Patrimoniul Colterm, „golit” de administrația Fritz printr-o operațiune cu iz penal înainte...

Patrimoniul Colterm, „golit” de administrația Fritz printr-o operațiune cu iz penal înainte de a cere insolvența. Minciuna din documentele oficiale

1
DISTRIBUIȚI

Administrația condusă de Dominic Fritz a pus la cale o operațiune cu iz penal pentru a goli de patrimoniu Colterm SA fără plata niciunui leu, cu câteva zile înainte de depunerea cererii de insolvență. Totul a fost supervizat de viceprimarul Ruben Lațcău și de administratorul public Matei Creiveanu care au beneficiat de serviciile societății de avocatură Schonherr și Asociații. Vă reamintim că Schonherr și Asociații a primit un contract de peste un milion de lei de la Primăria Timișoara pentru „securizarea patrimoniului Colterm și aducerea lui în patrimoniul municipiului Timișoara acolo unde este cazul, precum și continuarea serviciului public de furnizare a agentului termic”. Asta pentru că, având în vedere istoria termoficării în Timișoara, din ultimii 30 de ani, o parte a componentelor din sistemul de termoficare fac parte și acum din „averea” societății de termoficare, nu a municipalității.

Patrimoniu „teleportat” gratis

Consiliul Local Timișoara a adoptat, în 5 octombrie, o hotărâre de consiliu prin care s-a aprobat încheierea unui nou contract de delegare a gestiunii serviciului de termoficare. În anexa 5 a contractului se prevede, la articolul 2, că în urma încetării contractului de concesiune din 2004, Colterm va preda Primăriei Timișoara „bunurile menționate în lista reprezentând Anexa nr.1 la prezentul act adițional” care „sunt preluate fără plată în proprietatea publică sau privată a concedentului (municipiul Timișoara, n.a.) potrivit contractului de concesiune și evidențiate ca atare”.

Altfel spus, bunuri din patrimoniul firmei Colterm și care fac parte din sistemul care asigură producerea și distribuția de apă caldă și căldură (SACET) au fost trecute din pix în patrimoniul municipiului. Cert că fără niciun leu. Nu este clar dacă bunurile trec în domeniul public sau privat, deși sunt diferențe majore din punct de vedere juridic. 

Cum a fost încălcată legea

Oficiul Juridic al Colterm SA a formulat, în 14 octombrie, o serie de obiecțiuni la această prevedere de trecere gratuită a mii de bunuri din patrimoniul societății de termoficare în cel al Primăriei Timișoara, invocând încălcări ale legii și a prevederilor contractelor existente între municipalitate și societatea de termoficare. Documentul a ajuns la viceprimarul Lațcău, la administratorul public Creiveneanu și la reprezentantul firmei de avocatură.

Aceștia au fost avertizați că în conformitate cu Codul Administrativ „trecerea în domeniul public a unui bun din patrimoniul societăților, la care statul sau o unitate administrativ-teritorială este acționar sau asociat, se poate face numai cu acordul adunării generale a acționarilor și cu achitarea contravalorii bunului”.

Pentru aprobarea acestei anexei în care se stabilește transferul gratuit de bunuri se invocă hotărârea 15/2021 a AGA a Colterm SA. Surpriză – conform documentului de pe site-ul societății de termoficare această hotărâre nu conține acordul consilierilor locali de a trece cu titlu gratuit a vreunui bun din patrimoniul Colterm în cel al municipiului. S-a aprobat doar încetarea de comun acord a contractelor de concesiune a infrastructurii și a delegării și se aprobă semnarea unui nou contract de delegare a serviciului public de alimentare cu energie termică. Ba mai mult, la momentul adoptării HCL-ului și a anexelor nu exista nicio hotărâre cu numărul 15, deoarece consilierii locali au participat la AGA de la Colterm SA după ședința de consiliu local din 5 octombrie.

Cei din Executivul Primăriei au fost atenționați și asupra faptului că „la data semnării actelor adiționale menționate mai sus, sunt înființate sechestre asigurătorii de către ANAF (instituite la data 08.10.2021) asupra bunurilor care fac parte din SACET, astfel încât predarea/preluarea acestora se va putea efectua doar cu înștiințarea/acordul prealabil al ANAF”.  Oficiul Juridic de la Colterm SA a precizat că viza de legalitate exclude prevederile articolului care prevede preluarea gratuită a bunurilor societății.

