Cei care fură energie electrică şi gaze prin improvizații își pun viața...

Cei care fură energie electrică şi gaze prin improvizații își pun viața în pericol. Sute de cazuri înregistrate

0
DISTRIBUIȚI

O persoană a decedat în județul Bacău, în luna octombrie, într-o casă racordată la rețeaua de distribuție cu o instalație improvizată prin care se sustrăgea energie atât pentru iluminat, cât și pentru încălzire, fiind folosită o rezistență electrică amplasată în bolțari.

De asemenea, în județul Mureș, două familii puteau suferi urmări de nedescris având în vedere că în locuința lor era utilizat un racord improvizat la sistemul de distribuție a gazelor naturale, printr-un furtun de grădină ce trecerea prin podul casei, fiind alimentată o centrală termică, mașini de gătit și o afumătoare.

Astfel de cazuri precum cele de mai sus nu sunt, din păcate, singulare. Specialiştii Delgaz Grid au identificat, în perioada ianuarie-octombrie a acestui an, peste 900 de cazuri de consum fraudulos, 537 dintre acestea fiind de gaze naturale şi 366 de energie electrică.

Improvizaţiile realizate pentru a sustrage energie electrică sau gaze naturale pun în pericol locuințe, dar și persoane. Legături electrice neizolate în poduri, în zone ascunse, pe lemn ori la nivelul solului sau racorduri la rețeaua de gaze cu suduri neautorizate și materiale ce nu trebuie folosite pentru rețelele de gaze naturale (conducte de apă, coliere de sârmă, camere de bicicletă etc.) sunt doar câteva dintre situațiile întâlnite în teren.

Fiecare situație în care se consumă fraudulos energie electrică sau gaze naturale va cauza mai devreme sau mai târziu un incident: un imobil ia foc, oamenii își pierd bunurile sau, mai rău, își pierd viața în urma unor explozii sau incendii.

Aceste evenimente tragice nu aleg unde, când și cui se întâmplă, fiind implicați fără să vrea copiii, soții, părinții, vecinii sau pur și simplu oamenii care trec prin zonă.

Și totul se întâmplă pentru că cineva a ales să să nu plătească o sumă de bani în mod corect pentru energia electrică sau gaze naturale, dar până la urmă prin astfel de practici frauduloase ajunge să îl coste mult mai mult.

„Cele 900 de cazuri de consum fraudulos au cauzat, companiei Delgaz Grid, pierderi de peste 10,3 milioane de lei, în primele zece luni ale anului.


Energia sustrasă, atât de către societăți comerciale, cât şi de consumatori casnici, totalizează 21,6 milioane de kWh, reprezentând consumul de electricitate a circa 7.200 de apartamente timp de un an de zile (consum mediu lunar 250 kWh/ apartament). În toate aceste cazuri au fost iniţiate măsuri legale pentru recuperarea prejudiciilor, fiind înaintate, în acelaşi timp şi plângeri penale, pentru aflarea şi tragerea la răspundere a celor care au sustras energie sau gaz și au pus în pericol bunuri sau vieți omenești.

Aceste situații în care există un pericol real, iminent trebuie eliminate cât mai repede, Delgaz Grid având determinarea de a continua verificările și de a lua măsurile tehnice și legale pentru a fi evitate situațiile în care oameni nevinovați pot suferi ca urmare a unor acțiuni ale unor persoane iresponsabile.

Delgaz Grid nu tolerează să fie puse în pericol vieţi omeneşti sau bunuri, urmare a sustragerilor de energie sau gaze naturale, respectiv să-i fie cauzate prejudicii financiare prin neînregistrarea energiei electrice/gazelor naturale consumate. Intervenţiile ilegale afectează totodată şi consumatorii oneşti prin întreruperea distribuţiei de energie sau gaze naturale pentru anumite perioade de timp, parametrii neconformi de furnizare şi, implicit, prin creşterea unor cheltuieli”, au transmis reprezentanții companiei.

În același timp, Delgaz Grid vă recomandă să: nu lăsați persoane neautorizate să intervină la contoarele de energie sau gaze natural, nu acceptați soluții de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie electrică venite din partea unor persoane care vă oferă posibilitatea unor consumuri mai mici sau neplata energiei consummate și să nu acceptați folosirea unor materiale care nu sunt pretabile instalațiilor de energie electrică sau gaze naturale (ex. izolație cabluri cu bandă scotch, coliere de sârmă la instalația de gaz etc.).

Orice dubiu privind sustragerea de energie electrică sau gaze naturale din aria de responsabilitate a companiei poate fi comunicat către Delgaz Grid la adresa: raporteazafrauda@eon-romania.ro sau la cea mai apropiată unitate de poliție.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.