Fundația Filantropia și Primăria Timișoara, ajutor pentru migranți și oamenii sărmani

Fundația Filantropia și Primăria Timișoara, ajutor pentru migranți și oamenii sărmani

0
DISTRIBUIȚI

Migranții și alte grupuri sociale aflate în dificultate vor găsi un sprijin în perioada următoare, grație colaborării dintre Primăria Timișoara, prin Direcția de Asistență Socială, împreună cu Fundația Filantropia Timișoara și Asociația LOGS – Grup de Inițiative Sociale. Acestea se vor implica în acțiuni umanitare destinate ajutorării persoanelor vulnerabile, fără adăpost, aflate în situații de urgență.

„La îndemnul și cu sprijinul Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, acest protocol de colaborare între Primăria Municipiului Timișoara, Fundația Filantropia Timișoara și Asociația Logs, având ca obiectiv asistența umanitară pentru migranți, devine realitate. Considerăm că întreaga asistență adresată persoanelor aflate în migrare, din diverse motive, este sub semnul firescului și Timișoara, oraș cunoscut pentru multiculturalitate și conviețuire multietnică, nu putea să nu se mobilizeze. Apreciem în mod deosebit sprijinul financiar acordat de Profi România pentru asigurarea de servicii adresate migranților și indirect timișorenilor, pentru o mai bună viețuire”, a declarat președintele Fundației Filantropia Timișoara, preotul Cristian Pavel.

Concret, scopul protocolului, ce urmează să fie supus aprobării Consiliului Local Timișoara, în următoarea ședință de plen, este acela de a acorda susținere categoriilor de persoane menționate anterior, în ceea ce privește asigurarea unor produse de primă necesitate, pe durata unui an.

Prin intermediul acestui program, persoanele dezavantajate vor primi pachete alimentare, produse de igienă și îmbrăcăminte. De asemenea, vor avea posibilitatea de a beneficia de servicii de asistență și consiliere, menite să le ajute să depășească perioada dificilă pe care o traversează și, în același timp, să se integreze într-un mediu nou.

„Persoanele aflate pe stradă, fără un adăpost, indiferent cum se numesc – fie că sunt timișoreni sau nu -, ele se află pe stradă! Avem dreptul, dar și obligația de a interveni, întrucât acești oameni fac obiectul activităților sociale specifice activității noastre.


Mai mult decât atât, în fiecare iarnă, autoritățile locale gestionează, conform legii, activitățile de prevenire a decesului prin hipotermie a persoanelor fără adăpost. De asemenea, trebuie să ne gândim că, potrivit prevederilor legale în vigoare, oamenii nu pot fi cazați într-un centru rezidential, contrar voinței lor. De aceea, acest protocol oferă un instrument de abordare a problematicii persoanelor care trăiesc pe stradă, a migranților și a altor grupuri vulnerabile aflate la limita subzistenței”, a declarat directorul adjunct al DASTM, Marius Murariu.

Fundația Filantropia Timișoara va asigura finanțarea, în funcție de bugetul disponibil, pentru achiziția de alimente și transferul lor către Direcția de Asistență Socială Timișoara.

La rândul ei, Direcția de Asistență Socială, prin Cantina Socială, va pregăti pachetele de alimente și hrană caldă, iar Asociația LOGS va stabili numărul de porții și pachete care urmează să fie preparate, pe care le va prelua, pentru a le transporta și distribui grupului vulnerabil, folosind un mijloc de transport autorizat de către DSV.

„De la finalul anului trecut, cu suportul comunității și a sute de voluntari, am oferit asistență umanitară numărului record de solicitanți de azil din Timișoara. Am colaborat îndeaproape cu Primăria Timișoara în gestionarea spațiului de carantinare de la Liceul CFR, dar și cu Mitropolia, care ne-a donat produse alimentare și fructe pentru oamenii în nevoie. Colaborarea oficială pe care o începem acum ne bucură, pentru că împreună putem continua să ajutăm oamenii aflați în căutarea siguranței și tot mai mulți timișoreni arată bunătate pentru migranții din oraș”, spune președintele Asociației LOGS,  Flavius Ilioni Loga.

Conform celei mai recente raportări a UNHCR România, din luna octombrie 2021, doar luna trecută au fost înregistrate 937 de noi cereri de azil, în principal de la cetățeni din Afganistan, Bangladesh, India și Siria. Dintre aceștia 231 sunt copii minori, 126 dintre copii fiind minori singuri.

În perioada ianuarie – octombrie au fost depuse 8.284 de noi cereri de azil și se estimează că, până la sfârșitul anului, se ajunge la 10.000 de noi cereri.

Vestul României, în principal Timișoara, rămâne pentru migranți principala cale de intrare pe teritoriul țării. Doar în luna octombrie, potrivit datelor oficiale, aproape 12.000 de persoane au fost împiedicate legal să intre pe teritoriul țării noastre de către Poliția de Frontieră. De asemenea, pentru prima dată în mulți ani a fost depășit numărul de 4.000 de refugiați cu acte legale, stabiliți în România.

„În aceste condiții, această inițiativă importantă este posibilă ca o manifestare a solidarității, doar prin implicare eficientă și numai dând cu toții dovadă de umanitate și responsabilitate față de persoanele care se confruntă cu situații de precaritate”, au transmis reprezentanții municipalității.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.