Consultanță externă pentru „Macheta Digitală a Timișoarei”

Consultanță externă pentru „Macheta Digitală a Timișoarei”

0
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara a anunțat, miercuri, că începe demersurile pentru realizarea machetei digitale a orașului.

Prima etapă este achiziția serviciilor de consultanță pentru tema de proiectare a conceptului de management a datelor digitale, prin „Macheta Digitală a Timișoarei”.

Municipalitatea timișoreană apelează la consultanță externă, având în vedere gradul ridicat de complexitate și inovare a proiectului. Până în momentul de față, nicio administrație publică din România nu a implementat un astfel de proiect, susțin reprezentanții administrației locale.

Conceptul de „Digital Twin” (sau machetă digitală) presupune crearea unui instrument digital care să înglobeze toate datele unui oraș, pentru a ajuta la fundamentarea deciziilor luate de administrație.

„Scopul final va fi integrarea tuturor tipurilor de date existente în oraș: date din administrație, date de GIS, sistemul de senzori care va fi amplasat în oraș.


De asemenea, vor fi integrate și bazele de date de care dispun și alți operatori privați sau civici, după ce, în prealabil, aceste date sunt standardizate și interoperabile”, a transmite Valentin Mureșan, consilier al primarului pe probleme de smart city și transformare digitală.

Datele vor proveni din primărie, din instituțiile și societățile comerciale subordonate Consiliului Local Timișoara (de exemplu: STPT, Aquatim, RETIM), din partea firmelor, precum și din partea societății civile, cât timp vor respecta normele de calitate și standardele agreate.

Portalul de date deschise (open data) al Primăriei Timișoara unde se colectează și se găzduiesc date este: https://data.primariatm.ro.

Pentru realizarea proiectului Timișoara Digital Twin, Primăria Timișoara va aplica pentru finanțare din Planul Național de Redresare și Reziliență și din Programul Operațional Regional.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.