Asociația Noi Re-Creăm continuă în anul 2021 seria proiectelor cu titlul La Feminin, proiecte dedicate explorării creative a feminității, dar și a provocărilor cu care se confruntă femeile astăzi și dintotdeauna. Inițiativa „La Feminin / EU sunt EA” a debutat în luna octombrie cu performance-ul audio Scrisori ascunse al actriței Christine Cizmaș și expoziția de fotografie a Oanei Stoian.
Acum călătoria urmează alt traseu – al dansului. Coregrafa Alexandra Gîrbea a investigat imagini sociale ale feminității, trăiri subiective ale identității feminine din perioada și starea socială actuală, căutând esența feminității în propria arhivă psiho-emoțională. Toate acestea au fost transpuse într-un film de dans ce va fi lansat joi, 18 noiembrie, de la ora 19 la Faber community.
Alături de Alexandra în proiect au fost implicați și videograful Cristian Văduva (artist video, membru fondator Psihodrom) și muziciana Kinga Ötvös (compozitor muzical, actriță, artist al Psihodrom). „Dansez pe stradă în fața unei camere video și a colegului meu Cristian Văduva și în același timp pentru cine se întâmplă să fie acolo. E poate cel mai autentic performance de până acum. Pentru că nu îmi pasă dacă le place sau nu, pur și simplu iubesc să le văd reacțiile, curiozitatea sau indiferența.
Încerc să surprind coregrafia situațiilor reale de pe stradă, să o observ sau să mă integrez în ea. Dansez acasă mult, a devenit o constantă de când cu pandemia. Mă întreb în fiecare zi cine sunt și ce legătură are asta cu faptul că sunt femeie sau ce legătură are asta cu corpul meu. De când fac asta, observ că, înțelegând mai în profunzime feminitatea proprie, ajung să recunosc mai bine feminitatea din ceilalți și invers. EA este în tot. EA nu este doar grație, este și forță de a lupta, și dorință de transă, și instinct și o imensă capacitate de a iubi”, spune Alexandra Gîrbea despre „La Feminin / EU sunt EA”.
Totodată, în cadrul „La Feminin / EU sunt EA”, membrii asociației Noi-Recreăm i-au provocat pe elevii Liceului de Arte Plastice din Timișoara să exploreze tema feminității în raport cu orașul nostru și să o exprime în lucrări creative, trei dintre ele fiind premiate cu sume cuprinse între 600 și 850 de lei. Aproximativ 60 de elevi, coordonați de profesori ai liceului, au abordat identitatea feminină din perspectiva imaginii de sine, dar și a imaginii sociale, plecând de la conceptul de identitate în relație cu spațiul public (orașul) și spațiul personal (acasă). Toate lucrările participante vor putea fi admirate de public în cadrul unei expoziții amenajate la parterul clădirii principale a liceului, începând cu 19 noiembrie, de luni până vineri, în intervalul orar 13.00-15.00.
La Feminin este o inițiativă dezvoltată în anul 2019 și este parte a Programului Cultural al Timișoarei Capitala Culturala Europeana 2023. Pentru detalii despre proiectului La Feminin, care se află anul acesta la cea de-a treia ediție, puteți urmări pagina de Facebook a proiectului sau site-ul La Feminin.