Primăria Timișoara a trimis Poliției Rutiere imagini de pe camerele de supraveghere...

Primăria Timișoara a trimis Poliției Rutiere imagini de pe camerele de supraveghere și cere amendarea șoferilor care trec pe roșu. IPJ Timiș spune că municipalitatea a încălcat legea

10
DISTRIBUIȚI

Aproape 6.000 de treceri pe roșu au fost surprinse în oraș de camerele de supraveghere în perioada 2 – 5 decembrie. Filmările au fost transmise către Inspectoratul de Poliție Județean Timiș, Biroul de Trafic. În total 19 GB de date video au fost transmise, atât în format electronic cât și fizic, fiind vorba despre cinci DVD-uri.

Reprezentanții Primăriei Timișoara spun că își arată deschiderea pentru colaborarea cu instituțiile care au atribuții în creșterea siguranței în trafic și respectarea legislației în vigoare pe căile rutiere ale municipiului Timișoara.

Săptămâna trecută, viceprimarul Ruben Lațcău a publicat numărul de accidente care au avut loc în perioada 2017-2019, în oraș și anume 1.350 de accidente cu peste 1.600 de persoane implicate. Din acestea, 1.380 au avut răni ușoare, 225 răni grave și 31 de persoane au decedat.

Primăria Timișoara este interesată în implementarea de soluții care să ducă la scăderea numărului de accidente din oraș și la reducerea numărului de situații potențial cauzatoare de accidente. 5.885 este numărul exact de treceri care au fost înregistrate, iar media zilnică pentru finalul săptămânii a fost de 1.470.

Municipalitatea reamintește că această faptă se pedepsește cu suspendarea carnetului pe o perioadă de 30 de zile. Conform Codului Rutier, art. 100 (3), nerespectarea semnificației culorii roșii a semaforului „constituie contravenție și se sancționează cu amendă prevăzută în clasa a II-a de sancțiuni și cu aplicarea sancțiunii contravenționale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile”.

Timișoara dispune de 37 de sisteme de detecție a trecerii pe culoarea roșie a semaforului, instalate în cadrul sistemului de trafic management și supraveghere video.

În replică, reprezentanții IPJ Timiș au transmis că: „potrivit articolului 109 din OUG 195/2002 Rep.


raportat la art.6 pct.19 și 20 din același act normativ, constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunile se realizează în două modalități: direct de către polițistul rutier sau de către polițistul rutier cu ajutorul mijloacelor tehnice certificate sau a mijloacelor tehnice omologate și verificate metrologic, aflate în dotarea și gestiunea Poliției Române”.

Potrivit IPJ Timiș, Regulamentul 679/27 aprilie 2016 privind protecția datelor, obligă o autoritate a administrației publice să informeze persoanele vizate despre transmiterea unor date cu  caracter personal unei alte instituții în vederea prelucrării acestora de către cea din urmă în calitate de destinatar al datelor.

Totodată, potrivit legislației în vigoare, evidența statistică a accidentelor de circulație se ține de către IPJ Timiș prin Serviciul Rutier, care este singurul abilitat să pună la dispoziția persoanelor interesate, în condițiile legii, datele statistice privind accidentele de circulație.

„În ceea ce privește numărul accidentelor rutiere produse pe fondul nerespectării semnificației culorii semaforului electric, la nivelul municipiului Timișoara, în ultimii cinci ani au fost înregistrate 78 de accidente rutiere soldate cu decesul unei persoane, rănirea gravă a 12 persoane și rănirea ușoară a altor 96 de persoane. Procentual, la nivelul județului Timiș, în ultimii cinci ani, traversarea intersecțiilor pe culoarea roșie a semaforului electric reprezintă 1,93% din totalul accidentelor rutiere soldate cu victime.Tot potrivit statisticilor existente, trendul accidentelor rutiere grave înregistrate la nivelul  județului Timiș în ultimii patru ani este unul descendent”, au mai transmis, joi, reprezentanții IPJ Timiș.

10 COMENTARII

  1. Cu alte cuvinte, latcau iar bate campii si primeste o palma dupa cap… nu era mai frumos sa ceri opinia politiei rutiere INAINTE sa te dai dastept? Tu chiar nu intelegi ca pe mana ta USR ul va pierde in 2024 si PMT ul si periurbanele de la atata gargara si atitudinea ta de multilateral dezvoltat?

