Recomandările furnizorilor de gaz pentru folosirea în siguranță a surselor electrice de...

Recomandările furnizorilor de gaz pentru folosirea în siguranță a surselor electrice de încălzire în casă

0
DISTRIBUIȚI

Este din ce în ce mai frig afară și mulți dintre români sunt tentați să sporească puțin confortul termic al casei și să utilizeze diferite surse de încălzire electrică: reșouri, radiatoare electrice, panouri electrice decorative, pături electrice sau aeroterme.

Din păcate, sezonul rece generează și cele mai multe incidente, unele tragice, care decurg din nerespectarea unor reguli minime de siguranță în utilizarea acestor dispozitive.

În general, oamenii conectează aparatele electrice de încălzire la prizele existente în locuințe, dar regimul lor de funcționare nu este adaptat întotdeauna instalațiilor electrice și pot deveni periculoase, atât pentru noi, cât și pentru cei dragi, dacă: nu verificăm starea instalației electrice, atunci când utilizăm o sursă de încălzire; nu citim instrucțiunile de utilizare pentru a ne informa privind modul și timpul de folosire; utilizăm sursele de încălzire în spații umede (băi), chiar dacă nu sunt protejate la acțiunea apei; folosim aparatele de încălzire electrică lângă cărți, perdele sau alte materiale textile ori le amplasăm pe covoare sau acoperim aparatele electrice cu obiecte vestimentare.

Toate acestea, alături de o priză defectă, o siguranță necalibrată, un contact imperfect și lipsa supravegherii sunt elementele care pot genera evenimente tragice.

Asigurarea confortului termic trebuie să meargă mână-n mână cu responsabilitatea și siguranța căminului nostru și tocmai de aceea specialiștii Delgaz Grid recomandă următoarele:

  1. Utilizați instalaţii electrice fără improvizații;
  2. Evitați alimentarea mai multor receptoare electrocasnice de putere mare din aceeaşi priză (circuit);
  3. Utilizaţi doar siguranţe calibrate la tabloul electric din locuinţă;
  4. Verificaţi periodic cordoanele de legătură ale aparatelor electrice şi înlocuiţi-le atunci când sunt uzate;
  5. La suplimentarea aparatelor electrice sau creșterea puterii acestora, asiguraţi-vă, prin personal autorizat, că instalaţia existentă poate prelua consumul;
  6. Amplasaţi şi utilizaţi aparatele electrice departe de mediile cu umiditate crescută;
  7. Instalaţi şi utilizaţi aparatura electrocasnică respectând indicaţiile producătorului din prospectul produsului;
  8. Utilizaţi aparate electrice omologate.

Dimensionarea instalaţiilor pentru majoritatea locuinţelor construite înainte de 1989 nu a avut în vedere utilizarea intensivă a unor aparate electrice mari consumatoare de energie.


În plus, la casele vechi, mai ales din mediul rural (așa numitele „case bătrânești”), instalațiile au fost dimensionate pentru un consum redus, corespunzător pentru un minim de iluminat și receptoare electrice de mică putere, disponibile în acea vreme (radio, TV, frigider).

Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență (IGSU), în primele opt luni ale acestui an, numărul incendiilor la locuințe a crescut cu 9,4% față de perioada similară a anului trecut, ajungând la un total de 4.856 de astfel de evenimente.

Dinamica acestor incendii în funcţie de tipul locuinţelor relevă faptul că locuinţele de tip unifamilial (case individuale) sunt mai vulnerabile din cauza unor factori precum tipul materialelor de construcții folosite sau incidența improvizațiilor efectuate de proprietari ori persoane neautorizare la rețeaua electrică a locuinței sau a sistemelor de încălzire a acesteia.

Practic, majoritatea incendiilor la locuințe sunt generate de instalațiile electrice defecte sau cu improvizații, de coșuri de fum defecte sau necurățate și de mijloacele de încălzire.

Intervenţiile asupra instalaţiilor interioare trebuie realizate doar de către specialişti autorizaţi, care oferă garanţia respectării normelor tehnice şi de siguranţă. Solicitarea serviciilor unor „meşteri de ocazie”, chiar dacă aparent presupune costuri mai mici, implică riscul executării unor lucrări defectuoase ce pot duce la incendii cu distrugerea de bunuri materiale, rănirea sau decesul unor persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.