Cota unui fotbalist timişorean „a explodat” la final de an. Cum arată...

Cota unui fotbalist timişorean „a explodat” la final de an. Cum arată ierarhia celor mai valoroşi bănăţeni în decembrie 2021

0
DISTRIBUIȚI
Foto: Marius Marin / Facebook

Jucătorii timişoreni sau reşiţeni nu mai atrag ca altădată marile cluburi europene, dar unele cazuri particulare arată totuşi că munca e răsplătită, în primul rând, pe lângă talent. La final de an, Marius Marin l-a depăşit într-o ierarhie bănăţeană a cotelor de piaţă pe concitadinul Deian Sorescu. Cunoscutul site de specialitate german transfermarkt.de tocmai i-a dublat valoarea mijlocaşului de la Pisa, de la 1,5 la 3 milioane de euro!

Comparaţia cu vestul continentului devine tot mai grea pentru întreg fotbalul românesc. Poate tocmai de aceea consultarea, din când în când, a site-urilor de specialitate poate fi un barometru pentru starea actuală a sportului nostru. Dar ca de obicei, când totul pare că se duce în jos, mai apare un licăr de speranţă.

Până ieri, celălalt mijlocaş timişorean crescut la Poli, ACS şi apoi remarcat tot la ASU Politehnica (actuala Politehnica Timişoara), se afla în fruntea Top-ului bănăţean al celor mai valoroşi jucători conform cotelor stabilite de reputatul portal nemţesc. Pe 29 decembrie însă Marius Marin (23 ani), care e titular constant la Pisa, liderul Serie B, şi care cu puţin noroc va evolua din vara viitoare pe prima scenă a fotbalului italian, l-a întrecut pe (încă) dinamovistul Deian Sorescu, jucător cotat la 1,9 milioane de euro! Marin, care a debutat la seniorii României sub comanda lui Mirel Rădoi, după ce a fost căpitanul naţionalei U21 şi selecţionatei olimpice (unde a avut şi puţin… ghinion la JO de la Tokio), e un fotbalist urmărit de multe cluburi din Italia iar cota sa a fost practic dublată, de la 1,5 milioane euro, cum era stabilită în vară, la 3 milioane de euro, ceea ce îl urcă bine şi într-un clasament românesc general. Un progres remarcabil în doar şase luni!

Desigur, nu e vina lui Deian Sorescu, cel de-al doilea clasat în top-ul bănăţean al cotelor de piaţă, fotbalist care ar fi meritat mai devreme un transfer „afară” de la „câini”, pentru situaţia actuală de la Dinamo, penultima clasată din Liga I. Sorescu e acum cotat la 1,9 milioane, o valoare de piaţă totodată maximă până acum pentru jucătorul de bandă în vârstă de 24 de ani. În cazul său se tot vobeşte de o plecare. Din păcate Deian a avut de suferit din cauza echipei (şi) în această stagiune. Căci el şi-a făcut treaba, în special în startul sezonului, marcând de opt ori şi fiind golgheterul lui Dinamo. Deşi a urmat şi pentru el un declin în evoluţii, cota sa nu a avut de suferit la ultimul update făcut de portalul nemţesc în 22 decembrie, semn că situaţia sa particulară e ştiută bine. Altfel, de remarcat că în 2021 „Soare” a debutat şi el la naţională cu un assist în meciul cu Georgia (scor 1-2).

Foto: Sport Pictures

Pe locul 3 în acest top bănăţean e clasat portarul Cristian Bălgrădean, de la campioana CFR Cluj, cu o cotă de 1,1 milioane, remarcabil dacă ţinem cont că jucătorul născut la Sânnicolau Mare are 33 de ani.


La un moment dat în carieră valoarea sa de piaţă a fost stabilită la 2,8 milioane euro.

Următorii în ierarhie sunt jucătorii lui FCSB, timişoreanul Denis Haruţ (1 milion, care a avut şi cotă de 1,1 milioane în trecut), şi reşiţeanul Ovidiu Popescu (cu 900.000). În timp ce David Miculescu, de la UTA, jucător crescut la Electrica Timişoara, se află pe poziţia a 8-a.

Evident, în urmă cu câţiva ani, multă lume se aştepta ca nume precum Vlad Dragomir, acum în Cipru, sau Dorin Rotariu, în prezent la Razgrad în Bulgaria, să fie altundeva (mai sus) în acest moment al carierelor lor. Dar aici vorbim de o serie de factori de luat în seamă. Inclusiv faptul că în general jucătorii români nu mai sunt aşa de bine văzuţi în fotbalul mare. Pe lângă alegerile personale uneori greşite, nu în ultimul rând, şi pandemia a afectat şi acest aspect, nu doar în cazul celor de pe meleagurile noastre.

În ceea ce priveşte cel mai valoros jucător român, prima poziţie e acontată de Răzvan Marin, mijlocaşul lui Cagliari, considerat fotbalist de 15 milioane de euro!

200.000, maximum la timişorene

Să trecem în revistă şi faptul că cel mai bine cotat jucător de la trupele timişorene din Liga 2 e Nicolae Sofran (20 ani), integralist pentru Politehnica în sezonul de toamnă şi cotat la 200.000 de euro. La Ripensia – atacantul Denis Golda (24 ani), golgheterul roş-galbenilor cu cinci goluri şi tot localnic, e evaluat la 175.000 de euro. În cazul lui Poli şi „Ripi” rămâne de văzut dacă proiectele legate de academii vor da satisfacţie în decursul următorilor ani.

Torje – de pe 1 în afara Top-ului

Faţă de ierarhia similară din urmă cu aproape patru ani (februarie 2018) se pot remarca unele modificări. Gabriel Torje, aflat la Dinamo şi atunci, era cel mai bine cotat, cu 2,5 milioane euro, dar a ieşit acum din Top 10-le bănăţean, fiind acum evaluat la doar 450.000 euro. El rămâne însă jucătorul activ bănăţean care a înregistrat cea mai mare cotă în carieră – 7 milioane euro, când era la Udinese! Din primii clasaţi au ieşit şi Romario Benzar (Lecce), Latovlevici (FC Argeş), Cosmin Moţi (retras), Mailat (urmează să joace la Botoşani), Ivanovici (Csikszereda) şi D. Benzar (Politehnica).

În general top-ul bănăţean al celor mai valoroşi jucători s-a „nivelat” în ultimii ani. În 2018 existau şase jucători cu cota peste un milion, acum sunt doar patru. În schimb, cei de pe locurile 6-10 sunt uşor mai bine evaluaţi.

Cei mai bine cotaţi fotbaliști bănățeni (decembrie 2021):

  1. Marius Marin (Pisa, Serie B) 3 milioane euro
  2. Deian Sorescu (Dinamo) 1,9 milioane
  3. Cristian Bălgrădean (CFR Cluj) 1,1 milioane
  4. Denis Haruț (FCSB) 1 milion
  5. Ovidiu Popescu (FCSB) 900.000
  6. Claudiu Belu (Rapid) 850.000
  7. Vlad Dragomir (Pafos, Cipru) 800.000
  8. David Miculescu (UTA) 700.000
  9. Dorin Rotariu (Ludogoreţ, Bulgaria) 700.000
  10. Eduard Pap (FC Botoşani) 650.000

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.