Povești din scena muzicală timișoreană cu Ioan Puiu Popa: „Am cochetat cu...

Povești din scena muzicală timișoreană cu Ioan Puiu Popa: „Am cochetat cu mai multe genuri… dar m-am așezat pe rock“

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Facebook Ioan Puiu Popa

Printre „veteranii oldschool“ care se regăsesc în componența formației timișorene Vest se numără și Ioan Puiu-Popa, care a făcut primii pași în această direcție, în urma pasiunii sale pentru dans. Născut în 15 februarie 1956 la Timișoara, artistul a activat la-nceput în două formații care au cântat în deschiderea concertelor susținute în acei ani de aur ai rock-ului timișorean de Phoenix și Progresiv TM.

„La inceput îmi plăcea dansul. Cu fratele meu mai mare am fost la un club de dans. M-am împrietenit cu toboșarul care m-a lăsat și pe mine să bat la tobe. Mai târziu, am făcut o formație cu niște colegi de școală. Trupa se numea Vikingii, iar mai apoi Gigantic Group. Cu această formație am cântat in deschidere la Phoenix și Progresiv TM”, a spus artistul.

Un alt grup în care și-a făcut apariția a fost Helicoidal, formația înființată de către Adrian Daminescu. Trupa de folk progresiv s-a născut in toamna anului 1974 și era formată din Adrian Daminescu, Octavian Peagu Tavi Ștefănescu, Ioan Puiu Popa, Adina Vâlcea și Dana Popa. Trupa a câștigat în 1975 premiul pentru popularitate în cadrul festivalului Primăvara Baladelor.

„Printre frumoasele amintiri ce le am din acele vremuri, cu Helicoidal se numără un concert la București , unde toată sala scanda «Banatul e fruntea». Era și Adrian Păunescu în sală. După acel concert am fost chemați să cântăm și la Cenaclul Flacăra“, își amintește el.

Este binecunoscut faptul că Timișoara a reprezentat cu câteva decenii în urmă un veritabil „kilometru zero“ raportat la ceea ce se consideră a fi „epoca de aur“ a rock-ului românesc.


O mulțime de trupe au marcat profund mișcarea rock iar Ioan Puiu-Popa, unul din artiștii binecunoscuți pentru melomanii locali născuți înaintea de invenția CD-urilor, a „trecut“ prin mai multe trupe cu greutate precum Clasic XX, Pro Musica sau Autostop.

„În 1976 am evoluat alături de Clasic XX pe Litoral. și am făcut parte din acest grup între 1975 și 1980. În 1980 am cântat cu Pro Musica, pe Litoral. În 1981 am cântat un an în trupa Autostop, dar nu am ieșit în public, în formula care îl includea pe regretatul Nae Tarnoczi. Referitor la acele vremuri… erau lipsuri… câștigau cei care erau în ritm cu vremurile. Exista ș-atunci un fel de showbiz. Am cochetat cu mai multe genuri muzicale, dar m- am așezat pe rock. Cred că pentru a avea succes este important talentul, munca …dar și o doză de risc“, a mai spus artistul, care își amintește că primele sale viniluri ascultate au fost cele cu Phoenix, Sfinx, Deep Purple, Led Zeppelin sau Omega.

Ioan Puiu Popa cu formația Clasic XX în 1978la Casa Tineretului din Timișoara

Trupa Vest a luat naștere în Timişoara în anul 2000 în componenţa Stoica Radu – chitară armonie şi voce, Lajos Varadi – chitară solo şi voce, Popa Ioan Puiu – tobe şi percuţie, Marcu Horia – Rică – chitară bass şi Viorel Screciu – solist vocal – chitară. În luna iulie a anului 2017 basistul formaţiei, Marcu Horia, „Rică“ a murit. Pe lângă activitatea sa alături de „oldboys“ -ii de la Vest, artistul face parte din proiectul DAR (inițiat de Adrian Ilie) și a apărut în fața publicului recent și într-un proiect nou care poartă numele de Laguna albastră.

„Inspirația mea…vine din momentele frumoase dar și din cele mai puțin plăcute . Îmi plac și-n zilele noastre Phoenix, Cargo sau Iris și am in colecție multe DVD-uri fiindcă îmi place și să văd muzica. Sper să trecem peste pandemie cu bine și să cântăm «Toate au fost la timpul lor ceva exagerat… Anii au trecut în zbor, și lumea le-a uitat». Doresc tuturor sănătate norock & roll”, a transmis tobarul timișorean.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.