Festivități scurte de Ziua Națională, la Timișoara. Coadă la poze cu primarul...

Festivități scurte de Ziua Națională, la Timișoara. Coadă la poze cu primarul Fritz FOTO

3
DISTRIBUIȚI
<


div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-313434378">

Ca și anul trecut, nici în 2021 la Timișoara nu a mai avut loc tradiționala paradă militară de Ziua Națională, autoritățile încercând să evite astfel aglomerările mari de oameni, pentru a limita posibilitatea răspândirii coronavirusului.

Astfel, ziua de 1 decembrie a fost celebrată cu aproximativ jumătate de oră de festivități în Parcul Central, la Monumentul Ostașului Român. Ceremonia a început cu întâmpinarea oficialităţilor, prezentarea onorului, salutarea Drapelului de Luptă, ocuparea locului în dispozitiv și intonarea Imnului Naţional al României. A urmat un scurt serviciu religios și câteva minute de cuvântări. Subprefectul Ovidiu Drăgănescu, cel care îndeplinește funcția de prefect, a citit mesajul prim-ministrului Nicolae Ciucă, urmat de cuvântări ale primarului Dominic Fritz și vicepreședintelui CJ Timiș Cristian Moș, în absența președintelui Alin Nica.

Au fost depuse coroane, jerbe și buchete de flori, iar festivitățile au fost încheiate cu o scurtă defilare a Detașamentul de Onoare, pe platoul din jurul Monumentul Ostașului Român.

La ceremonie au asistat un număr destul de mare de timișoreni, mulți dintre ei fluturând stegulețe tricolore. De altfel, două femei întreprinzătoare vindeau astfel de stegulețe chiar în parc, cu 10 lei.

Primarul Fritz a vorbit despre istoria zilei de 1 decembrie, prin prisma locuitorilor Timișoarei.

„Sărbătorim o zi ce s-a întâmplat acum peste o sută de ani. Și ziua aceasta este una de bucurie, dar cred că trebuie să ne amintim că anii care au precedat acestei zile, înainte de 1918, au fost ani de război. Au fost ani foarte, foarte, grei în toată Europa, în România, dar și în Timișoara. Timișoara a fost un oraș cu o garnizoană, un oraș în care istoric armata a fost foarte mult aici. Și de aici au plecat foarte mulți români în război, au fost foarte mulți răniți. Timișoara a dus o luptă pe mai multe fronturi. Aproape 13.000 de timișoreni au plecat în război, aproape 20% din totalul populației de atunci, când erau 60.000 de cetățeni. Acești ani au fost o dovadă a unui spirit de solidaritate și generozitate mare”, a spus primarul în discurs.

El a spus că românii trebuie să se implice pentru a aduce un viitor de calitate pentru țară.

„Acum istoria nu se repetă și suntem într-o altă situație astăzi. Totuși cred că trebuie să ne amintim astăzi de această zi sfântă și de bucurie. A cerut de la români sacrificii, vise, implicare, generozitate. Și noi suntem chemați astăzi să construim această Românie la care visăm, implicându-ne fiecare. Și am văzut această implicare în ultimul an, am văzut medicii, polițiștii, dar și profesorii învățătorii care au avut o situație dificilă, părinții de acasă, care au jonglat și job-ul și familia. Cred că e important să găsim energie și inspirație în acest exemplu istoric. Schimbarea mare nu o să vină de undeva de sus, ci o să vină din fiecare dintre noi”, a mai spus Fritz.

La final, acesta l-a parafrazat pe unul dintre cei mai populari președinți americani, John F. Kennedy, încheindu-și discursul cu îndemnul ca „fiecare dintre noi să se gândească cum pot să contribui eu, cum pot să ajut eu ca România să fie un pic mai aproape de acea țară la care visăm cu toții”.

La finalul ceremoniei, mai mulți timișoreni au ținut să se fotografieze alături de edilul-șef, formându-se o coadă pentru poze cu primarul.

3 COMENTARII

  1. Pai de stiam ca se fac poze cu MAIMUTA ma duceam si eu …sa anuntati cand mai scoateti Maimuta la pozat …va las ca ma duc sa tai lemne ca e frig in casa …
    La multi ani Romania !!!!

  2. Noi Romani nu pierdem nici o ocazie de a face bascalie de cineva …normal ca sa dus sa faca poze cu prostimea ca doar dee da bine nu? dar adevarul e ca el fiind nascut si instruit in Germania va ramane intodeauna cu Deutschland uber alles …asa ca dal in kkt de primar ..

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.