Se taie gazul la Colterm. 50.000 de gospodării din Timișoara riscă să...

Se taie gazul la Colterm. 50.000 de gospodării din Timișoara riscă să rămână fără căldură și apă caldă

0
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a anunțat că, începând din 25 octombrie, E.On va întrerupe furnizara de caz către Colterm, compania care asigură încălzirea și apa caldă pentru aproximativ 50.000 de gospodării și instituții din Timișoara.

„Parcurgem o perioadă extrem de grea din cauza exploziei prețurilor la gaz. Compania E.ON ne-a informat astăzi că, în 25 octombrie, va sista furnizarea de gaz către Colterm. Ne-am fi dorit să nu ajungem aici. Datoriile de sute de milioane de lei acumulate în ani, căpușarea de către diversele grupuri de interese ce au roit în jurul Colterm, la care s-a adăugat lipsa sprijinului din partea Guvernului, au adus compania într-o situație critică, agravată vertiginos de creșterea uriașă a prețului la gaz. Suntem astăzi, și noi și locuitorii Timișoarei și ai altor municipii din țară cu sisteme publice de termoficare, într-un moment greu ce impune dialog și soluții comune”, a transmis primarul Dominic Fritz.

„Anul acesta, am transferat din bugetul local peste 132 milioane de lei către Colterm.


Din acești bani am fi putut construi două școli. Până acum câteva zile, nu am acumulat niciun leu de datorie nouă la E.ON de când am preluat mandatul și am reușit să plătim deja aproape 10 milioane din cele 70 milioane de datorii acumulate în perioada 2013-2016. La asta se adaugă și alte zeci de milioane, datorii vechi către alte companii și bănci. Am purtat negocieri intense cu E.ON încă din prima zi de mandat astfel încât să nu mai fim în situația din ultimii doi ani, de a achiziționa, în fiecare zi, la prețul zilei, gaz pentru funcționarea Colterm. Din păcate, acestea au eșuat dintr-un cumul de motive. Facem eforturi uriașe să recâștigăm credibilitatea plătind datoriile istorice și ținându-ne de cuvânt”, a explicat edilul-șef.

„Această decizie a furnizorului înseamnă că, fără gaz, Colterm nu va putea continua producția și distribuția agentului termic. 50.000 de gospodării, școli și spitale din Timișoara riscă să rămână fără apă caldă și căldură. Este un scenariu pe care încă încercăm din răsputeri să îl evităm. Azi noapte am primit deja o primă tranșă de cărbune pentru CET Sud și chiar în aceste ore se încarcă încă o garnitură de cărbune pentru Timișoara. Dar nu va fi suficient fără sprijinul E.ON. În ultimele zile am avut, împreună cu executivul Primăriei și cu conducerea Colterm, mai multe discuții cu ministrul Finanțelor, ministrul Energiei, Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei, președintele Rezervelor de Stat, prefectul, colegi primari din țară care au probleme asemănătoare și cu furnizori de gaze și cărbune”, mai spune mesajul primarului, care continuă cu enumerarea unor potențiale soluții pe termen scurt: alți furnizori de gaz, producția pe bază de cărbune, sprijin guvernamental sau creșterea tarifului pentru populație.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.