Pregătiri la CJ Timiș pentru anul Capitalei Culturale. Ce spune Alin Nica...

Pregătiri la CJ Timiș pentru anul Capitalei Culturale. Ce spune Alin Nica despre plecarea Simonei Neumann

0
DISTRIBUIȚI

Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a declarat, marți, că anul viitor instituția pe care o conduce va dubla bugetul alocat culturii. El a vorbit și despre evenimentele organizate de CJT anul acesta.

„Ne-am încălzit cu Parcul Crăciunului, cu Flight Festival și cu alte activități pe care le-am organizat anul acesta. Vom dubla anul viitor sumele alocate pentru cultură, prin Tim Cultura, iar în 2023 le vom dubla din nou, deci față de anul acesta vor crește de patru ori. Vom menține ulterior un nivel al finanțării care să facă din cultură și din turism un motor de dezvoltare economică pentru județul Timiș. Vom organiza evenimente de anvergură, avem această capacitate, dar și evenimente unice la nivel național, cum este expoziția Brâncuși, cea mai mare expoziție Brâncuși organizată în România, sau expoziția Victor Brauner. De asemenea, vom dori să aducem, așa cum a anunțat ministrul Culturii, o secțiune a Festivalului «George Enescu» la Timișoara”, a afirmat Alin Nica.

Întrebat ce părere are despre demisia Simonei Neumann din funcția de director executiv al Asociației Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii, liderul administrației județene a răspuns: „Orice om care pleacă din asociație îl consider o pierdere, mai ales că experiența doamnei Neumann la nivel european este recunoscută și apreciată.


Asociația este structura de implementare a acestui proiect vital pentru Timișoara și nu văd niciun motiv pentru care această asociație să fie exclusă din implementarea proiectului TM 2023. Noi am susținut și vom susține în continuare asociația ca unică autoritate de implementare a acestui proiect.

Eu sper ca Primăria Timișoara și Ministerul Culturii, împreună cu noi, Consiliul Județean Timiș, să reușim să trecem peste aceste bariere și obstacole, care au împietat în trecut asupra bunei desfășurări a proiectului și să facem din Timișoara Capitală Europeană a Culturii un proiect de succes. Consiliul Județean a demonstrat că este un partener serios, își va respecta toate angajamentele financiare pe care și le-a luat, de a contribui și a susține programul cultural, dar și obiectivele de investiții pe care ni le-am propus”.

Potrivit lui Alin Nica, lipsa unei colaborări între cei trei finanțatori ai proiectului Capitală Culturală, Primăria Timișoara, CJT și Ministerul Culturii, ar putea crea mari probleme.

„Dacă nu există colaborare între cei trei finanțatori, vom avea trei capitale europene ale culturii, adică fiecare își va  face câte o capitală proprie, ceea ce mi se pare absurd. Sper să nu ajungem în această situație, dar măsurile luate unilateral, așa cum am văzut că a făcut Primăria Municipiului Timișoara, de a-și face un centru de proiecte și de a angaja o echipa curatorială și după aceea să încerce să ne facă pe noi, ceilalți parteneri, să acceptăm toate aceste mișcări unilaterale, nu cred că este o soluție pe care s-o punem în aplicare.

Cred că discuțiile între cei trei finanțatori sunt esențiale pentru deblocarea situației din asociație, fiindcă aceasta este cadrul formal acceptat de Comisia Europeană de implementare a acestui proiect. Este și cadrul legal, prin Legea 198, singura structură de implementare a capitalei culturale. Dacă unul dintre parteneri se supără sau nu-i convine ceva, eu cred că proiectul e mult mai important decât supărările unora și trebuie să trecem peste acestea, în interesul Timișoarei”, a fost de părere președintele CJ Timiș, Alin Nica.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.