
Cea de-a 30-a ediție a Galei de Blues Jazz Kamo s-a desfășurat conform reglementărilor în vigoare la Sala Capitol din Timișoara, cele două seri de recitaluri prilejuindu-le melomanilor adevărați o diversitate muzicală demnă de apreciat, mai ales în vremurile tulburi pe care le trăim. Cele șase concerte incluse în ediția din acest an care a avut loc miercuri și joi (10 și 11 noiembrie) au reprezentat un adevărat unguent pentru sufletele melomanilor, care i-au răsplătit pe artiștii aflați pe scenă cu aplauze furtunoase.
Prima seară a fost deschisă de formaţia Kitchen Metaphisics alcătuită din tineri muzicieni rezidenți în București, doi dintre ei fiind chiar din Timișoara, anume chitaristul Dan Mitrofan şi bateristul Tavi Scurtu. Chitaristul Alex Man are și el legături cu orașul de pe Bega, fiind unul din absolvenţii Facultăţii de jazz și muzică pop „Richard Oschanitzky”, din cadrul Universităţii Tibiscus, iar show-ul lor a beneficiat de atenția publicului. Bega Blues Band a continuat seara cu un program care a inclus câteva dintre piesele incluse pe cel mai recent album al lor, „Mall Blues”, care a fost lansat cu doi ani în urmă în cadrul acestei gale, iar finalul a aparținut recitalului susținut de Zsolt Bende Trio Perspectives. Liderul formației s-a născut în Târgu Mureş şi a studiat ghitara la Londra și la Berklee College of Music – Boston, unde s-a întâlnit și a cântat cu unii dintre cei mai solicitați muzicieni din scena de jazz internațională . Alături de el s-au aflat György Orban (contrabas) si slovacul David Hodek (baterie).
Seara de joi a fost deschisă de James Kitchman First Day, o mixtură între muzicieni britanici şi români. James Kitchman este unul dintre cei mai bine apreciaţi ghitarişti şi compozitori din generaţia sa şi, de curînd, a imprimat un CD primit cu elogii din partea criticii de specialitate. Împreună cu el, din Londra, au sosit pianistul Bruno Heinen, bateristul Corrie Dick şi violinistul Saşa Bota, cărora li s-a alăturat la contrabas, Johnny Bota. Absolvent al Conservatorului de Muzică și Dans „Trinity Laban”, James Kitchman a devenit unul dintre cei mai căutați ghitarişti de jazz din generația sa. Proiectele sale au cuprins o gamă largă de stiluri și discipline muzicale. A asimilat şi cântat muzica populară argentiniană, chiliană și uruguayană, a făcut parte din „Orpheus Sinfonia” în opera electroacustică a compozitorului nominalizat la Grammy, Tarik O’Regan, iar în 2020 a lansat o înregistrare chitară/vocală (sub numele de Kitchman/Schmidt) explorând cântecele populare anglo-americane din munții Appalachian. Recitalul lor din cadrul galei de blues jazz de la Timișoara a fost unul cât se poate de interesant și a fost urmat de concertul susținut de Sorin Zlat Trio.
După cum a subliniat la fața locului și prezentatorul Florian Lungu, Sorin Zlat este unul dintre cei mai reprezentativi pianiști de jazz ai noii generații de artiști români, care în ultimii ani a obținut premii precum Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Jacksonville, Florida – „The Great American Piano Competition” (2015), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz din Monaco (2013), Marele Premiu în cadrul Competiției de Jazz „Europafest” (2011) sau titlul de „Yamaha Jazz Artist Worldwide” (2020).Finalul ediției din acest an a aparținut celor de la Leslie Wolf and the Groovemakers, formația lui Farkas László, membru fondator și chitarist al grupului timișorean Quo Vadis.
Timp de nouăsprezece ediţii, Gala de Blues Jazz a fost condusă de Béla Kamocsa „Kamo”. După dispariţia dintre noi a acestui mare artist şi Cetăţean de Onoare al Municipiului Timişoara, sarcina de director artistic al Galei i-a revenit lui Johnny Bota. În semn de preţuire a lui Kamo, forurile judeţului şi municipiului au hotărît să denumească evenimentul, începînd cu ediţia a XX-a, Gala de Blues Jazz Kamo.
Foto: Constantin Duma