Scandal în Primăria Timișoara după ce Grindeanu a adus acordul AFER pentru...

Scandal în Primăria Timișoara după ce Grindeanu a adus acordul AFER pentru tramvaiul turcesc. Viceprimarul Lațcău îl atacă, din nou, pe Culiță Chiș

0
DISTRIBUIȚI

Acordul AFER care permite ca noul tramvai Bozankaya, achiziționat din Turcia de Primăria Timișoara, să poată circula pe șinele din oraș, adus, astăzi, de ministrul Sorin Grindeanu a provocat un nou scandal în Primăria Timișoara.

La câteva ore după ce Grindeanu a anunțat că documentul va fi transmis de către prefectul de Timiș municipalității și că singurul care l-a căutat în legătură cu această problemă a fost Culiță Chiș, viceprimarul USR  Ruben Lațcău a reacționat.

„Incompetența domnului Culiță Chiș mă obligă să clarific situația tramvaiului Bozankaya. Lipsa dumnealui de profesionalism pune și ministrul Transporturilor, pe dl Grindeanu, și primăria într-o situație ușor penibilă. Acest director nu cunoaște legislația, contractele și pașii necesari pentru omologarea tramvaiului și, aparent, a recomandat să ni se trimită agrementul tehnic pentru noul tramvai la primărie. Regret ca directorul Chiș l-a indus în eroare pe dl ministru.


Atât noi cât și producătorul suntem în contact cu cei de la Autoritatea Feroviară Română (AFER) și știm de joi de acest agrement, care este unul condiționat, doar pe șase luni. Mai sunt doi pași esențiali de făcut ca tramvaiul să aibă un agrement final (vizită AFER pentru a verifica capacitatea de producție din Turcia și emiterea documentelor pentru cele 14 sisteme esențiale electronice)”, a anunțat, sâmbătă seara, viceprimarul.

Ruben Lațcău a mai precizat: „Marea surpriză a noastră și a producătorului Bozankaya este că agrementul temporar nu a ajuns la Bozankaya, cel ce a făcut contract de teste cu AFER și l-a și plătit. Degeaba ajunge acest agrement la prefectură sau la primărie dacă nu ajunge la producător, iar producătorul pe baza lui, împreună cu noi, pornește procedurile de recepție a tramvaiului. Din acest motiv semnăm contracte și respectăm reguli: pentru ca lucrurile să funcționeze de la sine. Am să mă asigur că documentul nu va ajunge în mâinile domnului Chiș, cunoscut pentru lipsa lui de înțelegere pentru documente oficiale și autorizații, și îl voi transmite imediat la destinatarul final, producătorul tramvaiului”.

Deși Lațcău îl acuză pe Culiță Chiș de incompetență și de faptul că nu cunoaște legislația, adresa din octombrie 2021 către Autoritatea Feroviară Română prin care sunt transmise rezultatele testelor tramvaiului turcesc pentru certificare este semnată de către directorul Direcției generală drumuri, poduri, parcaje și rețele de utilități din Primăria Timișoara.

„De mâine, dacă se dorește, tramvaiul poate intra în circulație”, ne-a spus Culiță Chiș, director la Direcția generală drumuri, poduri, parcaje și rețele de utilități din cadrul Primăriei Timișoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.