Noile tramvaie ale Timișoarei au fost lansate oficial, cu invitați de seamă....

Noile tramvaie ale Timișoarei au fost lansate oficial, cu invitați de seamă. Pe ce linii vor circula FOTO

1
DISTRIBUIȚI

La Timișoara circulă, începând de astăzi, primul tramvai nou, după 50 de ani. La „prezentarea oficială” au participat Excelența Sa doamna Füsun Aramaz, ambasador al Turciei în România, care s-a declarat încântată de prima sa vizită în capitala Banatului, dar și unul dintre vicepreședinții Bozankaya Otomotiv, compania care a produs noile garnituri.

„Primul tramvai a ajuns în urmă cu câteva luni, acum și al doilea. Nu am cumpărat un tramvai din catalog, ci e făcut la comandă pentru Timișoara. Este o mândrie ca aceste tramvaie ajung în orașul nostru, este un vis care a început pe hârtie și acum se manifestă într-un tramvai real care va circula pe străzile din Timișoara. Am vrea ca orice timișorean care vrea sa ajungă dintr-un capăt în altul al orașului sa o facă mai confortabil decât dacă ar folosi mașina proprie. Sper ca toți timișorenii sa testeze în perioada următoare acest tramvai”, a spus primarul Dominic Fritz, care i-a felicitat pe inginerii care au dezvoltat acest tramvai. Consiliul Local Timișoara a votat accesarea unui credit de 20 de milioane de euro cu care în următorii 12 ani municipalitatea va plăti partea sa din finanțare, „grosul” fiind acoperit din fonduri europene.

Primul tramvai nou va ieși pe șine chiar de astăzi, pe linia 1, în timp ce a doua garnitură sosită va circula pe linia 9. În total, la Timișoara vor ajunge 21 de tramvaie noi, într-un ritm de două pe lună.

„După mai multe vise în sfârșit vedem aceste prime tramvaie care fac parte dintr-un proiect mai amplu. Aș dori sa va uitați la acest tramvai și ca la un factor de calitate a vieții, de siguranță, de reducere a poluării. Finanțarea se apropie de 45 de milioane de euro dintre care 85 la suta este finanțare europeana. Aceste tramvaie vor circula în primă faza doar pe rutele reabilitate. În spate este o munca de doi ani și ma bucur ca au fost introduse în aceste tramvaie tehnologii de ultima generație”, a spus Sorin Maxim, directorul ADR Vest.

Investițiile totale ale firmelor turcești în România se ridică la 7 miliarde de dolari, conform ES Füsun Aramaz, și va crește în viitor.

În momentul de față patru vatmani ai STPT știu să conducă noile tramvaie, urmând ca, treptat, să fie instruiți și ceilalți.

După „cuvântările” oficialilor, tramvaiul a intrat în circuit pe linia 1, cu reprezentanții municipalității ca pasageri, spre surprinderea timișorenilor care urcau din stații.

Timișoara va achiziționa în total 21 de tramvaie noi, în baza contractului de furnizare semnat în 2019 cu Bozankaya Otomotiv, companie din Turcia.


Pentru a fi acceptat la recepție, primul tramvaiul livrat a trebuit să fie omologat/agrementat în România, iar furnizorul a parcurs toate etape necesare obținerii omologării. S-au efectuat 57 de teste și încercări, din care 23 au fost realizate în laboratoare agreate din Uniunea Europeană, laboratoare specializate din Germania, Cehia și Spania, după care au urmat teste în Timișoara și în fabrica din Ankara.

Garniturile au o lungime de 29,95 metri, lăţimea de 2,40 metri și au capacitatea maximă de 200 de persoane. În plus, tramvaiul poate rula 63 de kilometri pe baterie, în caz că alimentarea cu energie electrică este întreruptă. Preţul pe bucată este de 9.736.875,00 lei, fără TVA, iar cea mai mare parte din finanțare provine din fonduri europene, proiectul fiind co-finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2020, Axa prioritară 4, „Sprijinirea dezvoltării urbane durabile, Obiectivul specific 4.1 Reducerea emisiilor de carbon în municipiile reşedinţă de judeţ prin investiţii bazate pe planurile de mobilitate urbană durabilă”. „Proiectul şi-a propus îmbunătăţirea calităţii vieţii în municipiul Timişoara, reflectată în calitatea factorilor de mediu şi starea de sănătate a populaţiei, ca urmare a investiţiilor în infrastructură, impuse de politica de coeziune economico-socială a Uniunii Europene. Finalizarea proiectului va permite creșterea atractivității pentru cetățenii Timișoarei a transportului fără emisii poluante”, a mai transmis municipalitatea.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.