Aproape de voi: concert special în memoria lui Adi Bărar, la mii...

Aproape de voi: concert special în memoria lui Adi Bărar, la mii de kilometri de Timișoara FOTO

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Bianca Nadeau

La sfârșitul săptămânii trecute, în Canada, a avut loc un concert special dedicat memoriei lui Adi Bărar, fondatorul trupei Cargo care a trecut în neființă în luna martie a acestui an. În cadrul evenimentului care a avut loc la Montreal o serie de muzicieni români care trăiesc peste Ocean – printre care s-au numărat și binecunoscuții Ramon Radosav, Raul Dudnic și Joe (Zsolt) Gaspar – i-au adus un omagiu fondatorului trupei Cargo. Amănunte inedite despre cum s-a născut acest concert am aflat de la timișoreanul Iotza Drăghici, unul din inițiatorii acestui eveniment memorabil.

„În luna martie a acestui an, în timp ce Adi era între viață și moarte la spital, țineam legătura cu Ramon Radosav, care ținea legătura cu Timișoara despre starea lui Adi. Aflând pe 8 martie trecerea în neființă a lui Adi am început să vorbim mai toată ziua cu Ramon care era foarte supărat că nu poate ajunge în timp util la înmormântare din cauze puținelor zboruri peste ocean. Câteva zile după asta a avut loc o emisiune de radio la Montreal <<Ora Românească>> găzduită de Adrian Ardelean care vroia să vorbim un pic despre Adi Bărar. La emisiune au participat Raul Dudnic, Ramon Radosav, Joe Gaspar și eu, iar după am rămas în conferință telefonică toți…plus Cătălin Ghioltan șeful trupei Tarabostes din Montreal și le-am propus participarea la proiectul ” În memoriam’ Adi Barar. Timp de câteva luni din cauza restricțiilor am vorbit doar la telefon în fiecare duminnică seara. Am făcut repetiții în studioul amenajat în casa lui Dan Oniță toboșarul trupei Tarabostes,. Membrii trupei locale…la prima repetiție erau un pic intimidați de diferența de calibru dintre ei și unul ca Ramon, Raul sau Joe….dar cei trei i-au încurajat de la început așa că până în ziua spectacolului au ajuns la nivelul care se cerea unui asemenea eveniment. Îl mai menționez aici și pe Denis Zoran Stoisin născut în 1990 la Sânnicolau-Mare, județul Timiș care a auzit de Cargo din poveștile noastre, el venind la Montreal cu părinții la zece ani, dar s-a integrat repede în nouă trupă formată ca și chitarist. Restul trupei Cargo Tribute au fost Dan Oniță – tobe, – Marius Chelaru: – chitară, – Cristian Sipos: – chitară și Cătălin Ghioltan: – voce“, ne-a declarat Iotza Drăghici.

Foto: Iotza Draghici

Seara specială dedicată memoriei lui Adi Bărar a debutat cu un recital susținut de formația Tarabostes (alcătuită din membri ai comunității românești din Montreal) care a interpretat câteva melodii, după care Tribute Cargo a cântat nu mai puțin de 16 piese, primite cu aplauze furtunoase din partea spectatorilor.

„Sala teatrului Beaubois din Montreal în care a avut loc spectacolul, e sala unei școli din vestul Montrealului cu 320 de locuri din care s-au vândut 200 de bilete cu 30 de dolari. Muzicienii nu au fost renumerați în nici un fel au făcut asta benevol de dragul și în amintirea lui Adi Barar, Banii încasați au acoperit mare parte din cheltuielile cu închiriatul sălii și închiriatul echipamentului, – am mai avut o echipa de benevoli care au ajutat la montarea scenei, la accesul publicului în sală, sau la servirea mesei pentru artiști și tehnicieni. De la început am fost ajutat de Lucian Purici un alt timișorean stabilit aici care este absolvent al – college Trebas din Montreal la programul film și televiziune care în seara concertului a venit cu zece studenți de-ai lui să filmeze evenimentul și tot el s-a ocupat de producerea clipurilor publicitare. Steagul de mari dimensiuni de pe scenă a fost cusut de prietena mea Alina, iar Elena și Victor Ioniță ne-au ajutat cu imprimarea a 40 de tricouri speciale pentru acest eveniment.

