Spectacole ale teatrelor din vestul țării, în selecția Festivalului Național de Teatru....

Spectacole ale teatrelor din vestul țării, în selecția Festivalului Național de Teatru. Cum le puteți viziona

0
DISTRIBUIȚI
Tragedia omului

Teatrul Național din Timișoara va fi prezent la cea de-a XXXI-a ediție a Festivalului Național de Teatru care va avea loc între 6 și 14 noiembrie 2021 și pentru care au fost selectate doar premiere din ultima stagiune, cu spectacolul „Rinocerii” de Eugène Ionesco, în regia lui Gábor Tompa, în calitate de invitat. Reprezentația va putea fi urmărită on-line pe site-ul www.fnt.ro, începând de marți, 7 noiembrie, ora 22. Spectacolul va fi disponibil pentru vizionare 48 de ore, gratuit.

După cum afirmă și regizorul spectacolului, Gábor Tompa, „Rinocerii” lui Eugène Ionesco este un text extrem de percutant în contextul actual. Adevărată capodoperă teatrală, piesa vorbește despre o lume divizată în rinoceriți și ne-rinoceriți, în vaccinați sau nevaccinați, în adepți sau inamici, vorbește despre o societate în care lașitatea și obediența oportunistă au înlocuit curajul civic și aspirația către adevăr. Există însă, totuși, personaje ca Bérenger, care a hotărât că, deși este ultimul om, ultima ființă umană,  nu va abdica de la această condiție până la capăt.  Distribuția îi reunește pe actorii Romeo Ioan, Ion Rizea, Ioana Iacob, Matei Chioariu, Irene Flamann Catalina, Cristian Szekeres, Doru Iosif, Robeeörta Popa, Ana Maria Pandele Andone, Cătălin Ursu,  Costa Tovarnisky, Laura Avarvari, Bogdan Spiridon, Andrei Chifu, Andrei Zgăbaia, Claudiu Patcău, Claudiu Surmei, Darius Zet, Marin Lupanciuc, Paul Vesa și Judit Reinhardt. Lui Gábor Tompa i se alătură în acest proiect celebrul scenograf Helmut Stürmer, nominalizat pentru decorurile acestui spectacol la Premiul UNITER pentru scenografie, Carmencita Brojboiu, creatoarea costumelor, compozitorul Vasile Șirli, coregraful Florin Fieroiu și video designerul Sebastian Hamburger.

Tot în calitate de invitat va fi prezent și teatrul maghiar timișorean „Csiky Gergely”, cu spectacolul „Tragedia omului” de Madách Imre, în regia lui Silviu Purcărete și scenografia semnată de Dragoș Buhagiar.

La ediția din acest a festivalului au mai fost selecționate nu mai puțin trei spectacole ale teatrului german timișorean, care vor putea fi văzute atât online, în cadrul festivalului, cât și pe scena teatrului, în cursul acestei luni. Spectacolul „Katzelmacher. Dacă n-ar fi vorba despre iubire” de Rainer Werner Fassbinder, selecționat la secțiunea „Creație”, va putea fi vizionat în 13 noiembrie, ora 19:30, pe www.fnt.ro , spectacolul „Après Ski – Liniște aici sus” de Klaus Eckel, selectat în cadrul secțiunii „Recreația”, va fi difuzat în 10 noiembrie, de la ora 17:00, tot pe site-ul festivalului, iar pentru „V.I.P.


– Very Isolated Person”, o adaptare liberă după „Pescărușul” lui A.P. Cehov, cu conceptul și regia semnate de Paula Lynn Breuer și Olga Török, ales în secțiunea „Re-creația”, care va fi transmis în 12 noiembrie, de la ora 19:30, pe platforma ZOOM, link-ul de acces este https://us02web.zoom.us/webinar/register/WN_lX9cflFcTAyNUU4Q_hL9xQ.

În 11 noiembrie, de la ora 19:00, în cadrul secțiunii „Clasic. Recreat”, va putea fi urmărit online, pe www.fnt.ro , timp de 48 de ore, spectacolul „O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale, pus în scenă de regizorul timișorean Ștefan Iordănescu la teatrul clasic „Ioan Slavici” Arad, cu decoruri semnate de scenograful Doru Păcurar.

Selecția festivalului din acest an cuprinde 38 de spectacole din întreaga țară, la care se adaugă numeroase alte evenimente și o secțiune specială – In Memoriam Ion Caramitru. Accesul la toate manifestările programului este gratuit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.