Francis Mozes, americanul care vrea să clădească o comunitate artistică: „E o...

Francis Mozes, americanul care vrea să clădească o comunitate artistică: „E o perioadă creativă pentru artiști, toți au mai mult timp, dar depinde ce faci cu acesta“

0
DISTRIBUIȚI

Pentru melomanii din vestul țării clăparul Francis Mozes este o figură cât se poate de interesantă. Născut în 1988 în Stockholm, din părinți români, el a trăt multă vreme în Minneapolis (SUA) și a poposit la Timișoara cu câțiva ani în urmă, când s-a înscris la Facultatea de Medicină din orașul nostru. Având „microbul“ muzicii, la scurt timp după ce s-a mutat în Timișoara, Francis s-a apucat de cântat în orașul nostru și a reușit în scurt timp să fie integrat într-o „gașcă” care s-a născut în jurul bunului său prieten Benson Joel, la rându-i o figură inedită a scenei locale, născut în oraşul indian Bangalore.

După o perioadă în care a cântat în diverse formule în Timișoara, Francis s-a mutat la Oradea, pentru a termina ultimul an al facultății, unde s-a implicat în extinderea unei comunități artistice grupate în jurul conceptului de MA Hub, inițiat de Răzvan Marchiş și Delia Sfechiş.

„M-am mutat la Oradea, unde nu știam pe nimeni. Am început să cânt la pian într-un parc și am început să cunosc oamenii de acolo. Așa am ajuns la MA Hub, unde am început să fac booking pentru concerte cu artiști din Timișoara. Viața muzicală din Oradea e altfel… e un oraș mic, dar există diversitate….și datorită faptului că sunt mulți maghiari. Am creat o comunitate muzicală, care s-a tot dezvoltat și unde s-au adunat o serie de oameni interesanți. Vrem ca pe viitor să fim un soi de școală de artă non-formală unde să îndrumăm pe cei interesați să-și găsească vocația în arte, nu numai în muzică”, a explicat Francis Mozes.

De puțin timp, Francis s-a reîntors în Timișoara și s-a implicat în activitatea Music Hub TM, un studio de înregistrări și casă de producție muzicală inițiat de Asociația Culturală Embargo care se adresează artiștilor și muzicienilor din zona de vest a țării.


Și pentru că Francis a deprins în ultimii ani multe trucuri din „industria muzicală“ de prin țărișoara noastră, unul din obiectivele sale de viitor este creearea unei comunități regionale care să se implice în viața artistică.

„Mă atrage în România faptul că aici totul e altceva decât în SUA. E o țară unică în care expresia muzicală e mult diferită. Nu există infrastructura care ar trebui să fie în domeniul artistic. Multă lume îmi spunea că dacă vreau să fac cu adevărat ceva în România, trebuie să merg la București. M-a enervat chestia asta așa că am hotărât că e momentul să facem o colaborare între comunitățile artistice din vestul țării. Datorită prieteniei mele cu Răzvan Munteanu m-am implicat încă de la început și în Music Hub TM și de când am venit înapoi la Timișoara am început să mă implic și pe partea de înregistrări și mixaj. Voi continua să mă implic în colaborarea dintre scenele muzicale din mai multe orașe din partea de vest a țării“, a spus americanul.

În ceea ce privește latura sa muzicală. Francis face parte din formația The Bandits și s-a implicat în proiectul unei trupe de stoner-rock din Oradea, dprindu-și totodată să reia colaborările sale în domeniul hip-hop-ului alături de MC Woodie și MC 44.
„M-am băgat într-o trupă stoner/psyhadelic din Oradea ce se numește Zen Motherfuckers, e total altceva decât am făcut până acuma. Mai am niște proiecte cu MC Woodie și cu MC 44. Am reluat colaborarea și cu bunul meu prieten Benson Joel. E o perioadă creativă pentru artiști.Ai timp să mergi în studio. Toți au mai mult timp, depinde ce faci cu acesta. Am și piese proprii și am început să rearanjez și standarduri de jazz pentru viitoare evenimente cafe – concert“, a mai adăugat Francis Mozes.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.