Poate pare nițel ironic, dar e cât se poate de adevărat: zilele astea la Timișoara se va desfășura o conferință internațională dedicată vieții de noapte. Care are și un motto care zice „Let’s build the night together!”. Probabil că ați observat că în ciuda vremurilor nu prea prietenoase pe care le trăim, pe rețelele sociale se anunță o grămadă de evenimente. „Grație” pandemiei, acestea-s din categoria online. Dincolo de concerte, lansări de cărți sau performance-uri din varii zone de interes, există o mulțime de evenimente din categoria „hai să dezbatem chestii“. Ca o ilustrație perfectă a acestui slogan, prin luna mai a acestui an reprezentanți ai instituțiilor locale (citește oficialități) au semnat, o declarație comună, pentru a sprijini relansarea activităților culturale din Timiș într-o manieră „convergentă și integratoare”. Asta s-a întâmplat după o conferință de management și marketing cultural, unde s-au discutat chestii interesante. Pentru cei aflați în domeniu. Ș-atât!
Trăsătura comună a evenimentelor de acest gen este aceea că nu produc schimbări. Sunt șuete mai mult sau mai puțin reușite între cei din breaslă, dar care rămân la capitolul „planuri”. Până când „breasla” nu va reuși să se organizeze într-un fel sau altul într-o organizație de tip sindicat (sau orice altă denumire preferați), discuțiile astea sunt la fel de irelevante ca și componența guvernului care își propune să ne aducă prosperitate.
Multe dintre șuetele astea sunt frumos ambalate și au parte de un limbaj de lemn care i-ar face invidioși până și pe cei care scriau ode soților Ceaușescu în vremurile de demult.
Pe hârtie, un eveniment dedicat vieții de noapte din Timișoara sună bine. Chiar dacă se desfășoară… ziua și online. Că se desfășoară în vremuri în care viața de noapte se încheie conform reglementărilor în vigoare de ceva vreme la 21… e altă discuție. Organizatorii aduc în oraș patru experți străini. Oameni cu experiență, de la care cu siguranță cei interesați au ce învăța. La discuții vor participa și experți locali ai fenomenului. A se remarca că nu am folosit ghilimele la cuvântul experți locali, da? Mai departe se vor trage și niște concluzii. Care vor sta la baza unor strategii menite să faciliteze adoptarea politicilor publice cu impact real în viața de zi cu zi, noapte de noapte. Aici am citat din descrierea evenimentului care își propune și să dezbată „apectele multiple ale ecosistemului urban, între care economia locală, turismul, incluziunea socială, problema discriminării de orice natură, arta și cultura, sustenabilitate și orice alt subiect, tabu sau nu, care are un impact real asupra comunității”.
Desigur, nu e rău să discutăm. Și despre viața de noapte. Poate întâlnirile astea ar fi mai firesc să se desfășoare în vremuri de „pace”. Faptul că în ultimii 30 de ani – adică și-n vremurile de „pace” – acest lucru nu s-a întâmplat… spune multe. Strategiile adoptate în urma conferințelor culturale sunt puse pe hârtie de diverse comisii. Care funcționează transparent și sunt populate cu profesioniști. Indubitabil, enunțul anterior poate fi încadrat în categoria glumelor nesărate. Mi-aș dori din tot sufletul , ca măcar de această dată, să mă înșel. Să constat cu stupoare că profesoniștii din comisii (fie ei cu ghilimele sau fără) chiar vor pleca urechea la doleanțele branșei. Până una alta, rămâne cum am stabilit. Fiecare e pe cont propriu și se descurcă cum poate. Noapte bună, dragă viață de noapte din Timișoara, oriunde te-ai afla!
Sa vezi cum USR e la fel de rigid și birocratic, fricoși, că deh, realizează și ei cit de amatori sunt. Dar nici sa nu dea ascultare și apoi sa implementeze ce li se transmite de către societatea civila din domeniu, asta e complet INACCEPTABIL.
Adios Fritz & USR, aștept cu nerăbdare următoarele alegeri, cît mai ales campania electorala în care sa va spunem verde-n FAȚĂ toate promisiunile voastre NEONORATE… Abia aștept sa va vad mutrele alea tîmpe atunci