Timișoara riscă să rămână fără căldură: „O catastrofă umanitară care trebuie evitată”....

Timișoara riscă să rămână fără căldură: „O catastrofă umanitară care trebuie evitată”. PNL cere explicații publice

2
DISTRIBUIȚI

Sunt probleme mari la Timișoara, dar și în alte orașe din țară, cu asigurarea încălzirii prin sistemul centralizat. Tot mai mulți timișoreni se întreabă dacă vor avea căldură în iarna care vine.

Dacă nu intervine urgent Guvernul, timișorenii s-ar putea să nu aibă apă caldă și căldură în această iarnă, spune primarul.

Potrivit lui Dominic Fritz, există un „risc real să fie și pandemie de Covid, și spitale pline în frig”. O „catastrofă umanitară care trebuie evitată”, adaugă edilul, care precizează că și școlile sunt direct afectate.

„Noi estimăm că ne va trebui ca să trecem prin iarnă, în decembrie, ianuarie, februarie cam 100 de milioane de lei pe lună, dar încasăm 40 de milioane de lei pe lună din impozite și cote defalcate. Dacă am tăia toate investițiile, dacă nu am mai face curățenie în oraș, dacă nu am mai plăti salariile pentru angajații Primăriei, chiar și atunci nu am avea bani suficienți să plătim facturile de gaz ca să putem continua termoficarea în oraș”, a descris situația primarul Dominic Fritz (USR) pentru Europa Liberă.

Datoriile Colterm sunt de peste 300 de milioane de lei. EON, firma care trimite gazul către Colterm, are de recuperat 80 de milioane de lei, procesele sunt fie câștigate, fie în curs, în instanță.

„EON nu ne mai vinde gaz, din cauza acestor datorii, decât cu plata în avans. Avem contracte zilnice, zilnic există un risc să nu mai furnizeze EON gazul pentru Colterm”, a spus primarul Dominic Fritz.

Subvenția în Timișoara este la un nivel înalt. Municipiul nu poate lua credite pentru plata datoriilor, ar trebui o hotărâre de la guvern care să permită acest lucru. Timișoara are nevoie de 150 – 200 de milioane de lei de la Guvern pentru a trece iarna.

Un lucru este cert: timișorenii trebuie să se aștepte la o creștere a facturii în această iarnă. Primarul spune că o dublare a prețului în zona agentului termic este realistă.

„Nu putem să creștem tariful pentru populație cât a crescut gazul, pentru că a crescut de cinci ori. Nu putem să creștem tariful pentru populație de 4-5 ori, este o imposibilitate economică pentru populație. Populația trebuie să se aștepte la o creștere semnificativă a facturii, dar depinde de ce face Guvernul. Matematic, ar trebui să triplăm prețul, dar e clar că nu e fezabil. O dublare nu cred că e nerealistă, din păcate, pe zona de agent termic”, a afirmat edilul Timișoarei la Radio Europa Liberă.

PNL cere explicații

PNL Timișoara, prin vocea președintelui Cosmin Tabără, viceprimar al Timișoarei, solicită conducerii Colterm și factorilor de decizie responsabili de această problemă din primărie să prezinte public problemele cu care se confruntă societatea și soluțiile pentru asigurarea distribuirii de agent termic pentru timișoreni.

Totodată, PNL Timișoara, care nu a reușit să rezolve problema Colterm în precedentele mandate, cere transparentizarea lucrărilor făcute în această vară, perioada lucrărilor și zonele afectate, dar și lucrările aflate acum în desfășurare, termenul lor de execuție și zonele unde se realizează.

„Cred că e momentul ca cei care au în mână frâiele Colterm, director, membri CA, dar și cei care răspund public de această societate să iasă într-o conferință de presă și să explice cetățenilor ce se întâmplă cu adevărat.


A trecut mai bine de un an de la alegeri, o vară în care trebuia executate lucrări de reabilitare a rețelei. Este momentul de a ieși de după cortina rețelelor sociale, de a lăsa la o parte comunicatele și de a-și asuma cu responsabilitate problemele. Cetățenii trebuie să știe cât este costul de producție a gigacaloriei, în condițiile folosirii gazului sau al cărbunelui, care este situația reală, când vor primi timișorenii agentul termic îndestulător pentru a trăi decent iarna aceasta. Avem școli închise din cauza lipsei căldurii, avem spitale cu oameni bolnavi care au nevoie, pe lângă tratamentul adecvat, de căldură. Nu ne putem ascunde doar în spatele comunicatelor făcute din birouri și postate pe Facebook! Asumarea înseamnă înfruntarea și explicarea realității”, transmite Cosmin Tabără, liderul PNL Timișoara.