Administrația Fritz a ignorat toate acestea și a doua zi a fost semnat contractul și anexele cu toate prevederile care au lăsat Colterm Sa fără mare parte din patrimoniu.


După trei zile, în 18 octombrie, primarul Timișoarei a anunțat că societatea de termoficare a cerut intrarea în insolvență.

Omerta de la Primăria Timișoara

PRESSALERT.ro a solicitat Primăriei Timișoara, în baza prevederilor Legii 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, să ne pună la dispoziție o copie a contractului semnat cu Colterm. De asemenea, am întrebat dacă au fost formulate în scris obiecțiuni la contract de către cei de la societatea de termoficare, iar, dacă da, să ne transmită o copie a documentului.

După aproape două săptămâni am primit un răspuns semnat de administratorul public Matei Creiveanu – unul dintre cei care a primit obiecțiunile de la „Juridicul” Colterm-ului. Răspunsul nu are nicio legătură cu „transparentizarea și legalitatea” invocate de Dominic Fritz ori de câte ori are ocazia. Răspunsul a fost un link de pe site-ul primăriei unde este hotărârea de consiliu local și forma de proiect a contractului, lipsindu-i o serie de informații. În document nu este niciun răspuns despre întrebarea legată de obiecțiunile scrise care au fost trimise de cei de la Colterm SA. Ulterior, Creiveanu nu a putut fi contactat pentru a da explicații, în ciuda insistențelor noastre.

Explicații halucinante

Viceprimarul Ruben Lațcău a venit, ieri, cu explicații halucinante atunci când l-am întrebat de trecerea gratuită a bunurilor din patrimoniul Colterm în cel al muncipiului Timișoara. „Definiția SACET-ului nu se poate schimba și ea rămâne cea dată prin lege. Municipiul Timișoara nu este proprietar doar pe SACET, este și pe rețeaua de apă, inclusiv rețeua din subsol, inclusiv stația de epurare, stația de tratare. Toate sunt domeniul public al primăriei, concesionat către Aquatim ca operator. Toate investițiile pe care Aquatim le face în tot ceea ce în domeniul public, rămâne în domeniul public pentru că așa este pe lege. Faptul că în Colterm nu au respectat legea acum cinci ani, șase ani, trei ani, doi ani și au făcut tot felul de investiții fictive, așa zise investiții, asta nu e o chestiune pe care eu pot să o justific. Ei trebuie să o justifice. Eu nu pot să încalc legislația pentru că a dat o decizie sau o hârtie cineva din Colterm. Legislația îmi spune mie foarte clar – sistemul SACET și toate componentele sale sunt domeniul public al municipiului. De aici am plecat. Eu nu am adus, nu eu că nu eu decid, consiliul local ia decizia, consiliul local nu a adus în domeniul public nimic ce nu a plecat din domeniul public. Vă recomand să studiați legea pe subiectul ăsta și să întrebați la Aquatim pentru că așa se face de mulți ani. Eu trebuie să încep comandamentul de iarnă”.

Când l-am întrebat de ce a fost invocată în anexa la contract o hotărâre a AGA care nu are nicio legătură cu trecerea patrimoniului Colterm gratuit în proprietatea Primăriei Timișoara, Lațcău a susținut că „dacă vă uitați pe documentația de peste 800 de pagini care însoțește proiectul veți înțelege. Vă mulțumesc pentru telefon și vă doresc o zi bună”, după care a închis telefonul.

Viceprimarul Timișoarei nu a explicat de ce Primăria Timișoara a dorit să preia „investiții fictive”, cum a putut prelua investiții care nu există și nici care sunt bunurile care „au plecat din domeniul public”, în condițiile în care, în toate contractele de concesiune nu se prevedere trecerea din domeniul public al Timișoarei în cel privat al Colterm SA, ci doar dreptul de a le exploata.

1 COMENTARIU

  1. Cum plătește Primăria milioane la firme de avocați??? Schonherr??? Din banii noștri, ai cetățenilor, se plătește și armata de juriști din primărie și case de avocați? Păi ori unii ori alții. Noi plătim impozite să le dați voi la Schonherr că sunteți incompetenți???

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.