Luni începe Postul Crăciunului. Ce alimente putem mânca și când este dezlegare...

Luni începe Postul Crăciunului. Ce alimente putem mânca și când este dezlegare la pește și vin

0
DISTRIBUIȚI

Începe Postul Crăciunului 2021, luni, 15 noiembrie, și se sfârșește în Ajun, pe data de 24 decembrie.

Alături de Postul Paștelui, Postul Crăciunului este unul dintre cele mai lungi posturi din an, durata celor două fiind de câte 40 de zile.

Ideea în post este una singură: trebuie să ne curățăm organismul de carnea pe care am consumat-o de-a lungul anului și acest lucru se poate face numai dacă mâncăm legume, produse cerealiere într-o cantitate echilibrată și două sau trei porții destul de mici de fructe pe zi.


În alt sens, ar trebui să ne hidratăm, spun nutriționiștii.

Produsele procesate pe care le găsim în magazine și care sunt menite să înlocuiască produsele din carne, pe care ar trebui să le evităm în perioada de post, doar ne păcălesc și chiar ne fac mult mai mult rău organismului.

Dacă mâncăm multe alimente care conțin aditivi și conservanți de toate felurile, acest lucru nu se mai întâmplă și mai bine mâncăm produse de origine animală. Însă, se studiază foarte intens înlocuirea produselor sau a preparatelor de origine animală cu altele care au ca sursă de proteină diverse alte surse, de la insecte și până la vegetale, produse cerealiere sau leguminoase.

Prima zi cu dezlegare la pește este de sărbătoarea Intrării Maicii Domnului în Biserică, pe data de 21 noiembrie, urmează Sfântul Andrei, pe data de 30 noiembrie, apoi de Sfântul Nicolae, pe data de 6 decembrie, de Sfântului Ierarh Dosoftei, mitropolitul Moldovei, pe data de 13 decembrie, iar ultima zi de dezlegare la pește în Postul Crăciunului este pe data de 18 decembrie.

În timpul postului, zilele de marți și joi sunt zile cu dezlegare la untdelemn și vin.

Până pe data de 20 decembrie inclusiv, zilele de sâmbătă și duminică au dezlegare la la untdelemn, pește și vin.

În zilele de luni, miercuri și vineri, dacă Biserica Ortodoxă prăznuiește un sfânt mare, însemnat în calendar cu cruce neagră, creștinii pot consuma untdelemn și vin.

Dacă este zi notată cu cruce roșie în calendar, atunci creștinii au dezlegare la pește.

În Ajunul Crăciunului, se poate mânca doar seara și doar grâu fiert îndulcit cu miere, covrig, turte din făină sau poame.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.