ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile...

ÎPS Ioan, Mitropolitul Banatului, Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad

0
DISTRIBUIȚI

Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului, a primit, de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei, ocrotitorul spiritual al României, titlul onorific de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, a transmis Mitropolia Banatului.

La ceremonia decernării, desfășurată în Aula „Cicio Pop” a universității arădene, au participat prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, Înaltpreasfințitul Părinte conf. univ. dr. Timotei, Arhiepiscopul Aradului și membru fondator al universității, Preasfințitul Părinte conf. univ. dr. habilit. Emilian Crișanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Aradului, membri ai Senatului Universității de Vest „Vasile Goldiș”, personalităţi teologice, culturale şi ştiinţifice, consilieri, reprezentanți ai autorităților locale și județene, studenţi şi cadre didactice de la diverse universităţi din Arad și Timișoara.

„Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Arhiepiscopul Timișoarei și Mitropolitul Banatului este una dintre marile personalități ale spiritualității românești contemporane. Este un spirit constructiv care a înțeles rolul Bisericii în întărirea spiritualității umane și înnobilarea cunoștințelor. Este mereu prezent printre credincioșii din întreaga eparhie pe care o păstorește și urmărește ca, prin dragostea și spiritul de jertfă al credincioșilor, să păstreze valoarea locașului de cult intrate în patrimoniul spiritual al românilor și să facă din Biserică o instituție vie, luptătoare pentru creșterea sufletelor, cooperarea rodnică și întărirea solidarității umane.

În contextul celor prezentate și al fericitului moment aniversar recent, împlinirea vârstei de 70 de ani, Senatul Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad consideră care un privilegiu deosebit de a cinsti complexa personalitate a Înaltpreasfinției Sale, prin conferirea titlului de Doctor Honoris Causa, pentru serviciile aduse culturii și spiritualității românești, pentru implicarea care te îndeamnă să-l urmezi în activități binecuvântate de Dumnezeu și pentru înălțarea omului pe trepte de moralitate și cultură.


Sunt deosebit de onorată că, începând de astăzi, Înaltpreasfinția Sa se numără printre laureații acestui prestigios titlu și că face parte din comunitatea noastră academică”, a spus prof. univ. dr. Coralia Adina Cotoraci, rectorul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”.

După primirea titlului onorific de Doctor Honoris Causa, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan a susținut prelegerea „Cultura, candela neamului”, subliniind că: „Identitatea națională se păstrează prin cultură, cultura fiind ogorul unde cresc florile unui neam. Cultura este mintea unui neam. Avem, ca nație, atâta minte câtă cultură avem. Toți cei ce astăzi suntem chemați la lucrarea minții neamului, avem datoria sacră de a face tot ce ne stă în putință, ca o picătură din sudoarea minții noastre să o punem în candela culturii, ca aceasta să rămână întru dăinuirea neamului nostru românesc”.

Sursa foto: Mitropolia Banatului

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.