Clădirea istorică a teatrului vechi din Arad, cumpărată de o firmă intermediar...

Clădirea istorică a teatrului vechi din Arad, cumpărată de o firmă intermediar pentru o fundație controlată de guvernul Ungariei

1
DISTRIBUIȚI
Teatrul vechi din Arad

Clădirea teatrului vechi din Arad, un valoros monument istoric și arhitectural al orașului, a fost retrocedat într-un târziu moștenitorilor de drept, într-o stare de ruină avansată, căci cei aflați la conducerea orașului l-au lăsat lăsat să se degradeze, deși este unul din imobilele care reprezintă o parte din identitatea culturală importantă a orașului.

Teatrul a fost construit în anul 1817 de comerciantul evreu  Jakob Hirschl, în continuarea casei sale din colțul sud-estic al pieței Avram Iancu, în stil neoclasic, și decorat în manieră barocă, având un interior extrem de elegant. Clădirea a găzduit numeroase evenimente notabile, până în 1874, când s-a construit noul teatru, iar în 1907 aici a fost inaugurat cinematograful Urania, care, sub diferite denumiri, a funcționat până în 1967. În anii ʹ80, clădirea a scăpat de o tentativă de demolare, iar la sfârșitul anilor ʹ90, incompetența și dezinteresul administrației locale a dus la pierderea unor fonduri europene care ar fi putut fi folosite pentru renovarea casei și teatrului.


O trupă de teatru independentă a reușit să aducă imobilul istoric în atenția opiniei publice naționale și internaționale prin mai multe reprezentații underground de succes în clădirea ruinată, care, în cele din urmă, a fost retrocedată moștenitorilor lui Jakob Hirschl. Deși aceștia erau dispuși să vândă clădirea primării pentru o sumă modică, astfel încât aceasta să revină în patrimoniul orașului, administrația a continuat să găsească fel de fel de pretexte mincinoase  pentru a nu-și exercita dreptul de preemțiune pentru cumpărarea edificiului. La inițiativa scriitorului arădean Gheorghe Schwartz, s-a inițiat o petiție pentru salvarea și restaurarea clădirii și o strângere de fonduri, în scopul înființării unui centru cultural multifuncțional, prin constituirea unui parteneriat public-privat, astfel încât teatrul să nu ajungă proprietatea unui investitor care ar fi interesat să îl demoleze.

După ce primăria a mimat intenția de a cumpăra clădirea-monument, consililerii locali – mai puțin cei ai PNL și UDMR – au anunțat la sfârșitul lunii septembrie că la rectificarea bugetară au găsit resursele financiare necesare cumpărării clădirii teatrului vechi și în timp ce la primărie se anunța o dezbatere publică pe tema oportunității achiziționării imobilului, în culise se dădea  lovitura de teatru: conform specialarad.ro, teatrul vechi, monument istoric, a fost cumpărat de Manevi Pro Transilvania, o firmă înființată în acest an, cunoscută ca intermediar pentru Fundația și Societatea pe Acțiuni a Guvernului Ungariei, care are ca scop (declarat) conservarea imobilelor istorice din fostul imperiu. O altă clădire vizată de guvernul maghiar pentru a fi cumpărată prin intermediul altei firme este hotelul „Ardealul”, un alt monument istoric al orașului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.