Nora Blaj revine la Timișoara cu vernisajul expoziției de pictură „gestuar”: arta...

Nora Blaj revine la Timișoara cu vernisajul expoziției de pictură „gestuar”: arta între poezie și pictură

0
DISTRIBUIȚI

Miercuri, 3 noiembrie, cu începere de la ora 18, la Galeria Calpe din Timișoara, va avea loc vernisajul expoziției „gestuar” al artistei Nora Blaj. Artist internațional care trăiește și pictează în Marea Britanie, Nora Blaj revine în România cu o serie de expoziții personale. Prima dintre ele a avut loc la București, la Galeria Romană, în luna octombrie a acestui an.

„gestuar este cuvânt căutat. El vine din nevoia mea de a aduna, ca în copilărie într-un ierbar, sub un nume, o colecție nu de flori și frunze, ci de gesturi învălmășite în mine prin ochi și inimă și transpuse, firesc, ca într-o autodictare, pe pânză sau hârtie. gestuar este un vârtej de emoții care, sper, au puterea să vă cuprindă.”, spune artista.

Nora Blaj are numeroase expoziții personale în România, Austria, Germania, Olanda şi Rusia şi diverse participări la expoziții de grup în țară şi în străinătate. Lucrările sale se află în colecții private şi publice din Europa, America și Asia. Nora Blaj colaborează cu galerii de artă din Europa și participă la târguri de artă în Elveția, Belgia, Austria, Italia şi România. Nora Blaj este membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România şi membru al European Artists e.v. Association, cu sediul în Velbert, Germania.


Absolvă în anul 1993 Colegiul de Design Vestimentar și în anul 2000 Facultatea de Arte Plastice din Timişoara, la clasa profesorului Romul Nuțiu. În 2008 obține premiul pentru cel mai bun artist al anului, iar în 2020 Nora Blaj este decorată de președintele României cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler, categoria „Artele plastice”.

Nora Blaj

Marca stilistică a Norei Blaj, spunea Dan Mircea Cipariu, este roșul cu linii de forță, un roșu al tensiunilor ce se așteaptă eliberate, un roșu cu pulsiuni între cromatici, semn al unui expresionism rafinat: Roșu de Nora. „Mă inspiră tot ce adun în mine, bun sau rău, fără să le conștientizez pe loc. Ce văd. Ce aud. Ce simt. Ce aș vrea să simt. Ce mă răvășește. Toate disperările și toate bucuriile le adun până când nu mai au loc, și atunci știu că a venit momentul să le pun pe pânză. Nu sunt fidelă unui stil de face pictură, dar îmi sunt fidelă mie însămi când pictez. Mă pictez pe mine, și picturile mele sunt etape din drumul meu, fiecare din ele importantă, unele picturi nefiind altceva decât «amprente», receptacole pentru stări emotive, mai la începuturi febrile, optimiste, tonice, de la o vreme mai căutate, melancolice pe alocuri, culoarea mai lipsită de asprime”, a spus artista.

Expoziția poate fi vizitată până în 26 noiembrie, de luni până vineri, între orele 12 – 17, la Galeria Calpe, str. Hector nr. 1 (Bastion Theresia).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.