Formația ABRA revine cu un nou disc: „Horea Crișovan e un fel...

Formația ABRA revine cu un nou disc: „Horea Crișovan e un fel de Jolly Joker care și-a pus amprenta pe conceptul nostru… și bine a făcut“

0
DISTRIBUIȚI

Adrian Dinu – Schwartz, Christian Podratzky și Vali Potra – membrii trio-ului timișorean ABRA – pregătesc lansarea unui nou material discografic care poartă numele de „O muză perfectă“, apariția noului album find programată pentru perioada imediat următoare. Alături de ei, la acest album au mai colaborat Uțu Pascu, Horea Crișovan, Doru Apreotesei, Mirela Iacob și Dana Borteanu.

„Discul a fost înregistrat in vara acestui an cu Uțu Pascu la butoane. Noi ne-am făcut partiturile în trei zile…iar greul l-a dus Horea Crișovan, cel care ne-a oferit studioul, a cântat chitări peste chitări, a corectat imperfecțiuni, a mixat și remixat, a masterizat. Horea e un fel de Jolly Joker care și-a pus amprenta pe conceptul ABRA și bine a făcut. O surpriză chiar neașteptată, de ultim moment, a fost apariția lui Doru Apreotesei… plecăciune. Ne-au mai ajutat Mirela Iacob și Dana Borteanu. Ne-am abătut de la formulele clasice Abra, Horea a suprapus chitări și efecte surprinzătoare, deci s-au înlocuit multe dantelării cu forță. Albumul va fi disponibil prin casa de discuri A&A Records“, spune Adrian Dinu Schwartz.

Trupa s-a născut în 1984 și a devenit cunoscută grație concertelor susținute în toată ţara și prin câştigarea premiilor muzicale care existau în acea perioadă. În luna februarie 1990 formația a susținut două recitaluri live la concertele revoluţiei în Timişoara – Sala Olimpia şi Bucureşti – Sala Polivalentă, iar din acel an, Adrian Schwartz-Dinu şi Christian Podratzky s-au stabilit în Germania.

„Albumul acesta e o călătorie. A pornit de la idei, acorduri, cuvinte, din care s-au conturat fraze muzicale și versuri. A continuat în sala de repetiții și apoi în studio, unde niște oameni pe care îi leagă multe, contorizate în ani, concerte și emoții, au «pus de-un nou album». E o călătorie în care membrii trupei, muzicieni de primă ligă, s-au implicat cu sufletul pentru ca ea să poată continua în sufletele ascultătorilor. Fiind marca ABRA, te face să inspiri, să respiri și să gândești. Pentru timișoreni și toți cei care iubesc muzica acestei trupe foarte speciale, albumul vine ca o dovadă că a fost vorba doar de o pauză a trupei, nicidecum de un stop. Pentru mine a fost și este o călătorie cu o minunată încărcătură emoțională. Dincolo de prietenia noastră sunt, înainte de toate, onorată de colaborarea cu «inculpații» care semnează albumul. Și, dincolo de asta, bucuria cu care am făcut backing vocals pentru «O muză perfectă» e greu de descris. Sunt recunoscătoare pentru că demult, într-o seară, a apărut o idee care a ajuns să devină o invitație să cânt pe acest album.


Așa că îmi iau vocea de radio și zic, ca într-una din piese, «Ce bine-mi pare că suntem complici!». E un eveniment de o frumusețe, un concept și o finețe muzicală care îi vor alege și păstra un loc detașat în peisajul muzical românesc și nu numai. Se vede că a avut «o muză perfectă»”, a spus Mirela Iacob despre acest disc.

Discografia formației ABRA include două albume editate în Germania, „The boat” și „Your discovery”. Cei trei muzicieni s-au reîntâlnit în vara anului 2003, în studioul „Taboo” din Arad, pentru a pune pe disc materialele trio-ului Abra al anilor ’80 și au editat albumele „La frumuseţea ei”, „Şapte” și „Data când totul e gata“. Anul trecut, ABRA a lansat un videoclip pentru piesa „Străin printre străini”, care include o serie de personalități marcante ale diasporei muzicale românești. Inițial, piesa a apărut pe albumul din 2005 al trupei – „La frumusețea ei”, iar melodia a fost inclusă în cartea lui Doru Rocker Ionescu intitulată „Poveşti cu cântec din diaspora – 100 de români şi aventurile lor muzicale”, care a apărut în tandem cu discul „Muzici din diaspora – discul emigranţilor”, produs de Soft Records. În videoclipul „Străin printre străini” apar Doru Apreotesei, Țucu Bleich, Toni Dijmărescu, Raul Dudnic, Simi Fritea, Tibi Gajdo, Anca Graterol, Tavi Iepan, Păunița Ionescu, Ramiro Junger, Dixie Krauser, Tibi Ladner, Zoli Lengyel, Gabriel Litvin, Teo Milea, Gabriel Nacu, Dan Pavel, Gigi Pavel, Adrian Popescu, Ramon Radosav și Freddy Stauber, iar editarea video a fost realizată de Christian Podratzky.

„Piese vechi… piese noi… șe cam știau, cu excepția a trei-patru noi nouțe. În momentul în care am ascultat înregistrarea neprelucrată a albumului făcută la mine in studio de Uțu Pascu am înțeles că poate fi foarte bine! Am intuit că acest album nu ar trebui doar mixat ci și produs cât mai repede. După un brainstorming scurt cu cei trei membri ai trupei am concluzionat împreună că mi se dă mână liberă să adaug orice simt și să fac orice cred eu că aș putea face cu acest album. Munca a fost întinsă pe sute de ore adunate. În acest proces – mai ales la prelucrarea vocii lui Adi – am primit ajutor de la Doru Apreotesei . De restul albumului ca sound și culoare m-am ocupat personal. În concluzie, mulțumesc ABRA că a avut încredere în gusturile mele ! Adaug cu drag și mândrie la capitolul «producții personale» reușite și acest album… alături de VanDerCris – Amazing tRACE“, a spus Horea Crișovan despre acest disc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.