Spectacolul a avut două părți deschiderea fiind făcută de formația locală Tarabostes, iar partea a două a început cu un apel telefonic înregistrat din partea Adrianei Bărar după care Ramon a dat startul cu Ziua Vrăjitoarelor, punctul culminant a fost momentul cu melodia Aproape de voi. După asta…publicul a aplaudat minute în șir obligând trupa să revină pe scenă cu «Ploaia» și «Clasa Muncitoare». Eu atât aveam în plan seara asta unică în memoria lui Adi Barar unde să putem prezenta o parte din muncă lui de 35 ani de scenă alături de Cargo“, a mai adăugat organizatorul acestui eveniment.

Reacții după concert

„Gașca de muzicieni strânsă de prietenul nostru organizator Iotza a făcut treaba să fie foarte plăcută, toți sunt oameni minunați.


Abia așteptam să fac drumul Ottawa – Montreal pentru repetiție, așa că oboseala repetițiilor ce durau câteodată și zece ore nici nu o simțeam. Toți am fost implicați 100% și dornici de a ne închega ca o trupă adevărată. Rezultatul a fost pe măsură. De la prima piesă, «Ziua Vrăjitoarelor», ne-am dezlănțuit și atmosfera a fost incendiară, publicul a reacționat din start cântând refrenul. Nici nu mai știu la câte piese ne-am oprit din cântat și am lăsat mulțimea să cânte. La final am cântat «Aproape de voi», unde curgeau pozele cu Adi Barar pe ecran și toți în sala și-au aprins beculețele la telefoane. A fost un moment emoționant. Apoi bisurile cu lumea în picioare, ce mai, am fost încântat. Sunt foarte bucuros că trupa Cargo merge înainte, nu se putea altfel. Țineți stindardul rock sus și sunt sigur Cargo vă va dărui noi piese și albume, spiritul lui Adi vă fi prezent întotdeauna“, ne-a declarat Joe Gaspar după acest concert memorabil.

„Repetițiile pentru acest concert au fost puține și lungi. Atât din cauza distanței, eu și Raul trebuind să conducem câte șapte – opt ore din New York sau Niagara, iar Joe Gașpar două ore din Ottawa, dar și din cauza pandemiei, practic Canada a avut granițele închise până la sfârșitul lui august, circulația fiind dificilă chiar și între provinciile canadiene până atunci. Așa că am reușit să ne strângem în formulă completă doar în două weekenduri, odată la sfârșitul lui octombrie, și a doua oară chiar cu două zile înainte de concert!… S-a repetat pe sistemul zi-lumină, și le mulțumesc și pe această cale lui Cătălin Ghiloltan și Dan Onică de la Tarabostes și lui Cristian Sipos (Ultimatum / Tarabostes) care și-au pus casele la bătaie și pentru adevărate cantonamente muzicale în perioadele respective. M-am simțit minunat le scenă, nici nu aveam cum altfel cântând alături de niște oameni și muzicieni minunați. Reacția publicului a fost la fel de minunată, oamenii au simțit că s-a cântat din suflet și cu suflet și au reacționat la fel, cu multă căldură!… Cât despre vreun punct culminant, probabil întregul concert a fost un punct culminant, dar dacă trebuie să aleg totuși un moment, cred că cea mai mare încărcătură emoțională s-a simțit la piesa «Aproape de voi», care prin versuri și muzică se constituie într-un adevărat testament muzical – emoțional al lui Adi. Fanilor Cargo le transmit să rămână la fel de minunați că până acum, la fel de plini de iubire față de muzica rock în general!… Și la fel cum le-a cerut Adi în cântecul de care vorbeam mai sus: «Și de-o fi și eu să mor, Nu vreau să vă întristați, Să cântați și să jucați până-n zori. Și dacă din când în când, Mă veți mai primi în gând, Voi fi aproape de voi!…»” ne-a declarat Ramon Radosav, după concertul unic.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.