Viceprimarul Timișoarei a precizat că este nevoie să se prezinte, prin intermediul presei, întreaga realitate, pentru a înfrunta întrebările și nedumeririle cetățenilor.

„Ne-ați spus mereu că vă asumați strategia pentru Colterm! V-am crezut și v-am acordat întreaga încredere! V-am dat posibilitatea de a pune propria conducere la societatea de termoficare, inclusiv membrii în CA. Acum vă cer doar să ne prezentați public, nouă, dar și timișorenilor, strategia Colterm și perspectiva de a depăși această iarnă! V-am asigurat de întregul nostru suport, o fac și acum, în măsura în care considerați că este nevoie și de altă părere”, este mesajul transmis de către liderul liberal.

Consilierul local Roxana Iliescu de la Pro România explică „ce-ar fi fost dacă, în loc de vorbe goale, povești nemuritoare și tot felul de manevre privind numiri mai mult sau mai puțin dubioase și execuții ale unor persoane care nu le-au fost pe plac Colterm ar fi cumpărat în timpul verii cărbune, încă de când era public că prețul gazului a atins maximul istoric din ultimii 100 de ani și azi, ar fi ars, cel puțin temporar, cărbune?”

Aceasta a mai declarat că „în plus, cum ar fi fost dacă reprezentanții Colterm ar fi finalizat proiectul de coincinerare a biomasei (provenită din tocarea masei lemnoase- provenite din toaletate copaci etc) odată cu cărbunele?”

Roxana Iliescu spune că, „în schimb, băieții deștepți au ținut în brațe povestea cu arderea gazului… «noi ne pregătim pentru această iarnă să nu mai ardem cărbune (…)» D. Fritz, în ciuda tuturor semnalelor interne și internaționale referitoare la nevoia arderii cărbunelui, cel puțin temporar, în contextul creșterile enorme a prețului gazului. Consecința? Suntem la mijlocul lunii octombrie și ce să vezi? Suntem în pragul insolvenței, cu zero cărbune în depozite și fără bani pentru plata gazului! Ce-ar fi fost dacă PMT/Colterm ar fi studiat și s-ar fi folosit de Analiza comparativă (pentru componentele variabile -cărbune +transport/gaz- ținând cont inclusiv de costurile Certificatelor de CO2) a costului energiei termice – document care îți relevă care este ponderea optimă a arderii de gaz și cărbune- mai pe românește, cât gaz și cât cărbune procentual”, a transmis consilierul local.

Roxana Iliescu se mai întreabă, de asemenea, „ce-ar fi fost dacă PMT/Colterm ar fi început demersurile privind construirea unei stații de biogaz, pentru a folosi deșeurile biodegradabile pe care le are în curte. Oare astăzi nu aveau o sursă suplimentară de energie? PMT/Colterm ar fi început demersurile privind amplasarea de panouri solare pe Centralele și Puncte Termice? Ce ar fi fost dacă, mai marii reformatori și salvatori și deștepți ai Patriei, ar fi reușit realizarea racordării direct la țeava de gaz a Transgaz, reușind astfel să elimine costurile de distribuție din prețul final al consumatorului!? (atât pentru CET Sud cât și pentru CT Centru) Pe termen mediu și lung, PMT/Colterm ar fi pornit o investiție într-un incinerator de deșeuri?”

2 COMENTARII

  1. Carbunele este solutia dar nimeni nu face nimic! S-au facut investitii de 72 milioane de euro ca sa fie respectate normele europene de emisii la COLTERM. Si acum peste noapte s-a luat decizia sa se renunte la lignit! Unde sunt specialistii care sa dovedeasca ca functionarea pe carbune este salvatoare in situatia actuala? Timisoara are avantajul ca poate functiona pe carbune, combustbil stocabil care are ar da o independenta in plina iarna cand pot aparea limitari la gaz( presiune scazuta). Nu ar fi prima data cand furnizorul de gaz la presiuni scazute ar cere COLTERM- ului sa treaca pe combusibili alternativi. Nu ne lasati fara caldura!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.