    • Poliția Rutieră vorbește pe bază de opinii?

      Poate nu înțeleg eu OUG 195/2002…
      Art 6 (19) mijloc tehnic certificat – dispozitivul care dovedește consumul de substanțe psihoactive ori prezența în aerul expirat a alcoolului sau prin care se probează încălcări ale unor reguli de circulație;
      Art 6 (20) mijloc tehnic omologat și verificat metrologic – dispozitivul care stabilește concentrația de alcool în aerul expirat ori destinat măsurării vitezei;
      Art 109 (1) Constatarea contravențiilor și aplicarea sancțiunilor se fac direct de către polițistul rutier, iar în punctele de trecere a frontierei de stat a României, de către polițiștii de frontieră.
      (2) Constatarea contravențiilor se poate face și cu ajutorul unor mijloace tehnice certificate sau mijloace tehnice omologate și verificate metrologic, consemnându-se aceasta în procesul-verbal de constatare a contravenției.

      Poliția Rutieră Timiș despre ce vorbește? Unde scrie exact că trebuie să aparțină de poliție echipamentul? În care lege? Asta fiind vorba pentru constatarea trecerii pe roșu și nu a depășirii limitei de viteză, ca să nu confundăm.

      De ce alte țări pot face asta cu tot cu GDPR? De ce nu citează poliția rutieră legea?

  2. Las’ ca vine 2024… in afara de supraveghere si taxe mari, nimica nu fac jegurile astea. Taxe mai mari, impozite, dat in gat. Atata stiu astia. Robu macar era distractiv. Agaricii astia stiu numa’ sa suga, parca-s fanarioti.
    Veic nu mai votez cu ei. Mai bine PSD.

  3. Ruben sa platesti tu 5% din bugetul Primariei pe legea cu GDPR?! Mai citeste si tu o lege nu asa. Esti slab rau. Ca si inainte… Stii tu… La promovarea aia nu ai fost sarit… NU AI MERITAT! Sau vb cu uica ca ala stie legea. Si te sfatuieste bine. Dar cineva trebuie sa asculte… Baietas baietas…

  4. cati papagali pe aici…..adica politia nu-i in stare de nimic, macar daca nu pot amenda sa mearga naibii in cele mai des intalnite intersectii cu treceri pe rosu si sa sanctioneze…voi sunteti niste papagali, principala cauza a blocajelor in trafic sunteti voi astia de treceti pe rosu in nestire, de norocul ce intervine sa nu fie plin de morti in oras pt. treceri pe rosu sa nu mai vb

  5. Voi va dati seama ce cretineala? Aia zboara pe rosu, pot oricand sa omoare pe cineva si tot vina primariei e ca vrea sa ii pedepseasca! POLITIA ROMANA ESTE PENIBILA! in loc sa faca domeniul public mai sigur, ei isi baga mainile in buzunar! Sunteti penibili bai! Garcea era mai bun ca 80% din politaii de azi cu burta pana la sireturi…

  6. Multumim IPJ Timis, pentru că a spulberat orice îndoială că la vîrf s-ar afla înalte competențe si nu limitări ale functiei cerebrale, oricare motivul: personal sau „politically induced” cum ar zice alții.
    Concluzia: ne uităm în jur, nu e nici o uniformă, trecem şi pe galben modificat. Da, statistica să o facă Poliția, că se vede prin observare directă că masinile extensie-a-„personalității” sînt cele majoritare pe roşu.

  7. Nu scrie nicaieri in lege ca mijloacele omologate pentru constatare trebuie sa fie in dotarea Politiei Romane. Pur si simplu nu scrie, nenea politistu’ minte direct.

    Politia Romana face ORICE ca sa nu lucreze, absolut orice. Primarie are mijloace omologate si vrea sa ajute politia sa mai trieze din teribilistii care trec pe rosu, politia n-are chef de munca azi. Sau in veci.

  8. Atâta pot Usr-iștii incompetenți: să taie căldura, să mărească ilegal și imoral impozitele și taxele și să încerce să dea amenzi ilegal. Habar nu au de administrație publică pentru că nu au nici școală nici experiență, nu au lucrat nimic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.