Aniversare pentru o figură legendară a muzicii rock autohtone: La mulți ani,...

Aniversare pentru o figură legendară a muzicii rock autohtone: La mulți ani, Ilie Stepan!

0
DISTRIBUIȚI

Ilie Stepan, o figură legendară a rock-ului românesc, fondatorul trupei Pro Musica, împlineşte astăzi 68 de ani, ocazie cu care îi urăm un călduros „La Mulţi Ani!”

Artistul s-a născut în 24 noiembrie 1953, la Caransebeș, și s-a apucat de muzică după ce a văzut filmul „Tinerii” la cinematograful Victoria din Piaţa Bălcescu, în Timișoara. Primul concert al trupei Pro Musica a avut loc în data de 15 ianuarie 1973. În acelaşi an, Ilie Stepan a compus prima operă folk din Romania, „Creanga de cireş”, urmată în 1975 de o a doua operă: „Călătorie de nuntă”. A colaborat cu trupa rock „Progresiv TM” (1975 – 1977) fiind membru activ al acestui grup în acel interval, cântând la chitară bas şi acustică şi înregistrând pentru primul LP al grupului, „Dreptul de a visa”. În 1978 a reorganizat „Pro Musica”, orientând-o spre un rock progresiv cu influenţe de ethos naţional şi balcanic. Apare cu Pro Musica pe primul LP de concert din Romania, „Club A”, din 1981. Compune şi înregistrează cu Pro Musica materialul muzical pentru „Formaţii rock nr. 9” şi pentru LP-ul „Rockul baroc”, ambele apărute la Electrecord în 1985, respectiv 1988. În 1988, piesa „Şahul păcii” (înregistrată şi pe un dublu single la Electrecord) devine imnul oficial al Campionatelor Mondiale de Şah pentru Copii şi Tineret.


În finalul lui decembrie 1989 compune piesa „Timişoara”, pe versurile lui Marian Odangiu, piesa care este Imnul Revoluţiei Române de la Timişoara. La începutul lunii octombrie 2014, în Timişoara a avut loc concertul de comeback Pro Musica, după 21 de ani de pauză. În luna noiembrie a anului 2012, în Sala Multifuncţională a CJ Timiş, a avut loc lansarea oficială a proiectului de anvergură Lumina – cea de-a treia parte a trilogiei Sensul Vieţii – semnată Stepan Project, material la care au participat numeroşi artişti din muzică, grafică, film şi fotografie. Primele două părţi ale trilogiei au apărut în 1996 – „Sensul vieţii”, respectiv în 2001 – „Undeva in Europa”.

Recent, Ilie Stepan a anunțat că în luna martie a anului viitor se va lansa albumul „The Man without Identity”, care va cuprinde variante alternative ale pieselor editate de Stepan Project. „Variantele alternative ale acestor piese au parte de un mixaj mai elaborat, mai adus zilelor noastre… cu masterizarea deosebită făcută de prietenul meu Florin Buciu din Toronto și cu părți muzicale noi față de variantele inițiale. Sunt piese mai lungi, de structură muzicală mai complexă. Nu am ținut cont de latura de «comercialitate» a pieselor, de durata obligatorie…în ghilimele spus… cu care te biciuește radioul apropo de lungimea melodiilor, ca să o poată difuza. Pe un CD este spațiu bun ca durată. Ne-am gândit să scoatem acest proiect și sub formă analogică deci pe un dublu vinil“, a spus sărbătoritul zilei despre acest proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.