Proiect inedit al GAL Timișul de Centru pentru copiii care se întorc...

Proiect inedit al GAL Timișul de Centru pentru copiii care se întorc din străinătate

0
DISTRIBUIȚI

„Un copil român sosit din străinătate, un viitor adult în societate” este un proiect care se adresează familiilor de români care s-au întors în țară mai ales ca urmare a situației socio-economice din pandemie.

Proiectul este derulat de către Asociația Luptă Zâmbește și Trăiește Timiș, cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului – Departamentul pentru Românii de Pretutindeni în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Timiș, Centre Franco Roumain de Cooperation Economique et Culturelle, Franța Bordeaux, Societatea de Neurologie și Psihiatrie a Copilului și Adolescentului  din România și Grupul de Acțiune Locală Gal Timișul de Centru.

Unul dintre obiectivele acestui proiect îl constituie instituirea la nivel local a unei structuri comunitare multidisciplinare -numită „Celula de suport socio-educațională pentru copilul român sosit din străinătate”.

Celula va avea misiunea să preia fiecare copil aflat în situația de integrare școlară și socială, să evalueze cunoștințele și comportamentul emoțional al copilului și, în funcție de rezultatele evaluărilor, să se structureze un plan de recuperare pe doi piloni, cel social și cel școlar.

Faza de pregătire a familiilor care doresc să se întoarcă în țară îi revine Școlii Românești din Bordeaux, Franța, prin intermediul căreia, copiii care frecventează această școală săptămânală, sunt învățați să scrie și să citească românește.


De asemenea micuții sunt învățați obiceiurile și tradițiile românești.

Părinții sunt de asemenea consiliați asupra problemelor educaționale și sociale care pot să apară în momentul în care aceștia se întorc, mai ales pentru copiii născuți și crescuți în alte țări, care vorbesc mai puțin limba română.

În țară, asociațiile și instituțiile partenere au desfășurat campanii de informare a specialiștilor care lucrează direct cu aceste  familii. S-au discutat și identificat problemele cu care aceștia se confruntă, nevoia înființării unor noi servicii care să vină în sprijinul acestor familii, precum și nevoia unor proiecte legislative care să acopere acest domeniu.

În data de 29 noiembrie, va avea loc un Congres la care sunt invitați reprezentanți din mediul politic, reprezentanți din diferite  instituții și asociații, care își vor exprima punctul de vedere asupra acestei tematici și care vor medita pentru găsirea unor  soluții viabile pentru a veni în sprijinul acestor copii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.