Artă balcanică, în expoziție la Muzeul de Artă din Timișoara, în parteneriat...

Artă balcanică, în expoziție la Muzeul de Artă din Timișoara, în parteneriat cu un muzeu din Grecia FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-564864374">

Muzeul de Artă in Timișoara a deschis o nouă expoziție temporară, „Liminal Point”, care marchează a doua ediție a Festivalului de Artă Balcanică și se desfășoară în parteneriat cu Muzeul de Artă Populară și Etnologică din Macedonia și Tracia, din Salonic (Grecia), care a găzduit în acest an expoziția „Passages”.

Particularitatea expoziției prezentate la Timișoara constă în relația dintre lucrările artiștilor invitați și exponatele de patrimoniu din colecția de artă decorativă a muzeului,prezentate publicului în premieră, evenimentul dorind să evidențieze creativitatea artiștilor și puterea de ritualizare pe care arta a avut-o dintotdeauna, cum ar fi ritul de trecere, definit în antropologia culturală ca fiind echivalent cu schimbarea unui statut. Astfel de manifestări ritualice sunt importante atât pentru indivizi cât și pentru societăți iar artiștii au căutat să surprindă legătura dintre forma clasică a ritului și noile tipuri de ritualuri, care servesc diferitelor provocări ale lumii contemporane. Ritul de trecere crează legături cu domenii de cunoaștere mult mai vaste decât arta, antropologia și etnologia, care îmbogățesc posibilitățile de creație ale omului contemporan. Expoziția dorește să arate cum se raportează artiștii din Balcani la evenimente esențiale prin ritualizare, fenomene care au puternice implicații culturale.

Expoziția, ai cărei curatori sunt Andreea Foanene și Georgia Kourkounaki, poate fi vizitată în sălile dedicate expozițiior temporare de la al doilea etaj al muzeului, până în 15 decembrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.