucrări în partea de jos, treptele din fața operei, iar ușa este în proces de reabilitare.

„Au fost luate bucăți din acea ușă și duse la curățat, reabilitarea lemnului nu se face pe sit, ci în atelier. Deci sunt lucrări care nu se văd zilnic pe șantier. Au mai fost lucrări care nu au fost incluse în proiectul inițial, de exemplu, iluminatul arhitectural nu există, acesta trebuie și el introdus în mod separat. Am avut niște discuții atât cu executantul, proiectantul, cât și cu diriginții de șantier, am fost și la București, am purtat discuții la Ministerul Culturii, vizavi de neconformitățile care sunt pe fațadă. În sensul în care pe partea superioară, bucățile de travertin au fost montate cu venaturile aliniate și nu în tablă de șah, așa cum au fost puse de Duiliu Marcu. Aici va trebui peste iarnă să facem expertiza, să determinăm care a fost de fapt sursa erorii, în proiect sau execuție și să vedem ce ar însemna în momentul acesta desprinderea unor plăci și înlocuirea lor. Nu doar desprinderea, dar și modul în care impactează mecanic, pentru că sunt două tipuri de prinderi, e prinderea mecanică pentru că e un suport metalic, care a fost încastrat printr-o plasă în tencuială, și mai este un adeziv. Această expertiză va ajunge la o concluzie și vom avea și un șir al erorilor. Vom efectua și acea înlocuire, dar până atunci necesar este să finalizăm poarta, treptele, iluminatul și, desigur, să dăm jos schela. Până acum a fost dată jos schela pe o bucată mare din lucrare și va continua. Eu nu am nicio informație că acel constructor a abandonat lucrarea”, a spus Ruben Lațcău.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.