Formația timișoreană Negură Bunget a lansat piesa „Toacă din cer”, un nou...

Formația timișoreană Negură Bunget a lansat piesa „Toacă din cer”, un nou extras din mult-așteptatul album „Zău”

0
DISTRIBUIȚI
Negură Bunget Foto: Daniel Dorobanțu

Casa de discuri Prophecy Productions a lansat un nou single extras din albumul „Zău“, materialul discografic semnat Negură Bunget care va fi lansat în data de 26 noiembrie. Albumul este „moștenirea” lui Gabriel „Negru” Mafa, care a murit în 2017 și este încheierea unei „trilogii transilvănene”, fiind finalizat cu înregistrările originale ale lui Negru.

„Cel de-al treilea single extras din acest album poartă numele de «Toacă din Cer» («Semantron from Heaven»). Titlul se referă la un vechi instrument de percuție al bisericii creștine ortodoxe. Constă în principiu dintr-o scândură sau scânduri din lemn sau metal, care sunt ciocănite ritmic cu unul sau două ciocane din diferite materiale pentru a produce sunete. Instrumentul a fost folosit inițial în mănăstiri, în principal ca o chemare la rugăciune sau la începutul unei procesiuni, precum și în timpul ritualurilor și înmormântărilor bisericești.


Cel puțin în România, se găsește și în fața bisericilor pentru a anunța ora liturghiei adunării locale în locul unui clopot. Se crede că instrumentul își are originea fie în mănăstirile din Egipt, fie în comunitatea creștină din Levante din secolul al VI-lea. Mai târziu, diferite versiuni ale acestui instrument par să se fi răspândit prin Grecia și Muntele Athos în majoritatea țărilor creștine ortodoxe orientale. Toaca mobilă din lemn folosită de Negură Bunget a fost prezentă pe majoritatea albumelor lor și a devenit și un instrument live iconic ori de câte ori au urcat românii pe scenă“, au transmis reprezentanții casei de discuri germane Prophecy Productions despre acest single.

Albumul „Zău” (care cuprinde piesele Brad, Iarba Fiarelor, Obrăzar, Tinerețe Fără Bătrânețe și Toacă Din Cer) a fost realizat în formula Gabriel „Negru” Mafa – tobe, percuție, Tibor Kati – voce, Adrian „OQ” Neagoe – chitară, clape, Petrică Ionuţescu – caval, nai, tulnic și duduk, iar Manuela Marchiș contribuie ca „guest artist” pe piesa „Brad”. Designul vizual a fost realizat de Daniel Dorobanțu, iar mixajul și masteringul a fost realizat de Attila Lukinich. Formația timișoreană Negură Bunget a fost una din trupele românești care a pus România pe harta muzicii black metal din întreaga lume.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.