Ajun de Moş Nicolae. Ce spun tradițiile populare că trebuie să faci...

Ajun de Moş Nicolae. Ce spun tradițiile populare că trebuie să faci pentru a avea noroc

0
DISTRIBUIȚI

În fiecare an, în 6 decembrie, creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Nicolae.

Moș Nicolae este una dintre cele mai așteptate sărbători ale anului, pentru cei mici. Încă din noaptea de 5 spre 6 decembrie, copiii încep pregătirile pentru ca Moș Nicolae să le aducă daruri în ghetuțe.

În tradiția popular, Sfântul Nicolae este înfățișat călare pe un cal alb, purtând o barbă albă și bogată. Sfântul Nicolae este considerat de către Biserică Ortodoxă protectorul văduvelor și al copiilor orfani, dătător de noroc și aducător de bogăție.

O tradiție străveche spune că, în Ajun, copiii își lustruiesc, cu grijă ghetuțele pentru a primi cadouri de la Moș Nicolae. Copiii neascultători primesc o nuielușă, cu scopul de a-i atenționa și să le aducă aminte că trebuie să asculte de părinții lor.

Totodată, în Ajun de Moș Nicolae este bine să faci cadouri, să dăruiești, pentru a avea noroc tot anul.

În unele regiuni ale țării, fetele se adună în ajunul de Moș Nicolae pentru a face plăcinte, iar seara, la ora nouă fix, flăcăii năvălesc peste ele și începe petrecerea.

În zonele rurale, în ziua de Sfântul Nicolae, feciorii se organizau în cete, își alegeau gazda în casă căreia făceau repetițiile pentru colinda de Crăciun și de Anul Nou.

Tot de sărbătoarea Sfântului Nicolae se aduc în casă crengi de pomi și se pun în apă, lângă icoane, că să înflorească pană de Anul Nou.


Iar dacă aceste crenguțe vor înflori pană la sfârșitul anului, anul care vine va fi unul roditor.

În tradiția populară se mai crede că de Sfântul Nicolae începe cu adevărat sezonul iernii. Moșul își scutură barba în șură și începe să ningă. Iar dacă nu ninge înseamnă că Sfântul Nicolae a întinerit.

În popor se mai spune că, în noaptea de Moș Nicolae cerurile se deschid, iar timp de o secundă Sfântul Nicolae poate fi văzut stând în partea dreaptă a Domnului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.