Până când mai are Primăria Timișoara bani pentru funcționarea Colterm. Sunt pierderi...

Până când mai are Primăria Timișoara bani pentru funcționarea Colterm. Sunt pierderi enorme în rețea

3
DISTRIBUIȚI

Abonații Colterm pot sta liniștiți cel puțin până la finalul acestei luni.

Primarul Dominic Fritz a precizat, în ședința extraordinară a Consiliului Local Timișoara de marți, că la începutul lunii viitoare este termenul până la care banii existenți acum în conturi pot să acopere cheltuielile necesare furnizării de energie termică în Timișoara.

„Este foarte clar că situația în acest timp este enorm de dificilă, prețul la gaz este în continuare de patru, cinci ori mai mare ca și anul trecut. Asta înseamnă că dăm la Colterm un milion de lei pe zi, acest gaz îl folosesc doar pentru a produce 25% din căldură. Asta înseamnă că banii de la guvern, plus banii ce i-am dat noi, plus banii populației, o să ajungă cam până la începutul lui ianuarie”, a detaliat Dominic Fritz.

Primarul a mai spus că se bazează pe un nou ajutor de stat, mai ales că problema încălzirii în sistem centralizat o au și alte orașe din țară.

„Va fi iarăși nevoie de o schemă de ajutor din partea guvernului. Azi (n.r. – marți) m-a sunat din nou un primar din alt oraș, nu din partidul meu, care mi-a zis și el că doar până la finalul anului mai are fonduri.


Deci asta înseamnă că o să trebuiască din nou să rectificăm cu alte surse cel târziu în ianuarie. În același timp, nu vom putea să nu majorăm prețul pentru populație. În fața acestor prețuri de producție nu putem să ne asumăm din bugetul local toată această creștere, o parte va trebui să fie suportată și de către abonații Colterm, la fel cum crește factura și pentru cei ce sunt legați la gaz (n.r. – centrale individuale). Acest proiect de majorare a gigacaloriei o să intre în plen data viitoare”, a mai spus Fritz.

Consilierii locali au aprobat, marți, proiectul de hotărâre privind  aprobarea documentației cu titlul „Bilanț real tehnologic și optimizat al energiei termice pentru sistemul centralizat de alimentare cu energie termică al Municipiului Timișoara aferent anului 2020”.

Peste 36 de milioane de lei vor ajunge în contul Colterm și vor asigura căldură pentru abonați. Banii vin din ceea ce a plătit guvernul din bugetul central pentru susținerea furnizării de energie termică și vor acoperi o gaură care se tot mărește de la an la an în Timișoara. Mai precis, este vorba de tot mai multe găuri, la propriu, în țevile de transport și distribuție ale sistemului de termoficare.

Prin țevile găurite și neizolate ale sistemului de termoficare s-a pierdut în 2020 cantitatea imensă de 309.150 de megawatti de căldură, la care se adaugă 2,3 milioane de metri cubi de apă care au umplut pânza freatică a orașului. Folosind prețurile „materiei prime” din anul 2020, suma uriașă care s-a pierdut de către Colterm doar cu aceste costuri induse este de 61,8 milioane de lei, plus TVA, adică un total de 73,6 milioane de lei.

Primăria recunoaște că nu are de unde să plătească toți acești bani, dar mai spune că mai are încă 36,4 milioane de lei prin conturi, bani veniți de la guvern. Iar aceștia vor lua acum drumul Colterm, au decis consilierii locali.

Cu acești bani se acoperă jumătate din suma totală. Restul, când vor fi fonduri.

3 COMENTARII

  1. De unde aveti datele cu pierderile?
    Probabil de la Colterm! Cum ar fi posibil a fi verificate?
    In nici un fel de catre dvs!
    Cred ca sunt minciuni! Pierderile sunt in sistemul de organizare a Colterm, in salarii uriase , in indemnizatii ale conducerii si ale membrilor CA, in dotari extravagante pentru o intreprindere fara randament.
    Dar, presupunand ca asa stau lucrurile, de ce nu sunt incurajati abonatii sa se debranseze si sa se proiecteze solutii fara pierderi?
    De ce astazi este aproape imposibil sa te debransezi? De ce nu sunt informati abonatii?
    De ce cei mai multi abonati au incredere in redresarea Colterm si asteapta … Ce???
    De ce nu sunt incurajate initiative ale celor care gandesc sa puna in aplicare alte solutii de incalzire?

  2. Stimabile Herr Fritz, te superi dacă un grup considerabil de concitadini te consideră nu numai idiot ci și nesimțit? Pretinzi că prestația Colterm înseamnă livrare de ahent termic? Așa o fi acolo la dumneata, în Schwarzwald, sunteți voi mai căliți la frig, dar noi nu suntem obișnuiți, am ajuns ca în bancul acela de pe vremea defunctului (!?!) regim, să stăm cu geamurile deschise, să intre în casă căldura de afară. Ceea ce nu înțeleg e de ce trebuie să suportăm tot noi, abonații Colterm, care ne-am plătit facturile la zi, să suportăm incompetența și indolența administrației locale și guvernamentale, și să plătim tot noi tarife mai mari, în loc să plătiți voi, incapabilii, și să răspundeți cu toții pentru toate hoțiile care au făcut praf sistemul, a generat pierderi uriașe pe care le plătim tot noi, în timp ce voi vă răsfățați în vile călduroase, debranșate de la sistemul public, în mașini de lux, în funcții care mai de care mai inutile dar plătite cu salarii rezervate doar pentru nevolnica clientelă de partid oblăduită de „aleși”, care se lamentează duios lacrimogen ca să impresioneze prostimea care tace și rabdă. Așa se întâmplă și în Germania?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.