Dominic Fritz, un pas spre dictatură. Cum vrea să ”taie” din puterile...

Dominic Fritz, un pas spre dictatură. Cum vrea să ”taie” din puterile consilierilor locali în AGA de la societățile municipalității

2
DISTRIBUIȚI

Primarul Dominic Fritz a pregătit un proiect prin care vrea, practic, să ”taie” controlul consilierilor locali asupra firmelor unde municipalitatea este acționar 100% – Colterm SA, SDM SA, Societatea de Transport Public SA, Horticultura SA și Piețe SA. USR-istul a inițiat un proiect de hotărâre prin care ar urma să fie desemnați, pe toată durata mandatului de consilier local, câte doi aleși pentru fiecare companie ca ”reprezentanți în Adunarea Generală a Acționarilor la societățile la care este acționar unic, majoritar sau la care deține controlul”.

Dacă până acum toți consilierii locali făceau parte din AGA, de acum cei doi consilieri locali care ar urma să fie votați pentru fiecare societate vor ”exercita atribuțiile adunării generale a acționarilor prevăzute de legislația în vigoare, monitorizează și evaluează performanțele consiliului de administrație”.

Practic, după adoptarea acestui proiect de hotărâre, consilierii locali nu vor mai putea decât să-i împuternicească pe cei doi aleși cum să voteze pentru proiectele de pe ordinea de zi, precizându-se clar că ”hotărârile adunării generale ale acționarilor vor fi precedate de hotărâri ale consiliului local prin care se acordă mandat pentru exprimarea poziției acționarului cu privire la punctele de pe ordinea de zi ce urmează a fi aprobate de adunarea generală a acționarilor”.

Consilierii locali  nu vor mai putea, de exemplu, să inițieze convocarea unor ședințe extraordinare ale AGA sau să propună introducerea pe ordinea de zi a unor puncte suplimentare.


Vă reamintim că în cazul Colterm SA, consilierii locali din opoziție au convocat AGA după ce a fost încasată amenda de aproape 107 milioane lei pentru lipsa certificatelor de CO2 după ce administrația Fritz a decis să nu convoace o ședință în care să se discute despre acest subiect, deși se știa că există un termen limită de achiziționare.

În referatul care însoțește proiectul de HCL, Dominic Fritz își motivează demersul, invocând prevederi din ordonanța privind guvernanța corporativă intrată în vigoare din 2011 și Codul administrativ. ”Considerăm necesară și oportună numirea reprezentanților Municipiului Timișoara în Adunarea Generală a Acționarilor la întreprinderile publice la care este acționar unic, majoritar sau la care deține controlul”, se arată în document. Proiectul de HCL prevede ca după adoptare, să fie făcute modificări în toate actele constitutive ale societăților controlate de municipalitate.

Vă reamintim că, până în 26 noiembrie, AGA de la Colterm Sa trebuie să desemneze administratorul special al firmei care a intrat în insolvență.

2 COMENTARII

  1. Ba da hotarati-va. Pe de o parte ii admirati ca prostii pe putin si pe orban, da acuma fritzu nu e bun ca da cu pumnu-n masa. Lasa sa dea, ca numa asa scapam de alde toanca si chisculita.

  2. acest individ profund incompetent, habarnist si care nu are nici o treabă cu interesele adevărate ale orașului trebuie schimbat cât mai repede din funcție

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.