Prețul cafelei este la maximul ultimilor 10 ani, iar analiștii spun că...

Prețul cafelei este la maximul ultimilor 10 ani, iar analiștii spun că mai are de urcat

0
DISTRIBUIȚI

Prețul cafelei a atins cel mai ridicat nivel din ultimii 10 ani, iar analiștii se așteaptă ca tendința de creștere să continue până în 2023, relatează CNBC.

Contractele de cafea cu livrare în decembrie au încheiat ședința de tranzacționare de luni la 2,34 dolari pe livră. Joi, contractele futures pe cafea de la Intercontinental Exchange din New York au ajuns la 2,46 dolari, marcând cel mai ridicat preț din 2011, când a depășit 3 dolari pe livră.

Între timp, prețul de referință al Asociației Internaționale a Cafelei a fost vineri de 2,07 dolari pe livră, în creștere cu 85% față de anul trecut.

Ole Hansen, șeful departamentului de strategie pentru mărfuri de la Saxo Bank, a declarat pentru CNBC că, în ultimele 12 luni, „o furtună perfectă de evenimente a conspirat pentru a da un impuls iubitelor noastre boabe”.

Hansen a adăugat că aceste fenomene meteorologice nefavorabile vor afecta producția mai târziu în acest an, precum și în 2022 și, potențial, chiar și în 2023.

Pe lângă vremea nefavorabilă, constrângerile legate de aprovizionarea la nivel mondial au avut un impact substanțial asupra pieței cafelei, deoarece producătorii și companiile care prelucrează cafeaua se află adesea în țări diferite.


Incertitudinea de pe piață provine, de asemenea, din țări exportatoare precum Etiopia, care se află în pragul unui război civil, și Vietnam, care înregistrează o creștere a cazurilor de Covid-19 care ar putea afecta producția.

„Cred că, în ansamblu, avem o piață care, pentru prima dată în ultimii ani, începe să arate o oarecare înăsprire”, a adăugat Hansen.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.