A patra dezbatere pentru Timpark, la solicitarea sindicatului din Primăria Timișoara. Liderul...

A patra dezbatere pentru Timpark, la solicitarea sindicatului din Primăria Timișoara. Liderul care a cerut întâlnirea a părăsit-o pe parcurs

1
DISTRIBUIȚI

A patra dezbatere pentru „Proiectul de hotărâre privind înființarea Serviciului public de interes local pentru administrarea parcărilor publice din municipiul Timișoara – TIMPARK” a avut loc joi după-amiază la solicitarea Sindicatului Liber al Salariaților din Primăria Timișoara și din Serviciile Publice Aflate în Subordinea Consiliului Local al Municipiului Timișoara.

Viceprimarul Ruben Lațcău a spus că acesta este cel mai dezbătut proiect al administrației timișorene din ultimii ani. Edilul a făcut din nou o prezentare succintă a sistemului.

Ruben Lațcău a precizat că fost integrată în regulament o schimbare cerută ce cetățeni, și anume aceea că dacă un timișorean are abonament de parcare pentru o anumită zonă și se mută în alt cartier, abonamentul să rămână valabil.

Timișoara are aproximativ 47.000 de locuri de parcare, iar Timpark administrează mai puțin de 10.000 de locuri.

Potrivit edilului, va crește numărul angajaților care verifică plata parcării, însă municipalitatea va achiziționa și două mașini dotate cu camere care vor verifica dacă mașinile parcate în zonele taxabile au achitat parcarea.

În cadrul dezbaterii care a avut loc în sistem on-line au existat contre între liderul sindical Tiberiu Negrei și viceprimarul Ruben Lațcău pe tema salariilor.

Negrei a cerut mai multe lămuriri despre salariile funcționarilor publici, însă nu a primit răspuns, iar Lațcău i-a explicat că nu aceasta este tema discuției și că salariile ar trebui plătite în funcție de performanță.

Apoi, juristul Tiberiu Negrei s-a scuzat și a spus că trebuie să plece la Dumbrăvița în interes de serviciu.


Momentul nu a fost pe placul lui Lațcău, care i-a amintit că el a cerut dezbaterea.

O participantă la dezbatere s-a plâns că pentru a putea veni la ea în vizită în zona Soarelui și a parca mașina, părinții săi, care sunt pensionari, ar trebui să plătească 56 de lei pe zi.

Ea a mai precizat că tarifele propuse sunt foarte mari și nu sunt corelate cu salariile. „În Sibiu, o oră de parcare costă doi lei sau zece lei pe zi”, a mai precizat timișoreanca.

„Toți vor parcări, dar din ce bani să le facem dacă unii nu vor să plătească?”, a spus un alt participant.

Șeful Serviciului Timpark din cadrul SDM, Ionel Ursu, a precizat că parcarea va fi mai scumpă doar în zona verde din centru, patru lei ora, în rest, în funcție de zonă, parcarea va costa, pe oră, doi lei, 1,5 lei sau un leu.

Potrivit autorităților locale, este descurajată parcarea în centru de aceea nu există tichete pentru o zi. Edilii vor ca timișorenii să vină punctual în centru și să-și rezolve probleme, apoi să lase locurile libere.

„Dacă plătești 20 de lei pe lună (n.r. – parcarea), acesta este cel mai mic cost pe care ți-l generează mașina, în comparație cu asigurarea, combustibilul etc. La plenul din 7 decembrie, proiectul va fi supus votului. Din 2 martie 2022 va funcționa noul Regulament Timpark, astfel că în primele două luni rezidenții vor parca gratuit. Asta din cauză că Sindicatul ne-a blocat, puteam aplica Regulamentul de la 1 ianuarie 2022”, a mai precizat Lațcău.

La cererea timișorenilor de la celelalte dezbateri, sistemul Timpark nu se va aplica și sâmbăta, așa cum ar fi dorit cei din Primăria Timișoara.

Regulamentul de parcare va fi aplicabil de luni până vineri în Zona I, II și III. A fost eliminată ziua de sâmbătă, când parcarea va fi gratuită (la fel ca duminică și de sărbătorile legale).

De asemenea, în urma dezbaterilor s-a decis ca Prefectura, Consiliul Județean Timiș și alte instituții de interes public pot avea locuri de parcare rezervate, dar până la maximum 20% din spațiul lor de parcare. Locurile sunt rezervate, dar nu gratuite, ca până acum. Aceste instituții vor achita același tarif valabil pentru toată lumea.

1 COMENTARIU

  1. Asta cu…schimbatul de domiciliu din cartier in cartier … si sa ramina valabil abonamentul … e 100% ceruta de oltenii din TM. 🙂 SI …CAUTATI O VARIANTA PRIN CARE IMPOZITELE AUTO … AL CELOR DE MH. GJ. OT, VL .DB CARE LOCUIESC IN ORASUL DE PE BEGA SA MEARGA IN PRIMARIA TIMISOARA … va salut dragi Timisoreni

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.