iPhone 13 Pro, la test: un ecran și camere mai bune pentru...

iPhone 13 Pro, la test: un ecran și camere mai bune pentru cei mai pretențioși utilizatori

0
DISTRIBUIȚI

Apple extinde autonomia terminalului, dar tot nu include încărcător în cutie.

Apple folosește numele de familie „Pro” în telefoanele sale pentru a-și defini cele mai ambițioase terminale, cu care își propune să captiveze pe cei mai pretențioși utilizatori. Deși iPhone 13 Pro nu este o mare revoluție față de predecesorul său, include unele îmbunătățiri care îmbogățesc experiența utilizatorului. Pe langa o baterie mai rezistenta si upgrade-uri ale camerelor, acest terminal se remarca printr-un salt calitativ al ecranului sau.

Anul trecut, compania din Cupertino a optat pentru un design reînnoit pentru iPhone 12. Aceste telefoane mobile au abandonat curbele în favoarea unui format mai „pătrățos” cu laturile plate. Noul iPhone 13 moștenește acest format, deși cu mici modificări. iPhone 13 Pro are un ecran de 6,1 inchi – la fel ca fratele său mai mic, iPhone 13 – și o crestătură puțin mai mică decât predecesorul său. Deși această schimbare este pozitivă, nu aduce o mare diferență atunci când utilizați terminalul de zi cu zi.

Una dintre principalele noutăți ale  iPhone 13 Pro este că încorporează în sfârșit o rată de reîmprospătare care ajunge la 120 Hz. Aceasta a fost una dintre cele mai așteptate caracteristici din ultimii ani și a ajuns doar la cele două cele mai puternice telefoane mobile Apple din lume. Celelalte două telefoane din gamă – iPhone 13 mini și iPhone 13 – sunt încă la 60 Hz. Rata de reîmprospătare se referă la numărul de actualizări ale ecranului pe secundă. Să fie o rată de refresh mare este importantă pentru o afișare mai fluidă și pentru animații. Cu toate acestea, o rată mare de reîmprospătare folosește și mai multă baterie. Frecvența de 120 Hz este comună de mult timp printre principalele telefoane mobile ale competiției.

În afară de crestătură, cealaltă schimbare cea mai semnificativă de design este că modulul camerei din spate a crescut semnificativ. Lentilele sunt mai mari și, prin urmare, carcasele iPhone 12 Pro nu sunt compatibile cu cele ale noului telefon de la compania Apple. Mobilul, care are un finisaj elegant, este destul de confortabil în mână. Pe spatele său, din sticlă mată texturată, amprentele digitale sunt cu greu marcate la utilizare. Nu la fel se întâmplă și cu marginile terminalului, care sunt din oțel inoxidabil lucios și prind mai multă murdărie.

Camere mai avansate

Ca de obicei, compania din Cupertino își umflă pieptul în secțiunea fotografică și video.


În acest sens, iPhone 13 Pro și iPhone 13 Pro Max sunt cele mai ambițioase terminale. În timp ce unii producători pariază totul pe războiul megapixelilor, marca Apple optează pentru funcții mai avansate de fotografiere computațională. Pe lângă o cameră frontală de 12 megapixeli, iPhone 13 Pro are trei senzori în spate – unul principal, unul wide și un teleobiectiv – de 12 megapixeli fiecare.

În general, rezultatele care se obțin în timpul zilei sunt cu adevărat bune atât la fotografiere, cât și la înregistrarea video, mai ales cu senzorul principal. Fotografiile sunt realiste și se remarcă printr-un contrast adecvat și un bun nivel de detaliu. Noaptea este momentul în care camerele mobile tind să sufere cel mai mult, în special camera wide. Apple spune că acest nou senzor este mai mare, reduce zgomotul și oferă un obturator mai rapid pentru a face fotografii mai detaliate în diferite condiții de iluminare. Deși la iPhone 13 Pro există mai puțin „noise” în imagini, în condiții de lumină scăzută, mai este loc de îmbunătățire în acest sens.

Gigantul tehnologic vrea să captiveze iubitorii de video cu noul mod cinematografic. Terminalul se poate concentra pe o anumită persoană, animal sau obiect și poate estompa fundalul. În plus, este capabil să detecteze când un alt subiect intră în cadru și să schimbe automat focalizarea. Acest mod oferă rezultate bune și interesante în practică, mai ales, încă o dată, când condițiile de lumină sunt bune. Estomparea selectivă poate oferi videoclipurilor tale un finisaj mai profesional.

Performanță și baterie iPhone 13

iPhone 13 Pro, care este compatibil cu rețelele 5G, lansează Apple A15 Bionic. Este unul dintre cele mai puternice procesoare de pe piață și se vede. Nu s-a înregistrat nicio întârziere la deschiderea aplicațiilor sau la efectuarea oricărei alte acțiuni cu mobilul. Dispozitivul este disponibil cu 128 GB, 256 GB, 512 GB sau 1 TB de stocare.

Autonomia acestui terminal este ceva mai mare decât cea a predecesorului său. Apple nu specifică niciodată capacitatea specifică a bateriei mobilelor sale, ci se asigură că iPhone 13 Pro are până la o oră și jumătate mai multă autonomie. Bateria acestui dispozitiv este de 3.095 mAh față de 2.815 mAh a iPhone 12 Pro, conform testelor efectuate de portalul specializat în tehnologie GSMArena .

În testele efectuate de acest site, cu utilizarea normală și chiar intensivă a mobilului, bateria a ajuns toată ziua. Încărcarea terminalului este încă lentă în comparație cu alte telefoane mobile care permit umplerea bateriei în doar câteva minute. De asemenea, iPhone 13 Pro vine fără încărcător în cutie. Apple a anunțat anul trecut că va renunța la el din motive de mediu. Măsura, care a stârnit unele controverse, îi va obliga pe unii utilizatori să cumpere separat acest accesoriu.