EXCLUSIV Primarul Dominic Fritz a cerut intrarea în insolvență a Colterm SA....

EXCLUSIV Primarul Dominic Fritz a cerut intrarea în insolvență a Colterm SA. De ce vrea 26,1 milioane de euro municipiul Timișoara de la societatea de termoficare

2
DISTRIBUIȚI

Primăria Timișoara, prin edilul Dominic Fritz, a cerut Tribunalului Timiș intrarea în insolvență a Colterm SA, unde acționar unic este Consiliul local Timișoara, chiar în ziua desemnării administratorului judiciar de către judecătorul sindic după ce chiar societatea de termoficare a depus o cerere de intrare în insolvență. Deși din 26 octombrie, când a depus cererea, Fritz a avut mai multe ieșiri publice pe subiectul Colterm, nu a spus nimic despre acest demers.

Informația apare în încheierea publicată ieri de Tribunalul Timiș prin care se motivează desemnarea ca și administrator judiciar al consorțiului format din firmele Alfa&Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL în dosarul de insolvență al Colterm SA.

Prin solicitarea depusă, Primăria Timișoara a susținut că are de recuperat de la Colterm SA nu mai puțin de 128.157.199,29 lei și a cerut ca administrator judiciar să fie desemnată firma Rominsolv SPRL din București, așa cum a cerut și Colterm SA. Cea mai mare sumă – 81.603.756,17 lei reprezintă  ”sume achitate sau care trebuie achitate de către Municipiul Timișoara, în calitate garant pentru Colterm SA către E.on SA”, la care se adaugă ”5.248.345 lei, la care se adaugă penalitățile la zi, creanță certă ce derivă din calitatea Municipiului Timișoara de garant pentru Colterm SA pentru un împrumut la Bancpost SA”, ” 38.985.951,99 lei, dintre care 31.897.597,05 achitați efectiv de Municipiul Timișoara prin Primar (creanță certă), iar suma în cuantum de 7.088.354,94 lei sub condiție, creanță certă ce derivă din calitatea Municipiului Timișoara de garant pentru Colterm SA pentru un împrumut la OTP Bank România SA” și ”2.319.946,13 cu titlu de redevență”.

Solicitarea Primăriei Timișoara ca și a firmelor care au solicitat intrarea în insolvență urmează să fie analizate de administratorul judiciar, având în vedere că legea prevede că trebuie să fie vorba de ”o creanță certă, lichidă și exigibilă”.  În cazul municipalității, trebuie văzut dacă banii au fost plătiți direct din conturile Primăriei Timișoara către E.on sau din conturile Colterm după ce s-au plătit facturile emise și au fost achitate parte din datoriile către furnizorul de gaz metan.

Rămâne de văzut cu ce sumă va fi înscrisă de către administratorul judiciar în tabelul preliminar al creditorilor atât primăria, cât și celelalte firme care au depus, până acum, cereri de intrare în insolvență a Colterm SA.


Firma Redolaj SRL din Oradea, furnizor de cărbune, a susținut că are de recuperat 1.215.174,43 lei, Aquatim SA – 12.435.018,37 lei,  Grupul Reparații Industriale și Montaj Excavatoare X SRL din București – 457.309.86 lei, OTP Bank România SA – 2.990.064,51 lei,  Romtim Instal SRL Giroc – 413.540,00 lei, TMG Guard SRL Târgu Jiu –  534.660 33 lei, ABN Machine Repairs SRL Timișoara – 66.283,00 lei, Purec International SRL Timișoara – 382.866 19 lei, Movistar Vox Mobile SRL Vinga –  1.660.022,15 lei, Axo Util SRL Timișoara – 497.832,45 lei și Explo Mining Coal SRL Timișoara – 628.096,68 lei.

Judecătorul sindic a stabilit că toți creditorii Colterm SA pot depune declarațiile de creanță până la 12 decembrie, urmând ca tabelul preliminar al creanțelor să fie publicat în 30 decembrie de către administratorul judiciar. Contestațiile la tabel vor putea fi făcute în termen de șapte zile.

Judecătorul sindic și-a motivat desemnarea ca administrator judiciar a consorțiului format din firmele Alfa&Quantum Consulting SPRL, Maestro SPRL și Insolvein SPRL prin faptul că ”îşi au sediul în oraşul în care funcţionează debitoarea, și sunt astfel cei mai în măsură să intervină de urgenţă pentru rezolvarea potenţialelor probleme ce pot interveni în această procedură, dat fiind impactul social al acestei insolvențe, ce vizează un furnizor de energie termică extrem de important în localitate, ce asigură apa caldă și căldura pentru circa
55% din populaţia oraşului. Consorţiul este format din profesionişti pe care îi recomandă, pe lângă cele arătate mai sus legate de necesitatea prezenţei în zona în care îşi desfăşoară activitatea debitoarea, o bună reputaţie profesională, o îndelungată şi bogată
experienţă precum și o bază materială și umană substanţială, în măsură să la asigure îndeplinirea cu celeritate şi profesionalism a obligaţiilor ce le revin”.

 

2 COMENTARII

    • Sunt datoriile lui Robu, nu a lui Fritz. E bine ca le prezintă negru pe alb prin instanta ca să priceapă lumea ce putregai era cultivat în spatele Colterm în mod absolut iresponsabil de peste 10 ani… Plus CORUPT

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.