Eforturi pentru dezvoltarea turistică a zonei Tomești. Drum asfaltat spre cel mai...

Eforturi pentru dezvoltarea turistică a zonei Tomești. Drum asfaltat spre cel mai înalt vârf din județul Timiș FOTO

0
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-763551582">

Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în județul Timiș și Primăria Tomești au lansat un proiect care include localitățile din zona montană a județului Timiș în lista traseelor turistice, dorindu-se o promovare mai intensă a acestora.

Primarul comunei Tomești, Costel Medelean, inginer silvic de meserie, cunoaște ca nimeni altul frumusețile zonei, și din 2008, de când a fost ales să administreze cele șase sate ale comunei, a gândit, împreună cu comuna Fârdea, un proiect turistic care caută să includă cât mai multe obiective turistice în zona de turism rural, convins că aceasta e prea puțin cunoscută chiar de timișoreni.

Pictura murală de pe Transluncani

Cea mai spectaculoasă investiție a fost asfaltarea unui fost drum agricol de aproape cinci kilometri lungime care pornește din satul Luncanii de Jos, aflat nu departe de vârful Padeș, cel mai înalt din județul Timiș, spre locul numit „La Oboare”. Drumul, numit de localnici Transluncani și terminat în urmă cu doi ani este destul de îngust, dar urcă până la 700 de metri înălțime, șerpuind amețitor printre păduri, pe serpentine săpate în stâncă pe o porțiune de aproape doi kilometri, rivalizând   cu cele de pe Transalpina sau Transfăgărășan.

Pe un perete care are și rol de susținere a drumului, se remarcă o pictură murală de mari dimensiuni, de 12 metri lungime și șase metri lățime, realizată de Flavius Rouă, care imortalizează un străvechi obicei al locului: țărani în costume populare care strâng fânul și îl încarcă în căruțele trase de cai de munte, iar alături, un detaliu cu motivele cusute pe portul popular din sat, imaginea dorindu-se a fi sugestivă pentu cei care vizitează locul. Este un „proiect realizat de Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului în Județul Timiș în colaborare cu Primăria Comunei Tomești și sprijinul Consiliului Județean Timiș”. În calitate de președinte al asociației dar mai ales de vicepreșdinte al CJT, Alexandru Proteasa a ținut să precizeze că încurajează „abordările inedite și proiectele care redefinesc contextul clasic, uneori încremenit în timp. Îmi plac acțiunile de revitalizare a spațiilor…”, adăugând că prin această lucrare, Țara Făgetului intră pe traseele supranumite „street art”, promovată ca o interesantă experiență turistică alternativă. El a subliniat că nu întâmplător a fost ales acel loc, căci mănăstirea Românești, vârful Padeș ori vârful Rusca, traseul sinuos de pe Transluncani ori muzeul sticlei de la Tomești sunt tot atâtea atracții turistice care merită vizitate, atât de timișoreni cât și de vizitatori străini.

Alexandru Proteasa a dat asigurări că după inaugurarea acestei lucrări, care reprezintă o premieră și poate stimula turismul, va continua strategia de gestionare a patrimoniului județului, urmând ca în zona montană să fie valorificat și potențialul turistic al comunlor Pietroasa și Nădrag și să se realizeze legăturile rutiere cu județele Hunedoara și Caraș-Severin. Directorul asociației, Delia Barbu, a adăugat că dorește ca actuala ofertă turistică să fie îmbogățită cu produse din gospodăriile localnicilor și cu cele ale meșteșugarilor din zonă.

Un număr tot mai mare de turiști

Drumul poate fi străbătut aproape întregul an, din primăvară până în lunile de toamnă târzie, când pământul este albit de bruma dimineții iar într-o zi senină,  Între trunchiurile albe și cenușii ale mestecenilor și fagilor din pădurea desfrunzită, se mai pot vedea pete galben aurii, arămii sau pâlcuri cu diferite nuanțe  de verde, care strălucesc în lumina razelor de soare. Primii invesitori, localnici, au început deja să apară și au amenajat pe marginea drumului un loc de popas de unde priveliștea poate fi admirată în voie.

Primarul din Tomești se poate lăuda și cu asfaltarea tuturor drumurilor din satele comunei și reabilitarea mai multor clădiri publice, investițiile primăriei fiind făcute în proporție de 90% cu fonduri europene. Cât de curând va fi restaurată și vechea bisericuță de lemn din Românești, monument istoric din secolul al XVIII-lea, unde lucrările nu au putut începe din cauza întârzierii cu care a fost dat avizul Ministerului Culturii.

În Colonia Tomești poate fi vizitat și un muzeu al sticlei, privat, amenajat de inventatorul și colecționarul Ioan Davidoni, fost angajat al fabricii de sticlă din Tomești, iar la pensiunea Alpin din Luncanii de Jos există o crescătorie de păstrăvi, care atrage numeroși turiști. Primarul Costel Medelean spune că rezultatele investițiilor făcute n-au întârziat să apară și, mai ales la sfârșit de săptămână, turiștii sunt din ce în ce mai numeroși.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.